E-novice

Novica

Roman@tportal.hr, Ksaver Šandor Gjalski in Fran Galović 2017 – tri nagrade za roman Kristiana Novaka

29.10.2017

Galovićeva jesen je literarni festival z več kot dvajsetletno tradicijo, ki ga konec oktobra prirejajo v Koprivnici na Hrvaškem, v čast književniku Franu Galoviću (1887–1914), rojenemu v kraju Peteranec pri Koprivnici. V sklopu tridnevnega festivala, ki ima nekaj zadnjih let tudi mednarodni značaj – letos je gostil književnike iz Slovenije, Nizozemske in Slovaške –, potekajo književna srečanja, javna branja, predstavitve knjig, okrogle mize, strokovni in znanstveni kolokviji, razstave itd., sklene pa ga razglasitev dobitnika literarne nagrade Fran Galović za najboljšo knjigo na temo domovine in/ali identitete. V soboto, 28. oktobra, so jo podelili enaindvajsetič.

Nagrado Fran Galović 2017 je prejel Kristian Novak za roman Cigan, a najlepši (Ciganin, ali najljepši, 2016). To je že njegova tretja nagrada letos: julija je dobil – že drugič – nagrado roman@tportal.hr, istega dne kot Galovićevo pa je z literarne prireditve Dnevi Ksaverja Šandorja Gjalskega (Zabok) odnesel še istoimensko nagrado za najboljše prozno delo. Novakov tretji roman je bil nominiran tudi za regionalno nagrado Meše Selimovića, ki jo podeljujejo septembra v Tuzli. Konec leta prihaja Cigan na oder Hrvaškega narodnega gledališča v Zagrebu.
Kristian Novak je s svojim novim romanom prekosil samega sebe – uspeh romana Črna mati zemla (2013; slovenski prevod 2015; Đurđa Strsoglavec), ki je po dveh razprodanih natisih letos izšel še tretjič, navdušil v odrski priredbi Zagrebškega gledališča mladih, postal literarna predloga za celovečerni film Roka Bička in bil preveden v več jezikov, celo v esperanto, ni bil naključje.
Slovenski prevod Cigana bo!

Kristian Novak je maja 2016 gostoval v Ljubljani. Videli smo ga tudi v oddaji Profil.
 
objavljeno v rubriki: Nagrade

Sorodne novice

na vrh strani

23.11.2010

Zoisova nagrada za življenjsko delo akademiku dr. Kajetanu Gantarju »

Danes, 23. novembra, na obletnico rojstva barona Žige Zoisa, so v Linhartovi dvorani v Cankarjevem domu v Ljubljani podelili Zoisove nagrade in priznanja za izjemne dosežke v znanosti in raziskovanju. Najpomembnejšo, Zoisovo nagrado za življenjsko delo je prejel klasični filolog, akademik dr. Kajetan Gantar, ki je pred kratkim praznoval osemdeset let.
»Lavreat je svoje izsledke objavljal v uglednih mednarodnih glasilih, s čimer se je uveljavil v strokovnih krogih, poleg tega pa je vztrajno prenašal svoja dognanja v slovenski kulturni prostor. S številnimi estetsko izbrušenimi prevodi antičnih klasikov in tehtnimi spremnimi interpretacijami je nadaljeval tradicijo slovenskih antičnih študij, jih dvignil na doslej redko doseženo mednarodno primerljivo raven in presadil v slovensko kulturo vrsto temeljnih del grško-rimske antike.

objavljeno v rubriki: Nagrade

18.11.2010

Patti Smith dobila ameriško državno nagrado za književnost »

Včeraj, 17. novembra, je bila v New Yorku podelitev državnih nagrad za književnost. To priznanje, brez dvoma eno pomembnejših v ZDA, v več kategorijah že od leta 1950 podeljuje Narodna knjižna fundacija. Največjo pozornost vsekakor pritegne nagrada za roman ali kratko prozo – spomnimo, da je bil pred dvema letoma finalist Aleksandar Hemon z romanom Projekt Lazar, lani pa smo objavili roman Ladijske novice Annie Proulx, ki je bila nagrajena leta 1993 –, a bo letošnja podelitev gotovo najodmevnejša zaradi Patti Smith, ki je bila s svojo avtobiografijo Just Kids nominirana v kategoriji stvarne literature. In nagrado je tudi dobila!

objavljeno v rubriki: Nagrade

15.11.2010

Na seznamu nominirancev za IMPAC 2011 tudi Julia Franck »

V Dublinu na Irskem, ki ga je UNESCO letos razglasil za »mesto literature«, so danes, 15. novembra, objavili seznam 162 romanov, ki se bodo potegovali za nagrado IMPAC 2011. Nominacije so prišle iz knjižnic v 126 mestih iz 43 držav sveta, »neangleških« je 42 romanov (v angleščino so prevedeni iz 14 jezikov), kar 35 romanov pa je prvencev (kliknite za celoten seznam). Ožji seznam za IMPAC bodo objavili 12. aprila 2011, zmagovalec pa bo znan 15. junija. Lani je slavil Nizozemec Gerbrand Bakker za roman Boven is het stil/The Twin.

objavljeno v rubriki: Nagrade

28.10.2010

Novembra tudi Goncourtova in Renaudotova nagrada »

Mesec november bo z obilico literarnih nagrad obdaril zlasti Francoze. Ti po pravkaršnji razglasitvi dobitnika Velike nagrade Francoske akademije za roman že težko pričakujejo Goncourtovega in Renaudotovega nagrajenca. Znana bosta 8. novembra.
Goncourtova nagrada je najstarejša (1903) in tudi najbolj zaželena francoska literarna nagrada. Podeljuje jo Goncourtova akademija, literarna družba, ki jo je leta 1900 ustanovil francoski pisatelj in založnik Edmond de Goncourt (1822–1896), in sicer za roman, prvi roman, kratko zgodbo, poezijo in biografijo. Spomnimo, da je bila lani Goncourtova nagrajenka za roman Marie NDiaye (na sliki), avtorica v slovenščino že prevedenega in s femino nagrajenega romana Rosie Carpe.

objavljeno v rubriki: Nagrade

25.10.2010

Antonín Bajaja prejel češko državno nagrado za književnost »

Češko državno nagrado za književnost je Ministrstvo za kulturo Češke republike letos namenilo pisatelju Antonínu Bajaji za lani objavljeni roman Na krásné modré Dřevnici (»Na lepi modri Drevnici«). Roman je tudi v ožjem izboru za literarno nagrado Josefa Škvoreckega, bil pa je tudi med finalisti za nagrado Magnesia Litera.
Češki pisatelj Antonín Bajaja (1942) je avtor romana Po volčje, ki ga pri Modrijanu, v prevodu in s spremno besedo Nives Vidrih, te dni pričakujemo iz tiskarne.

objavljeno v rubriki: Nagrade