Novica

Materinska nedelja

18.06.2019

Čudoviti kratki roman lahko preberete v enem popoldnevu - tako, kot bi ga mogoče prebrala Jane Fairchild na tisto materinsko nedeljo, če bi jo preživela tako, kot jo je nameravala in je ne bi zmotil telefonski klic s sosednjega posestva. Na komaj nekaj več kot stotih straneh knjige so drobne dragocenosti odlične literature posejane na gosto in z občutkom. Graham Swift se je kot moški dokaj dobro vživel v žensko dušo (in telo). Škoda, da svojega truda ni vložil še v oris Paula Sheringhama. Ta mladenič je zanimiv. Njegovo zgodbo bi slišala še raje kot Janino. Njegovo počasno oblačenje - pa čeprav se mu je mudilo; na videz prazne, a še kako premišljene besede, ki jih je namenil Jane; njegova dejanja na materinsko nedeljo - vse to me je skoraj uročilo. Brez čustvenih izlivov, pragmatično in skoraj hladno je bilo, a globoko erotično, usodno in vznemirljivo.
Branje, ki se zdi, da bo kratkočasno in lahkotno, a je daleč od tega. Priporočam. Če posebej vsem tistim, ki bi radi prebrali nekaj tipično angleškega.
Hermionin blog, 27. 5. 2019

 

objavljeno v rubriki: Prebrali so ...

Sorodne novice

na vrh strani

28.09.2019

V gozdu »

Pisateljica je rekonstruirala dogodke in dobro opisala čudno dvojno naravo portretiranca: silna potreba po zlih dejanjih je prelita s čudno, skoraj genetovsko milino, surovost prehaja v jok, ta pa v nenadzorovane napade smeha in skrušenost pred Bogom, ki vse vidi in je oster sodnik.
Matej Bogataj, Mladina, 27. 9. 2019

objavljeno v rubriki: Prebrali so ...

28.08.2019

Kdo ti je povedal, da si nag, Adam? »

Ducat izbranih svetopisemskih poglavij od Adama do Jude in zgoščenih mitoloških portretov – zgled so Favn, ki ga Apolon živega odre, ker je mislil, da piha v frulo lepše od boga, Dedal, Oresteja v vseh krvavih podrobnostih – ter nekaj kar najbolj krvavih in krvoločnih pravljic, od nemških do romskih, pisatelj uporabi kot odskočišče za živahno in žmohtno predelavo. Precej te spuščene polnokrvnosti je ohranil in prinesel tudi prevod.
Matej Bogataj, Mladina, 31. 5. 2019

objavljeno v rubriki: Prebrali so ...

28.07.2019

Bibavica »

Tako kot gibanje plime in oseke je roman Bibavica zgrajen na opozicijah: med umetnostjo in politiko, partizanom in grofico, obalo in Ljubljano, komunizmom in fašizmom, Bogom in idejo. Tudi naracija močno spominja na ritem valovanja; povedi so včasih kratke in odsekane, drugič se ena sama razprostira čez več strani. Čeprav se pripoved večinoma osredotoča na Marijo, njeno zgodbo in na njen notranji svet, se v knjigi izmenjuje več glasov, denimo glas oskrbnika Marijine hiše, Elijev glas, glas sosedov in glas političnega funkcionarja.
Zarja Vršič, 3. program Radia Slovenija, Ars, 7. 2. 2019

objavljeno v rubriki: Prebrali so ...

02.05.2019

Prebežnik »

Lenzov motiv razumem kot poskus popolne redukcije državljana na osebo in vpogled v lik prebežnika, ki je takole po vsem, kar je in še doživlja, pod bremenom lastne krivde, vse prej kot zmagovalec in obvladač situacije. Intrigantno branje. Škoda bi bila, če bi ostalo v predalu.
Konteksti, 18. 4. 2019

objavljeno v rubriki: Prebrali so ...

28.04.2019

Besedo imajo mladi »

Knjiga, ki odpira nevidni svet mladih, obenem pa napeljuje na notranje preobrate s šokantnimi spoznanji o sedanjosti, recimo ugotovitve okulistov, da mladi ne znajo več gledati na daljavo.
Bernard Nežmah, Mladina, 26. 4. 2019

objavljeno v rubriki: Prebrali so ...