E-novice

Novica

V šolskem letu 2016/17 bodo na voljo tudi interaktivni učbeniki založbe Modrijan

20.03.2016

Razvoj digitalizacije učnih gradiv, od tako imenovanih e-gradiv do i-učbenikov, smo pri Modrijanu ves čas budno spremljali. Za pripravo elektronskih gradiv se dolgo nismo odločili, in čeprav se zdi, da so nas prehiteli vsi drugi šolski založniki, se utegne izkazati, da je bila naša odločitev, da malce počakamo, pravilna. Strokovnjaki namreč že dolgo opozarjajo, da se branje in učenje z ekrana ne moreta primerjati z branjem tiskanih knjig in učenjem iz klasičnih učbenikov – prednost ima še vedno »papir« in nadomestiti ga ne more ne računalnik, ne tablica in ne pametni telefon. Vemo tudi, da se je v svetu izjalovila večina poskusov, da bi e-gradiva nadomestila učbenike in delovne zvezke – ti ostajajo nepogrešljivi, najučinkovitejši pa tudi najcenejši.
Lahko pa so i-gradiva koristna nadgradnja pri poučevanju in učenju iz učenikov ter reševanju nalog v delovnih zvezkih. Odločitev o tem, koliko i-gradiv uporabljati in kako pogosto, pa je seveda učiteljeva. In tako naj tudi ostane.

Šolsko uredništvo založbe Modrijan je raziskalo več programskih platform, ki so jih za e-izobraževanje razvili pri nas in na tujem, in se naposled odločilo za platformo, ki jo je madžarska založba Mozaik razvila za poučevanje v osnovnih in srednjih šolah. Presodili smo, da nudi najboljše rešitve tako za učitelje kakor za učence in omogoča nadvse učinkovito prepletanje vsebin tiskanih učbenikov z digitalnimi, ne da bi ob tem krnila ali celo izrinjala iz šol klasične metode poučevanja in učenja. Tako bo založba Modrijan v šolskem letu 2016/17 prvič ponudila več interaktivnih učbenikov in samostojnih delovnih zvezkov za osnovno šolo od 1. do 9. razreda.
Licenčna Modrijanova platforma za inovativno e-izobraževanje temelji na prepletu dveh programov – mozaWeba in mozaBooka. Program mozaWeb bo učencem omogočal dostop do i-učbenikov in i-delovnih učbenikov (samostojnih delovnih zvezkov), mozaBook pa založbi in tudi učiteljem oblikovanje i-vsebin oz. i-dodatkov, in to na zelo preprost način – le s potegom miške na digitalizirani vsebini. Program mozaBook je namreč velika knjižnica in orodjarna, ki trenutno vsebuje več kot 1000 3D-modelov in animacij, več kot 600 video posnetkov, več kot 800 zvočnih posnetkov, več kot 100 temeljnih orodij za pripravo učbenika ali učne ure in 20 orodij za pripravo različnih tipov nalog, kakršni so pač mogoči v digitalnem okolju.

Z veliko dodatki bodo naše učbenike opremili njihovi uredniki in avtorji, učitelji pa bodo lahko v učbenike vnašali tudi digitalna gradiva, ki jih hranijo v svojih računalnikih – »uporabno« je tako rekoč vse, kar je digitalizirano –, in to k tistim poglavjem in besedilom, ob katerih jih želijo predstaviti v razredu. Lahko si bodo pripravili vprašanja za ustno preverjanje znanja, teste, rešitve nalog v delovnem zvezku, delovne liste in učne priprave. V učbenik bodo lahko pripenjali tudi zanimive didaktične vsebine z interneta – filme, animacije, fotografije ...; tako bodo vedno pri roki in ne bo treba vedno znova brskati po spletu. Po Modrijanovih interaktivnih učbenikih bo mogoče listati kot po knjigi, približevati strani, povečevati besedilo in slikovno gradivo, podčrtovati, obkroževati, označevati, barvati, risati, brisati ..., kar je sicer značilnost elementarne ravni i-učnih gradiv. Učenci bodo do vsebin dostopali z domačega računalnika, tablice ali pametnega telefona.

