E-novice

Novice / Matura

Razvrsti po: datumu objave abecedi

17.04.2017

Roman Ubežni delci je izšel na rojstni dan kanadske pesnice in pisateljice Anne Michaels »

Ubežni delci (Fugitive Pieces, 1996) so prvi izmed dveh romanov kanadske pesnice Anne Michaels. Avtorica, rojena leta 1958 v Torontu v Kanadi, je predvsem pesnica; svoj pesniški prvenec, Težo pomaranč (The Weight of Oranges), je objavila leta 1986 in zanj prejela Commonwealthovo književno nagrado za dosežke na področju obeh Amerik, za drugo zbirko, Rudarjev ribnik (Miner's Pond, 1991), jo je nagradilo Združenje kanadskih književnikov. Zatem je napisala roman Ubežni delci in si mesto med najpomembnejšimi kanadskimi romanopisci pridobila že z nominacijo za prestižno nagrado Doris Giller, več kanadskim nagradam pa sta se pridružili še nagrada Orange (zdaj Baileysova nagrada) in Guardianova nagrada za roman. Leta 2009 je Michaels objavila drugi roman – Zimski svod (The Winter Vault).

objavljeno v rubriki: Matura

21.04.2015

Matura od pomladi 2015 naprej po novem Maturitetnem izpitnem katalogu – priporočamo prenovljeno Matematiko v srednji šoli »

Letos od uvedbe splošne mature mineva 20 let in po dvajsetih letih se bodo dijaki letos prvič spopadli z maturitetnimi nalogami, ki so bile zasnovane po novem učnem načrtu in katalogu znanj.
Obletnico bomo pri Modrijanu proslavili s prenovljeno zbirko nalog za matematiko Matematika v srednji šoli, ki dijake že vse od leta 1997 uspešno pripravlja na maturitetni izpit. Ob vsebinskih spremembah, ki jih je prinesel nov učni načrt in maturitetni katalog znanj, je novo tudi oblikovanje. Še vedno pa »oranžna knjiga« (kot jo v vseh letih uporabe imenujejo dijaki in profesorji) ostaja oranžna, predvsem pa ohranja sistematičnost podajanja snovi, pestrost in preglednost.

objavljeno v rubriki: Matura

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.