Novica

Kdo ti je povedal, da si nag, Adam?

28.08.2019

Ducat izbranih svetopisemskih poglavij od Adama do Jude in zgoščenih mitoloških portretov – zgled so Favn, ki ga Apolon živega odre, ker je mislil, da piha v frulo lepše od boga, Dedal, Oresteja v vseh krvavih podrobnostih – ter nekaj kar najbolj krvavih in krvoločnih pravljic, od nemških do romskih, pisatelj uporabi kot odskočišče za živahno in žmohtno predelavo. Precej te spuščene polnokrvnosti je ohranil in prinesel tudi prevod. Recimo pri prišepetavanju Adamu, ko mora v izvorni rajski situaciji poimenovati živali, pa še kje. Köhlmeier, poznamo ga po spekulativno-faktičnem pisanju – njegov roman Gospoda na obali je o prijateljevanju Chaplina in Churchilla, ki sta se združila proti tretjemu depresivcu in grandomanu, Hitlerju –, je sicer vzvišene zgodbe precej spustil, tudi jezikovno, in jih duhovito približal današnjemu uporabniku. Primeri so zanimivo izbrani, od Žalostnice, ki postane Zlobnica, ves čas pa je čustvena izsiljevalka, do svetnikov, ki so se izpostavljali bolečini, da so bili resno ogroženi sami in še kdo v njihovi bližini, in so v tem našli slast in užitek, kakršna prinese samo ugajanje Bogu, on pa ostaja brezbrižen in malo vzvišen nad tem samomrcvarjenjem.
Matej Bogataj, Mladina, 31. 5. 2019

objavljeno v rubriki: Prebrali so ...

Sorodne novice

na vrh strani

26.04.2019

Samo drevesa imajo korenine »

Zgodba se posveča tudi družbeno-političnim problematikam, ki so pravzaprav prikrito gonilo vsega dogajanja, s čimer se, v imenu svobode in optimizma, nastopajoči niso pripravljeni sprijazniti, pa naj gre za slab položaj izseljencev ali sam razpad Evrope ter njenih vrednot.
Kristjan Rakar (18 let), Koridor, 22. 4. 2019

objavljeno v rubriki: Prebrali so ...

18.03.2019

V kavarni eksistencialistov »

Knjiga je berljiva, a ni lahkotna, vse te biografske podrobnosti sem navedla le, da bi vas zvabila k branju, kot dračje je, s katerim pokriješ past za slone. To je bil čas, ko filozofije ni bilo mogoče ločiti od življenja in ko so bile ideje tesno povezane z ljudmi, ki so verjeli, da jih lahko tudi uresničijo in da imajo usodo v svojih rokah
Irena Štaudohar, Delo, 18. 12. 2018

objavljeno v rubriki: Prebrali so ...