E-novice

Novica

To noč sem jo videl Draga Jančarja – najboljša tuja knjiga, prevedena v francoščino

05.11.2014

Že večkrat smo pisali, kako spretni so Francozi pri populariziranju vrhunske literature, tako domače, francoske, kakor prevodne. Imajo veliko literarnih nagrad, številne izmed njih pa na dobre knjige opozarjajo tudi z več predizbori. Tako strokovnjaki za dobro literaturo ponudijo kupcem/bralcem sezname najboljšega, kar so izdale francoske založbe, in morda tako marsikomu prihranijo trud z branjem tistega, kar se sicer dobro prodaja, a zelo verjetno nima nobene literarne vrednosti.
Francozi v primerjavi z večino drugih velikih evropskih narodov veliko prevajajo in med deli njihove prevodne književnosti najdemo tudi literarna dela slovenskih književnikov. V francoščino so prevedeni štirje romani Draga Jančarja: Severni sij (prev. Andrée Lück-Gaye, L’Esprit des Péninsules, Pariz, 2005), Katarina, pav in jezuit (prev. Antonia Bernard, Passage du Nord-Ouest, Albi, 2009), Zvenenje v glavi (prev. Andrée Lück-Gaye, Passage du Nord-Ouest, Albi, 2011) in To noč sem jo videl (prev. Andrée Lück-Gaye, Phébus, Pariz, 2014). Kmalu po izidu Zvenenja v glavi leta 2011 je Jančar prejel evropsko književno nagrado ACEL, letošnjemu izidu francoskega prevoda romana To noč sem jo videl – izšel je pri založbi Modrijan leta 2010 in bil večkrat ponatisnjen – pa so sledile nominacije za kar tri francoske nagrade: nagrado Femina za tuji roman – Jančarju se je uspelo prebiti v dva predizbora –, nagrado bralcev (Prix des Lecteurs) regije Poitou-Charentes in nagrado za najboljšo tujo knjigo (Prix du Meilleur livre étranger).
In najmanj ena izmed naštetih nagrad je Jančarjeva! 28. novembra 2014 bodo Jančarju v luksuznem pariškem hotelu Sofitel Paris Le Faubourg izročili nagrado za najboljšo tujo knjigo, ki je bila v zadnjem letu prevedena v francoščino. Nagrada je bila ustanovljena davnega leta 1948, med dosedanjimi nagrajenci pa so velika literarna imena, kot so Philip Roth, Salman Rushdie, Orhan Pamuk, Gabriel García Márquez, Peter Carey, Colm Tóibín ...

Novembra pa bo tudi podelitev 11. nagrade bralcev regije Poitou-Charentes. Letošnja nagrada je namenjena enemu izmed avtorjev z območja Balkana in med njimi je tudi Jančar.

24. septembra je izšel deseti Jančarjev roman: Maj, november.

objavljeno v rubriki: Nagrade

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.