E-novice

Novica

Roman@tportal.hr, Ksaver Šandor Gjalski in Fran Galović 2017 – tri nagrade za roman Kristiana Novaka

29.10.2017

Galovićeva jesen je literarni festival z več kot dvajsetletno tradicijo, ki ga konec oktobra prirejajo v Koprivnici na Hrvaškem, v čast književniku Franu Galoviću (1887–1914), rojenemu v kraju Peteranec pri Koprivnici. V sklopu tridnevnega festivala, ki ima nekaj zadnjih let tudi mednarodni značaj – letos je gostil književnike iz Slovenije, Nizozemske in Slovaške –, potekajo književna srečanja, javna branja, predstavitve knjig, okrogle mize, strokovni in znanstveni kolokviji, razstave itd., sklene pa ga razglasitev dobitnika literarne nagrade Fran Galović za najboljšo knjigo na temo domovine in/ali identitete. V soboto, 28. oktobra, so jo podelili enaindvajsetič.

Nagrado Fran Galović 2017 je prejel Kristian Novak za roman Cigan, a najlepši (Ciganin, ali najljepši, 2016). To je že njegova tretja nagrada letos: julija je dobil – že drugič – nagrado roman@tportal.hr, istega dne kot Galovićevo pa je z literarne prireditve Dnevi Ksaverja Šandorja Gjalskega (Zabok) odnesel še istoimensko nagrado za najboljše prozno delo. Novakov tretji roman je bil nominiran tudi za regionalno nagrado Meše Selimovića, ki jo podeljujejo septembra v Tuzli. Konec leta prihaja Cigan na oder Hrvaškega narodnega gledališča v Zagrebu.
Kristian Novak je s svojim novim romanom prekosil samega sebe – uspeh romana Črna mati zemla (2013; slovenski prevod 2015; Đurđa Strsoglavec), ki je po dveh razprodanih natisih letos izšel še tretjič, navdušil v odrski priredbi Zagrebškega gledališča mladih, postal literarna predloga za celovečerni film Roka Bička in bil preveden v več jezikov, celo v esperanto, ni bil naključje.
Slovenski prevod Cigana bo!

Kristian Novak je maja 2016 gostoval v Ljubljani. Videli smo ga tudi v oddaji Profil.
 
objavljeno v rubriki: Nagrade

Sorodne novice

na vrh strani

15.10.2010

Pač mulca za ameriško državno nagrado za književnost »

»Avtobiografije slavnih ljudi, še zlasti glasbenikov, so navadno zanimive predvsem za največje oboževalce, ker pač bolj ali manj spretno nizajo osnovna dejstva, ki jih vešča roka »ghost writerja« primerno olepša in (če je tega sposoben) vsaj malenkost literarizira, toda večinoma gre za branje, ki hitro postane dolgočasno in utrujajoče. Zadnja leta pa smo dobili vsaj dve, ki takšno raven močno presegata. Prvo je napisal Bob Dylan (Zapiski, 2005), drugo je, morda pod vplivom prve, kar seveda sploh ni presenetljivo, napisala Patti Smith.

objavljeno v rubriki: Nagrade

13.10.2010

In Bookerjev nagrajenec je ... »

»Zdaj bo lažje – samo še šest romanov za Bookerjevo nagrado,« smo zapisali v novici 7. septembra, ko smo vas povabili k ponovnemu ugibanju letošnjega Bookerjevega nagrajenca. Pa ni bilo. Večina sodelujočih se je odločila za roman pisateljice Emme Donoghue Room, nihče pa ni glasoval za roman Howarda Jacobsona The Finkler Question (na založbi smo potihem upali, da bo bookerja odnesel Peter Carey, čigar starejši, a najznamenitejši roman Oscar in Lucinda pripravljamo na izid v prihodnjem letu).

objavljeno v rubriki: Nagrade

24.09.2010

Naučiti se moliti v dobi tehnike za nagradi Médicis in Femina »

Septembra so Francozi objavili sezname nominirancev za več literarnih nagrad, med katerimi pa posebej omenimo le nagradi Médicis in Femina, kajti za obe, v kategoriji tuji roman, se poteguje tudi portugalski pisatelj Gonçalo M. Tavares (na sliki) z romanom Naučiti se moliti v dobi tehnike. Roman, ki ga v francoščini berejo kot Apprendre à prier à l’ère technique, objavljen pa je bil šele pred kratkim, smo pri Modrijanu izdali že lani, v prevodu Barbare Juršič.

objavljeno v rubriki: Nagrade

14.09.2010

Med štirimi nominiranci za Rožančevo nagrado tudi Drago Jančar »

Med štirimi nominiranci za Rožančevo nagrado za najboljšo esejistično zbirko, ki jih je danes objavil Sklad Marjana Rožanca, je tudi Drago Jančar s knjigo Jakobova lestev, ki je izšla lani pri naši založbi v zbirki Kolumne.

objavljeno v rubriki: Nagrade

07.09.2010

Zdaj bo lažje – samo še šest romanov za Bookerjevo nagrado »

Ob razglasitvi 13 nominirancev za letošnjo nagrado Man Booker oziroma Bookerjevo nagrado 27. julija smo vas povabili k sodelovanju v nagradni igri »Komu Bookerjeva nagrada 2010?« Danes je žirija izločila sedem romanov in na seznamu je ostala šesterica:
1 Peter Carey: Parrot and Olivier in America (Faber and Faber)
2 Emma Donoghue: Room (Picador - Pan Macmillan)
3 Damon Galgut: In a Strange Room (Atlantic Books - Grove Atlantic)
4 Howard Jacobson: The Finkler Question (Bloomsbury)
5 Andrea Levy: The Long Song (Headline Review - Headline Publishing Group)
6 Tom McCarthy: C (Jonathan Cape - Random House)

Ime letošnjega Bookerjevega nagrajenca bomo izvedeli 12. oktobra, Modrijanova nagradna igra pa se nadaljuje.

objavljeno v rubriki: Nagrade