E-novice

Novica

Pogum za spremembo s psihoterapevtko Sanjo Rozman – predavanje 16. marca 2016 v Klubu Cankarjevega doma

28.02.2016

Jeseni 2015 je pri založbi Modrijan izšla knjiga Pogum, drugi del trilogije Sanje Rozman o nekemičnih zasvojenostih. Naslov je opogumljajoč – taka je tudi vsebina. Opogumljajoča, čeprav presunljiva. »Glava je polna, srce me boli, na trenutke mi je strašno težko. Težko razbiram misli, besede se počasi oblikujejo tako v glavi kot v srcu,« je po branju knjige zapisala psihologinja in družinska terapevtka dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič. Toda njene besede vas ne smejo odvrniti od branja; nasilje, kakršno je preživljala Sanjina klientka Mija in je opisano v knjigi, se dogaja med nami, tukaj in zdaj, otroku, ki ga srečujete na poti v službo, deklici, ki sedi v vašem razredu, dečku, ki se podi za žogo na sosedovem dvorišču ... Kajti Mija je le ena izmed 400 tisoč žrtev fizičnega, psihičnega ali spolnega nasilja v Sloveniji (po podatkih Sveta Evrope sta spolno zlorabljena ena od štirih deklic in eden od petih dečkov), ki so zdaj odrasle in trpijo za posledicami preteklih travm. Kako preboleti travmo? »Knjiga je usmerjena v opisovanje hudega, ki ga je treba srečati,« je zapisala književnica in strokovnjakinja na področju psihologije Alenka Rebula Tuta. »Torej ima bolečina svoj smisel, svoje mesto. Končno je prvi korak prav soočenje s tem, kar se zares dogaja v nas. Pekla pa najraje ne bi gledali in najraje bi si govorili, da bomo takoj zunaj. Vzdržati v mučnem srečanju z resnico je ključni prehod, in prav je, da to vsi dojamemo.«

Žrtve se v poskusih olajšanja trpljenja in iskanju smisla v nasilju, ki so mu podvržene, zatekajo v vedenja, ki se sprva zdijo smiselna, kasneje pa postanejo disfunkcionalna. Posledice travme se izrazijo v različnih oblikah; zloraba vedenj, ki prinašajo trenutno olajšanje (opijanje, zloraba drog, motnje hranjenja, uporništvo, promiskuitetno in tvegano vedenje, zasvojenosti vseh vrst – kemične in nekemične), je le ena izmed njih. Nekatere žrtve najdejo olajšanje v tem, da same zlorabljajo otroke in tako ponavljajo svojo travmo, ali pa so nasilne do sebe. Sram, stigma in druge posledice zlorabe pa niso samo individualen, ampak tudi velik (a zamolčan) družbeni problem.

S psihoterapevtsko predelavo spominov se lahko žrtve nasilja, ki so zdaj odrasle, osvobodijo dolgoročnih posledic in uredijo odnos do sebe in drugih. To je tema predavanja Sanje Rozman »Pogum za spremembo«, ki bo v sredo, 16. marca 2016, ob 18. uri v Klubu Cankarjevega doma. Po predavanju bo čas za vprašanja in pogovor. (Če želite ostati anonimni, lahko vprašanje oddate v skrinjico ob vhodu v dvorano.)

Predavanje organiziramo v sodelovanju s Cankarjevim domom in revijo Viva, katere bralci že več mesecev spremljajo prispevke strokovnjakov in zgodbe odraslih, ki so bili v otroštvu žrtve nasilja.
Pokroviteljica humanističnega programa je NLB Vita, življenjska zavarovalnica, d. d.

Vabljeni!

Vstopnina: 3 €. Vstopnice so na voljo pri blagajni Cankarjevega doma. Vstopnico lahko unovčite ob nakupu knjig Sanje Rozman Umirjenost in Pogum v Klubu Cankarjevega doma.
 

Zakaj je mene sram? Zakaj moram jaz nositi to breme, če nisem bila nič kriva, odgovorna, če sem bila napadena? Zakaj je mene sram, da sem imela takšno družino? Zakaj je mene sram, da moje telo reagira, kot reagira? Zakaj je mene sram?! Zakaj ne morem nikoli povedati svoje zgodbe, ne da bi pri tem ponižano gledala v tla, ker ves čas čakam, da bodo drugi vse skupaj zanikali, se mi posmehovali ali pa me imeli za čudakinjo? Vse, kar sem, je samo ta sram, in vsak dan hodim s tem po svetu in se delam, da ni tako hudo. Pa je! Ti občutki me paralizirajo, in tega imam dovolj! Dovolj imam tega, da me opredeljujejo dejanja drugih. Da nasilje drugih določa mojo vrednost. /.../ Dovolj imam tega bremena, rada bi se počutila svobodno in udobno v svoji koži s svojo zgodbo, točno takšno, kot je.

