E-novice

Predstavljamo

Razvrsti po: datumu objave abecedi

10.12.2010

Prihaja nova Modrijanova zbirka – Nostalgija »

Verjetno ste že kdaj pomislili, da so ob razvpitih imenih, kot so Jane Austin, Balzac, Flaubert, Hemingway, Pasternak, Tolstoj, Moravia, Andrić, Sienkiewicz, Henry James …, obstajali pomembni avtorji tega časa, ki jih niste brali. Da so pisali dobre knjige, ki se jih še vedno obsedeno bere, le da ne veste zanje.
Zbirka NOSTALGIJA bo poiskala nekatere med njimi in jih pripeljala k nam. K vam. Ste denimo vedeli, da je v Ameriki živeča ruska emigrantka, filozofinja in pisateljica Ayn Rand v svojem zajetnem prvencu pisala o strahovitih pogojih »nove Rusije« po oktobrski revoluciji veliko pred Pasternakom in Solženicinom? Da knjiga D'Arcyja Nilanda o avstralskem klatežu in njegovem štiriletnem otroku* predstavlja avstralsko klasiko 20. stoletja in da enigmatična drobna knjiga z začetka 20. stoletja portugalskega pisatelja Mária De Sá-Carneira še vedno buri debate in interpretacije – tudi v univerzitetnih krogih?

objavljeno v rubriki: Predstavljamo

23.11.2010

Knjižna zbirka Intermundia – tri tisoč strani znanja »

V knjižni zbirki Intermundia je izšla že osma knjiga: Jezikovni nagon kanadskega eksperimentalnega psihologa in kognitivista Stevena Pinkerja.

V zbirki Intermundia (prvo knjigo smo izdali spomladi 2007) objavljamo poljudnoznanstvene knjige, namenjene zahtevnejšim bralcem – tistim, ki od knjige pričakujejo več, kot obljublja zgolj njen naslov ali reklamno geslo. Najpomembnejša značilnost teh knjig je interdisciplinarnost, saj svoje probleme obravnavajo z vključevanjem različnih vidikov, pristopov, idej. Zbirka Intermundia je nastala iz želje po preseganju zaprtosti v težko umljive stolpe posameznih znanstvenih disciplin, zato nam gre za vzajemno oplajanje klasičnih naravoslovnih in družboslovnih obravnav. Želja po interdisciplinarnosti pa ne pomeni povezovanja česarkoli in za vsako ceno, saj nam je tuj populistični senzacionalizem brez ustrezne znanstvene globine in ostrine. Knjiga mora bralcem postreči z znanjem, ki je spoj najboljšega, kar premorejo različni svetovi človekovega védenja.

objavljeno v rubriki: Predstavljamo