Kako začeti? Obiščite mozaweb.com/sl in si oglejte video predstavitev Spoznavanje mozaBooka. Kratko predstavitev programa smo pripravili tudi v publikaciji Modrijanove inovativne izobraževalne rešitve, kjer najdete tudi seznam interaktivnih gradiv, ki jih pripravljamo, podrobnejše informacije pa najdete v priročniku mozaBook – kako začeti, ki ga lahko prenesete na svoj računalnik.

 
Prenesite (14 MB).

Program mozaBook in Modrijanove interaktivne učbenike bomo začeli konec marca predstavljati na izbranih osnovnih šolah v devetih slovenskih krajih. Prijavite se na e-naslov prodaja@modrijan.si (ob prijavi navedite naziv svoje šole, ime in priimek, razred in predmet ter kraj predstavitve), hitro prijavo pa lahko opravite tudi tukaj. Zadnji rok za prijavo je dan pred predstavitvijo, udeležba je brezplačna, učitelji pa prejmejo učbeniški komplet po izbiri.

Vabljeni!

 

KOLEDAR PREDSTAVITEV

Kraj Datum Šola Naslov
Šenčur 29. 3. OŠ Šenčur Pipanova cesta 43
Nova Gorica 30. 3. OŠ Frana Erjavca Kidričeva ulica 36
Maribor 31. 3. OŠ Janka Padežnika Iztokova ulica 6
Ljubljana - Črnuče 5. 4. OŠ Maksa Pečarja Črnuška cesta 9
Celje 7. 4. OŠ Lava Pucova ulica 7
Novo mesto 12. 4. OŠ Drska Ulica Slavka Gruma 63
Tišina 14. 4. OŠ Tišina Tišina 4b
Pivka 19. 4. OŠ Pivka Prečna ulica 3
Izola 21. 4. OŠ Vojke Šmuc Prešernova cesta 4
objavljeno v rubriki: i-Modrijan

Sorodne novice

na vrh strani

14.07.2017

Potrjenih več Modrijanovih interaktivnih učbenikov – družba, geografija, naravoslovje in tehnika, slovenščina »

Pri založbi Modrijan smo pred koncem šolskega leta pridobili sklepe o potrditvi več interaktivnih učbenikov za osnovno šolo. Aprila je Strokovni svet RS za splošno izobraževanje potrdil oba učbenika za družbo (Družba in jaz) ter vse učbenike za geografijo od 6. do 9. razreda, junija pa učbenika za naravoslovje in tehniko (Od mravlje do Sonca) ter celotno serijo delovnih učbenikov za slovenščino od 4. do 9. razreda (Slovenščina – Znanka ali uganka). Jeseni pričakujemo še potrditev učbenikov za naravoslovje, fiziko, kemijo, matematiko, likovni pouk in medpredmetne delovne učbenike Mlinček za prvo triletje (slovenščina z berilom, matematika, spoznavanje okolja).

objavljeno v rubriki: i-Modrijan

08.03.2017

Modrijanovo e-izobraževanje pri pouku in zunaj njega v Mestnem muzeju Ljubljana »

Združevanje tiskanih učbenikov in digitalnih orodij uspešno gradi most med »analognimi« in »digitalnimi« generacijami, med učitelji in starši na eni strani ter učenci na drugi. Hkrati pa omogoča učinkovitejše poučevanje in učenje, s čimer se prilagaja potrebam sodobnega izobraževanja.
Modrijanovo e-izobraževanje, ki združuje programsko opremo za poučevanje na interaktivni tabli in interaktivne učbenike (i-učbenike) za vse razrede osnovne šole, vključuje knjižnico z več kot 1000 3D-modeli, 600 izobraževalnimi videoposnetki, 800 zvočnimi zapisi in 5000 fotografijami ter orodjarno z več kot 100 tematskimi orodji in igrami za ponazoritev in utrjevanje pridobljenega znanja, med katerimi je tudi orodje za pripravo nalog.