Mija

 
objavljeno v rubriki: Predstavljamo

Sorodne novice

na vrh strani

23.08.2018

Nova Modrijanova knjigarna – vabljeni na Poljansko 15 v Ljubljani! Na voljo vse knjige založbe Modrijan. »

Imamo novo prodajalno z Modrijanovimi knjigami po ugodnih cenah!

objavljeno v rubriki: Predstavljamo

13.11.2017

Katharina Winkler, avtorica romana Modro okrasje, na Slovenskem knjižnem sejmu v soboto, 25. 11., na Pisateljskem odru »

Modro okrasje (Bralec 110) je prvenec avstrijske avtorice Katharine Winkler (roj. 1979). Zgodba je pretresljiva in neprizanesljiva kritika družinskega nasilja, kakršno je vse prepogosto ovito v neprediren oklep patriarhalnih, religijskih ali etničnih ›tradicionalnih‹ praks. Da se te dogajajo na številnih koncih sveta, nas iz razumljivih razlogov praviloma ne prizadeva pretirano: toda Winklerjeva približa tak družbeni eksces iz bližnjih civilizacijskih krogov in ga usidra naravnost v sredo Evrope. S tako učinkovitim kontrastom kričeče opozori na celoto medčloveških odnosov, ne le tistih, ki so nepredušno skriti v ›družinskem krogu‹, ampak tudi že vseh osnovnih med spoloma, med generacijami, med različnimi etničnimi, kulturnimi in religijskimi skupnostmi.

objavljeno v rubriki: Predstavljamo

21.08.2017

Sto let Cvetja v jeseni – praznični konec tedna na Visokem in v Poljanah nad Škofjo Loko »

Pisatelj Ivan Tavčar (1851–1923) se je rodil leta 1851 v Poljanah nad Škofjo Loko. Njegov opus obsega več kot 40 pripovednih del – črtice, novele, povesti in romane –, eno najbolj znanih pa tudi najbolj priljubljenih pa je Cvetje v jeseni. Povest je pod psevdonimom Emil Leon začela izhajati pred stotimi leti v Ljubljanskem zvonu, na vrhuncu Tavčarjeve pisateljske kariere. Dve leti zatem je izšla Visoška kronika.

Stoletnica Cvetja je odlična priložnost za poklon rojakov – Poljancev velikemu Poljancu. Konec tedna bo zato Poljanska dolina odeta v jesensko cvetje. V četrtek, 24. avgusta, ob 19.30 bo v Kulturnem domu Poljane predstavitev nove izdaje Cvetja, ki je izšlo v sodelovanju s poljanskim KD dr. Ivan Tavčar, s pogovorom o knjigi in o poljanskem narečju; gostje si bodo ogledali filmski kolaž Cvetja in razstavo v knjigi objavljenih ilustracij akademske slikarke Maje Šubic. V petek, 25. avgusta, bo vse od 17. ure naprej živahno na Visokem: sejmu domačih dobrot bosta sledili kratka predstavitev knjige in otvoritev spominske knjižnice v Tavčarjevem dvorcu, ob 21. uri pa se bo začel muzikal Cvetje v jeseni.

objavljeno v rubriki: Predstavljamo

18.01.2017

Leta 2016 so v tujini izšli prevodi del Andreja E. Skubica, Boruta Goloba, Lidije Dimkovske, Draga Jančarja in Mirane Likar »

Pisatelja Andreja E. Skubica (na fotografiji) od leta 2005, ko je bilo v češčino prevedeno njegovo prvo delo, roman Fužinski bluz, vse bolje poznajo tudi v tujini. Njegove knjige najdemo še v angleškem, nemškem, ruskem, srbskem in hrvaškem jeziku. Hrvaški prevod je tudi zadnji izmed Skubičevih del, objavljenih v tujini, in njegovo tretje delo, objavljeno na Hrvaškem. Po romanih Popkorn in Koliko si moja? je namreč lani pri zagrebški založbi Alfa izšel še prevod s kresnikom nagrajenega romana Samo pridi domov (Samo dođi doma; prevedel Božidar Brezinščak Bagola). Skubic je reden gost hrvaških književnih sejmov in festivalov, kot so puljski knjižni sejem Sa(n)jam knjige u Istri – konec leta ga kljub svežemu prevodu v hrvaščino ni bilo med predstavniki slovenskih književnikov na dogodku »Ljubljana bere« – osrednji knjižni sejem Interliber in Festival svetovne književnosti, torej je že dober znanec hrvaških bralcev in kritikov, ki ga štejejo med vodilne sodobne slovenske pisatelje.

objavljeno v rubriki: Predstavljamo

14.09.2016

100 knjig v zbirki Bralec – številko 100 smo prihranili za slovenski roman – roman Romana Rozine o romanu »

Kar se nam je pred osmimi leti, ko smo v zbirki Bralec predstavili prvo knjigo, zdelo tako rekoč nepredstavljivo in neskončno oddaljeno, se je uresničilo v 20. letu naše založbe. Pred izidom je 100. knjiga v zbirki, in prav nobeno presenečenje ne bi smelo biti, da smo to številko prihranili za knjigo slovenskega pisatelja. Roman Zločin in ljubezen, ki ga je napisal Roman Rozina, izide v petek, 23. septembra. Tega dne vas bomo povabili k branju in kupovanju knjig ter praznovanju 20. rojstnega dne založbe Modrijan.

objavljeno v rubriki: Predstavljamo