E-novice

Novica

Roman@tportal.hr, Ksaver Šandor Gjalski in Fran Galović 2017 – tri nagrade za roman Kristiana Novaka

29.10.2017

Galovićeva jesen je literarni festival z več kot dvajsetletno tradicijo, ki ga konec oktobra prirejajo v Koprivnici na Hrvaškem, v čast književniku Franu Galoviću (1887–1914), rojenemu v kraju Peteranec pri Koprivnici. V sklopu tridnevnega festivala, ki ima nekaj zadnjih let tudi mednarodni značaj – letos je gostil književnike iz Slovenije, Nizozemske in Slovaške –, potekajo književna srečanja, javna branja, predstavitve knjig, okrogle mize, strokovni in znanstveni kolokviji, razstave itd., sklene pa ga razglasitev dobitnika literarne nagrade Fran Galović za najboljšo knjigo na temo domovine in/ali identitete. V soboto, 28. oktobra, so jo podelili enaindvajsetič.

Nagrado Fran Galović 2017 je prejel Kristian Novak za roman Cigan, a najlepši (Ciganin, ali najljepši, 2016). To je že njegova tretja nagrada letos: julija je dobil – že drugič – nagrado roman@tportal.hr, istega dne kot Galovićevo pa je z literarne prireditve Dnevi Ksaverja Šandorja Gjalskega (Zabok) odnesel še istoimensko nagrado za najboljše prozno delo. Novakov tretji roman je bil nominiran tudi za regionalno nagrado Meše Selimovića, ki jo podeljujejo septembra v Tuzli. Konec leta prihaja Cigan na oder Hrvaškega narodnega gledališča v Zagrebu.
Kristian Novak je s svojim novim romanom prekosil samega sebe – uspeh romana Črna mati zemla (2013; slovenski prevod 2015; Đurđa Strsoglavec), ki je po dveh razprodanih natisih letos izšel še tretjič, navdušil v odrski priredbi Zagrebškega gledališča mladih, postal literarna predloga za celovečerni film Roka Bička in bil preveden v več jezikov, celo v esperanto, ni bil naključje.
Slovenski prevod Cigana bo!

Kristian Novak je maja 2016 gostoval v Ljubljani. Videli smo ga tudi v oddaji Profil.
 
objavljeno v rubriki: Nagrade

Sorodne novice

na vrh strani

02.09.2010

Literarne nagrade v septembru »

Čeprav je bilo nekaj literarnih nagrad podeljenih tudi poleti, večidel na poletnih literarnih festivalih, pa čas, ko bodo delili najpomembnejše in najprestižnejše nagrade za leto 2010, šele prihaja. Tako, denimo, še čakamo na imena Nobelovega, Goncourtovega, Renaudotovega, Cervantesovega nagrajenca, pa podelitev nagrad Zlati meč, Femina, Planeta ... Slavili bodo tudi domači literati, a glavne slovenske književne nagrade za leto 2010 so že razdeljene.
V soboto, 4. septembra, bodo v Benetkah izmed petih finalistov izbrali dobitnika nagrade Campiello (med njimi je tudi letošnji prejemnik nagrade Strega).

objavljeno v rubriki: Nagrade

01.09.2010

Razglasili deset finalistov nagrade portugalskega Telecoma za književnost »

Včeraj, 31. avgusta, je žirija portugalskega Telecoma izmed 54 polfinalistov izbrala deset kandidatov za nagrado portugalskega Telecoma za književnost za leto 2010. Med njimi je tudi portugalski pisatelj in nobelovec José Saramago z romanom Kajn (Caim), zadnjim, ki ga je objavil pred smrtjo – umrl je 18. junija letos v starosti 87 let. Roman bo drugo leto, v prevodu Barbare Juršič, izšel pri naši založbi.

objavljeno v rubriki: Nagrade

16.08.2010

Literarni nagradi na Škotskem in v Italiji »

Na mednarodnem knjižnem festivalu v Edinburghu bodo v petek, 20. avgusta, podelili Spominsko nagrado James Tait Black za leto 2009. To je najpomembnejša literarna nagrada na Škotskem in najstarejša v VB. Prejmeta jo avtorja najboljšega romana in biografije v angleščini, med dosedanjimi nagrajenci in nominiranci pa je veliko bleščečih imen, kot so npr. D. H. Lawrence, E. M. Forster, Graham Greene, James Kelman, Salman Rushdie, J. M. Coetzee, Cormac McCarthy.

objavljeno v rubriki: Nagrade

11.07.2010

Znan Büchnerjev nagrajenec 2010 »

V petek, 9. julija, je Nemška akademija za jezik in književnost v Darmstadtu razglasila prejemnika letošnje Büchnerjeve nagrade. Ta nagrada – dobil jo je pisatelj Reinhard Jirgl – je ena najpomembnejših nemških književnih nagrad in gotovo ena najbogatejših: vredna je namreč kar 40.000 €.

objavljeno v rubriki: Nagrade

29.06.2010

Glavinicu nagrada za prozo Kulturnega kroga nemškega gospodarstva »

Kulturni krog nemškega gospodarstva (Kulturkreis der deutschen Wirtschaft) je izbral letošnjega dobitnika nagrade za prozo, vredne 20.000 €. Dobil jo je avstrijski pisatelj Thomas Glavinic, avtor romanov To sem vendar jaz, ki je pri naši založbi izšel januarja letos, ter Delo noči, ki je v pripravi na jesenski izid. Oba je prevedla Ana Jasmina Oseban. Podelitev nagrade (doslej so jo prejeli Heinrich Böll, Günter Grass, Ingeborg Bachmann, Oskar Pastior, Daniel Kehlmann idr.) bo sredi oktobra v Chemnitzu.

objavljeno v rubriki: Nagrade