Vabimo vas, da se nam v sredo, 22. marca 2017, ob 14. uri pridružite na predavanju o e-izobraževanju in razstavi Nova doba prihaja! v Mestnem muzeju Ljubljana (Konferenčna dvorana).

objavljeno v rubriki: i-Modrijan

08.03.2017

Vabljeni na simpozij o Modrijanovih interaktivnih učbenikih in sistemu za e-izobraževanje »

Na simpoziju Modrijanov dan znanja vam bomo predstavili možnosti, ki jih omogoča uporaba sodobne izobraževalne tehnologije in Modrijanovih i-učbenikov pri učenju in poučevanju. Pripravili smo tri plenarna predavanja ter šestnajst predstavitev in delavnic, ki so tematsko razvrščene po predmetih poučevanja.
Dr. Marko Radovan, izredni profesor na Oddelku za pedagogiko in andragogiko na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, bo spregovoril o izzivih in možnostih uporabe sodobne izobraževalne tehnologije v razredu za učitelje, Vuk Čošić, digitalni strateg, bo govoril o digitalni neenakosti generacij, učiteljev in staršev na eni strani ter učencev na drugi, Péter Török, direktor madžarske založbe Mozaik, pa bo predstavil sistem za e-izobraževanje mozaLearn, na katerem temelji Modrijanovo e-izobraževanje.

Predstavitve in delavnice bodo vodili učitelji, avtorji in uredniki učbenikov ter strokovni sodelavci založbe Modrijan za e-izobraževanje.

objavljeno v rubriki: i-Modrijan

16.01.2017

Program mozaBook, osnova Modrijanovih interaktivnih učbenikov, nominiran v dveh kategorijah na sejmu BETT v Londonu »

Od 25. do 28. januarja bo v Londonu že 33. leto zapored potekal sejem BETT – trenutno največji sejem izobraževalne IKT-tehnologije na svetu. Medtem ko si bodo obiskovalci sejma z zanimanjem ogledovali najmodernejšo programsko opremo, aplikacije, interaktivne table in druge najnovejše tehnološke izdelke IKT-tehnologije kar 889 razstavljalcev, bodo tisti razvijalci, ki so se uvrstili med nominirance 19. posameznih kategorij nagrad (BETT Awards 2017), po tihem držali pesti, da prejmejo zmagovalno nagrado.
Med nominirance se je kar v dveh kategorijah med osem najboljših uvrstilo tudi podjetje Mozaik s programsko opremo mozaBook. Nominirano je v kategoriji, v kateri izbirajo najboljše interaktivne digitalizirane multimedijske vsebine za osnovne šole (Primary Digital Content), in v kategoriji za najboljši inovativni izobraževalni digitalni izdelek, uspešen na svetovnem trgu (International Digital Education Resource).

objavljeno v rubriki: i-Modrijan

11.09.2016

Vsi delovni zvezki Kocka za matematiko v osnovni šoli so prenovljeni in že na voljo; v pripravi učbenika Kocka 8 in 9 »

Prenova učbeniških kompletov za pouk matematike od 6. do 9. razreda se bliža koncu. Nova izdaja učbenika Kocka 6 je izšla že lani, letos smo pripravili Kocko 7, v pripravi pa sta tudi Kocka 8 in 9, ki bosta izšli predvidoma pozimi. Na voljo pa so vsi delovni zvezki – pravkar je izšla Kocka 9.
Če ste po prenovi učnih načrtov leta 2011 nehali uporabljati Modrijanovo Kocko, je zdaj priložnost, da jo ponovno vzamete v roke, in to tembolj zato, ker bodo učbeniki prihodnje šolsko leto obogateni z multimedijskimi vsebinami – videoposnetki, 3D-modeli in interaktivnimi orodji ter nalogami. Ob tiskani izdaji bodo tako izšli še v i-obliki, primerni za uporabo v razredu na interaktivnih tablah in na domačem računalniku.

objavljeno v rubriki: i-Modrijan

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.