E-novice

Knjiga

Sistem živih bitij (PRENOVLJENO)

Preglednica za učence

dodatno gradivo

format: 398 × 288, zložena 199 × 288

strani: 4

vezava: list

ISBN: 9789612870119

cena: 3,70 €

rok dobave 3-5 dni

Prenovljena preglednica je praktičen pripomoček pri poučevanju vsebin raznolikosti živih bitij pri predmetih naravoslovje in biologija v osnovni šoli. Gradivo je zasnovano tako, da učenci pridobijo predstavo o razsežnosti raznolikosti živih bitij, hkrati pa jih sistematično vodi skozi njihov razvoj in predstavlja nekaj najznačilnejših predstavnikov posamezne sistematske skupine.

Zaradi novejših spoznanj molekularne in evolucijske biologije organizme dandanes razvrščamo v tri domene: BAKTERIJE, ARHEJE in EVKARIONTE. Domena EVKARIONTI vključuje štiri kraljestva, in sicer: protoktisti, rastline, glive in živali. Arheje, ki smo jih nekoč šteli med bakterije, danes razvrščamo v samostojno domeno, saj na temelju molekularnih raziskav znanstveniki ugotavljajo, da so arheje sorodstveno bližje evkariontom kot bakterijam. Prav tako so novost v sistemu protoktisti. Protoktisti so tisti evkarionti, ki niso uvrščeni niti med rastline, niti med glive, niti med živali, in vključujejo enoceličarje (na primer, praživali, enocelične alge) in njim sorodne preproste mnogocelične organizme brez razvitih tkiv (na primer, mnogocelične alge). V sodobni klasifikaciji je neustrezna tudi delitev na nečlenarje, maločlenarje in mnogočlenarje. Živali, ki smo jih predhodno razvrščali v omenjene skupine, v prenovljeni preglednici obravnavamo kot samostojna debla.

Da bi bil sistem preglednejši, smo povečali format preglednice, posodobili oblikovanje in uporabili večje slike. Preglednica je plastificirana in se po sredini prepogne, tako da jo bodo učenci lahko pospravili v mapo ali zataknili za ovitek zvezka.

Multimedija

na vrh strani

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.