Novica

Jure Ramšak v četrtek, 24. oktobra, v Domu knjige v Kopru

21.10.2019

(Samo)upravljanje intelekta

Pogovor z avtorjem

Četrtek, 24. 10. 2019, ob 19:00–20:00, Knjigarna Dom knjige, Koper (Pristaniška ulica 5)

Monografija dr. Jureta Ramšaka (Samo)upravljanje intelekta je najbrž prvo zgodovinopisno delo, ki na Slovenskem na osnovi virov bistri pogled na tako imenovana svinčena leta. To so leta po odjugi vlade Staneta Kavčiča. Leta, ki so še živo v spominu. Še več, takšne ali drugačne interpretacije takratnih dogodkov, povezanih s kritiko režima, dandanes nemalokrat služijo za dnevno politično rabo.

Avtor oporečništvo v Sloveniji postavi v širši časovni in geografski okvir, tudi jugoslovanskega. Fokus je usmeril na oporečniške posameznike in skupine ter reakcije komunistične oblasti oz. represivnega aparata. Prave, organizirane opozicije niti ni bilo. Zato je družbeno kritiko v poznem socializmu v Sloveniji, tudi z ekscesnimi situacijami, kot pravi recenzent dr. Peter Vodopivec, predočil glede na vsebinske poudarke (Kritika socialističnega humanizma, Sociološka kritika samoupravljanja, Kritična teorija družbe, Meščansko-demokratska in nacionalna kritika, Kritika položaja vernikov in verskih skupnosti), pri čemer je jasno, da so avtorji obravnavanih kritičnih besedil in ocen posamezniki, intelektualci, ki se večinoma ne povezujejo v skupine, temveč nastopajo vsak zase, vsak s svojimi stališči. Avtor tako obširneje predstavlja in analizira razmišljanja in polemične razprave Dušana Pirjevca, Tarasa Kermaunerja, Marjana Krambergerja, Veljka Rusa, Vladimirja Arzenška, Franceta Bučarja in Tineta Hribarja ter nekaterih drugih sodelavcev tedanjih kulturnih revij, hkrati pa tudi Edvarda Kocbeka, Franca Miklavčiča, Viktorja Blažiča, Borisa Pahorja, Alojza Rebule in drugih. Posebej obravnava študentsko gibanje ter cerkveno in laično kritiko položaja vernikov in verskih skupnosti ter vprašanja domnevno svetovnonazorsko nevtralnega šolstva in državljanskih pravic vernikov.

Z avtorjem se bo pogovarjal dr. Boštjan Udovič.

Vljudno vabljeni!

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

objavljeno v rubriki: Vabilo

Sorodne novice

na vrh strani

23.11.2019

Pogovor z Bojanom Brezigarjem, torek, 3. december 2019, ob 17.30, Center za mednarodne odnose, Fakulteta za družbene vede »

Center za mednarodne odnose vabi na predstavitev knjige in pogovor z avtorjem, ki bo v torek, 3. 12. 2019, ob 17.30 v predavalnici 17 na Fakulteti za družbene vede.

Bojan Brezigar je bil v letih 19732007 zaposlen pri Primorskem dnevniku v Trstu, časniku slovenske manjšine v Italiji, od leta 1992 pa je bil njegov odgovorni urednik. Ukvarjal se je pretežno z italijansko in mednarodno politiko, po osamosvojitvi Slovenije pa tudi s slovensko politiko. Knjiga Pogled izza meje je izbor kolumn, ki jih je v rubriki s tem naslovom avtor objavljal v mariborskem dnevniku Večer v obdobju 19972016. Njihova rdeča nit je iskanje sličnosti in razlik med dogajanji v Evropi in v svetu ter razumevanjem teh dogodkov v Sloveniji.

Pogovor bo vodil novinar Ervin Hladnik Milharčič.

objavljeno v rubriki: Vabilo

28.10.2019

Bojan Brezigar v Univerzitetni knjižnici Maribor, četrtek, 7. november 2019, ob 17. uri »

Pogled izza meje

Pogovor z avtorjem

Četrtek, 7. 11. 2019, ob 17. uri, Glazerjeva dvorana Univerzitetne knjižnice Maribor

Pogled izza meje je izbor kolumn, ki jih je Bojan Brezigar objavljal v mariborskem dnevniku Večer v letih 19972016. Njihova rdeča nit je iskanje podobnosti in razlik med dogajanji v Evropi in v svetu ter razumevanjem teh dogodkov v Sloveniji. Kolumne zadevajo pomembna politična vprašanja, kot so uvajanje evra, slovensko-hrvaško mejno vprašanje ali navidezno banalne zadeve, ki jih birokrati povsem nepotrebno zapletajo.

objavljeno v rubriki: Vabilo