E-novice

Novica

Katharina Winkler, avtorica romana Modro okrasje, na Slovenskem knjižnem sejmu v soboto, 25. 11., na Pisateljskem odru

13.11.2017

Modro okrasje (Bralec 110) je prvenec avstrijske avtorice Katharine Winkler (roj. 1979). Zgodba je pretresljiva in neprizanesljiva kritika družinskega nasilja, kakršno je vse prepogosto ovito v neprediren oklep patriarhalnih, religijskih ali etničnih ›tradicionalnih‹ praks. Da se te dogajajo na številnih koncih sveta, nas iz razumljivih razlogov praviloma ne prizadeva pretirano: toda Winklerjeva približa tak družbeni eksces iz bližnjih civilizacijskih krogov in ga usidra naravnost v sredo Evrope. S tako učinkovitim kontrastom kričeče opozori na celoto medčloveških odnosov, ne le tistih, ki so nepredušno skriti v ›družinskem krogu‹, ampak tudi že vseh osnovnih med spoloma, med generacijami, med različnimi etničnimi, kulturnimi in religijskimi skupnostmi. Roman, ki bralce omami in jim tudi še dolgo odzvanja v duhovnem spominu.
Avtorica je lani za roman prejela nagrado Mare Cassens, pred kratkim pa še francosko nagrado za tuji prvenec (Prix du premier roman étranger). Pri nas bomo nagrado dobili bralci – gostovanje avtorice. Dodajmo, da je Modro okrasje (prevedla Ana Jasmina Oseban) prvi prevod romana v drug jezik; francoski, Les bijoux bleus, je izšel tri mesece pozneje, prevod v angleščino naj bi izšel šele sredi prihodnjega leta, napovedana pa sta tudi izida v Španiji in Indiji.
Izid romana je omogočila Javna Agencija za knjigo RS.

Modre ženske – pogovor s Katharino Winkler in predstavitev romana Modro okrasje

Pisateljski oder (Velika sprejemna dvorana), sobota, 25. 11., 12.00–13.00

Povezuje: Ana Jasmina Oseban

Prirejata: Društvo slovenskih pisateljev in Avstrijski kulturni forum

Pogovor bo v nemškem jeziku (sprotno povzemanje v slovenščino).

Vabljeni!

objavljeno v rubriki: SKS

Sorodne novice

na vrh strani

14.11.2012

Osemindvajseti Slovenski knjižni sejem – knjižni praznik za založnike, književne ustvarjalce in kupce »

Čeprav ima knjiga svoj svetovni praznik aprila, se slovenski založniki knjigam in njihovim avtorjem, predvsem pa kupcem že desetletja najbolj posvečamo jeseni, ko je v Ljubljani največji ali pravzaprav edini pravi slovenski knjižni sejem. Letos bo že osemindvajsetič, trajal bo pet dni, od srede, 21. novembra, do nedelje, 25. novembra, srečišče knjig, založnikov, književnih ustvarjalcev in kupcev pa je Cankarjev dom, slovensko kulturno in umetniško središče, ki ga gotovo vsakdo pozna – razlog za prvi obisk je bil za marsikoga prav knjižni sejem. Le kateri sejem ima lahko več vsebine? Toda kakor je mogoče prebrati na uradni spletni strani sejma, je letos razstavljavcev manj kot prejšnja leta – našteli smo jih samo 85. Manj bo najbrž tudi knjig, še posebej knjižnih novosti.
Veliki razstavno-prodajni prostor založbe Modrijan najdete v veliki sprejemni dvorani. Modrijan bo kupcem ponudil 60 knjižnih novosti, knjig, ki so na police knjigarn prišle v času od decembra lani do tik pred letošnjim sejmom. Vse novosti bodo na voljo z 10-odstotnim sejemskim popustom, starejše izdaje pa bodo še bistveno cenejše.

objavljeno v rubriki: SKS

27.11.2011

Slovenski knjižni sejem je končan – ali ste kupili kakšno knjigo? »

Če ste zadnje dni spremljali kulturne vsebine v tiskanih in drugih medijih, vam gotovo ni ušlo, da smo imeli v Cankarjevem domu v Ljubljani knjižni praznik leta – 27. slovenski knjižni sejem. Pri Modrijanu upamo, da niste nasedli preštevilnim medijem, ki so izjavljali, da je na sejmu kar 6000 knjižnih novosti – to je ob dejstvu, da se je na sejmu predstavljalo zgolj 100 založnikov, seveda nemogoče. 6000 je le približno število CIP-ov (Kataložnih zapisov o publikaciji), ki so v Sloveniji za najrazličnejše publikacije izdani v enem letu, knjig, ki v enem letu zaidejo v knjigarne in jeseni tudi na knjižni sejem, pa je vsekakor nekajkrat manj in daleč pod številom »več tisoč«, kakor se je zareklo celo predsedniku UO sejma.
Založba Modrijan, ki je glede na število knjig, izdanih v enem letu, ena večjih slovenskih založb, na sejmu že več let predstavlja od 50 do 60 novosti; letos smo jih predstavili 57.

objavljeno v rubriki: SKS

22.11.2011

Obiščite založbo Modrijan na 27. slovenskem knjižnem sejmu »

Od srede, 23. novembra, do nedelje, 27. novembra, bo Cankarjev dom v Ljubljani gostil 27. slovenski knjižni sejem. Založba Modrijan bo k ogledu in nakupu knjig vabila na veliki razstavni prostor v Veliki sprejemni dvorani, kjer bodo na voljo zlasti knjižne novosti leta 2011, in na malo stojnico v Prvem preddverju, kjer bomo ponudili večino Modrijanovega programa in knjige po občutneje nižjih cenah. Razstavni prostor, ki sta ga letos že tretjič zaporedoma opremili Branka Smodiš in Vesna Vidmar, bo v znamenju Vinskih bravur Draga Medveda, prvič pa bo na sejmu razstavljena tudi izjemna biografija Edvarda Kocbeka In stoletje bo zardelo, ki jo je napisal dr. Andrej Inkret.

objavljeno v rubriki: SKS

22.11.2010

Po Modrijanove knjige na Slovenski knjižni sejem v Ljubljano »

Samo še dober teden nas loči do 26. slovenskega knjižnega sejma v Cankarjevem domu v Ljubljani. Za obiskovalce bo odprl vrata v sredo, 1. decembra, in bo vabil med knjige vse do nedelje, 5. decembra.
Ta, za slovenske založnike največji in najpomembnejši domači knjižni praznik vsako leto obdari ljubitelje knjig z obiljem sveže knjižne bere. Najbrž je tudi prav, da ga prirejajo konec leta, saj je sejem izvrstna priložnost, da si priskrbite cenejše knjige za zimsko branje in predvsem za obdarovanje svojih najbližjih, prijateljev, sodelavcev, poslovnih partnerjev. S knjigo kot darilom je tako rekoč nemogoče zgrešiti.

objavljeno v rubriki: SKS

14.11.2010

Knjižni sejem v Cankarjevem domu od 1. do 5. decembra 2010 »

V sredo, 1. decembra, se bo začel 26. slovenski knjižni sejem v Cankarjevem domu v Ljubljani, ki ga organizira Združenje knjižnih založnikov pri Zbornici založništva, knjigotrštva, grafične dejavnosti in radiodifuznih medijev GZS.
Na sejmu bo sodelovalo 111 razstavljavcev, prodajno razstavo knjig in drugih izdaj pa bo spremljal bogat program. Gostje z vseh vetrov bodo v Debatni kavarni razmišljali o knjigah, branju in življenju.

objavljeno v rubriki: SKS