E-novice

Novica

Roman@tportal.hr, Ksaver Šandor Gjalski in Fran Galović 2017 – tri nagrade za roman Kristiana Novaka

29.10.2017

Galovićeva jesen je literarni festival z več kot dvajsetletno tradicijo, ki ga konec oktobra prirejajo v Koprivnici na Hrvaškem, v čast književniku Franu Galoviću (1887–1914), rojenemu v kraju Peteranec pri Koprivnici. V sklopu tridnevnega festivala, ki ima nekaj zadnjih let tudi mednarodni značaj – letos je gostil književnike iz Slovenije, Nizozemske in Slovaške –, potekajo književna srečanja, javna branja, predstavitve knjig, okrogle mize, strokovni in znanstveni kolokviji, razstave itd., sklene pa ga razglasitev dobitnika literarne nagrade Fran Galović za najboljšo knjigo na temo domovine in/ali identitete. V soboto, 28. oktobra, so jo podelili enaindvajsetič.

Nagrado Fran Galović 2017 je prejel Kristian Novak za roman Cigan, a najlepši (Ciganin, ali najljepši, 2016). To je že njegova tretja nagrada letos: julija je dobil – že drugič – nagrado roman@tportal.hr, istega dne kot Galovićevo pa je z literarne prireditve Dnevi Ksaverja Šandorja Gjalskega (Zabok) odnesel še istoimensko nagrado za najboljše prozno delo. Novakov tretji roman je bil nominiran tudi za regionalno nagrado Meše Selimovića, ki jo podeljujejo septembra v Tuzli. Konec leta prihaja Cigan na oder Hrvaškega narodnega gledališča v Zagrebu.
Kristian Novak je s svojim novim romanom prekosil samega sebe – uspeh romana Črna mati zemla (2013; slovenski prevod 2015; Đurđa Strsoglavec), ki je po dveh razprodanih natisih letos izšel še tretjič, navdušil v odrski priredbi Zagrebškega gledališča mladih, postal literarna predloga za celovečerni film Roka Bička in bil preveden v več jezikov, celo v esperanto, ni bil naključje.
Slovenski prevod Cigana bo!

Kristian Novak je maja 2016 gostoval v Ljubljani. Videli smo ga tudi v oddaji Profil.
 
objavljeno v rubriki: Nagrade

Sorodne novice

na vrh strani

23.01.2011

Patti Smith nominirana za ameriško kritiško nagrado »

V soboto, 22. januarja 2011, je Nacionalno združenje književnih kritikov (National Book Critics Circle, NBCC) v ZDA objavilo imena književnikov, ki se potegujejo za letošnjo kritiško nagrado.
NBCC vsako leto spomladi nagradi književnike v šestih kategorijah: za roman, biografijo, avtobiografijo, kritiko, stvarno knjigo in poezijo. Objavljeno v angleščini, seveda. Podeli še posebni nagradi za življenjsko delo ter za odličnost v književni kritiki: letos sta si ju prislužila založba Dalkey Archive Press (specializirana je za izdajanje manj znanih del in književnosti, pred kratkim pa smo pisali o antologiji evropske kratke proze, ki jo za to založbo pripravlja Aleksandar Hemon) in Parul Sehgal.

objavljeno v rubriki: Nagrade

24.12.2010

Med literarnimi nagradami januarja tudi Costa »

Z decembrom se podeljevanje literarnih nagrad za leto 2010 še ni zaključilo.
Januarja bodo nestrpni še britanski in irski pisatelji, ki so finalisti za nagrado Costa. To nagrado so prvič podelili že leta 1971, vse do leta 2005 pa smo jo poznali kot nagrado Whitbread. Nominiranci za nagrado v petih kategorijah – romaneskni prvenec, roman, biografija, poezija in otroška knjiga – so znani že od sredine novembra, 5. januarja 2011 bodo razglasili zmagovalce vsake kategorije posebej, 25. januarja pa bodo izbrali še »knjigo leta« (to nagrado so prvič podelili leta 1985).

objavljeno v rubriki: Nagrade

11.12.2010

Kiklop za prozno delo leta Ivani Simić Bodrožić »

Na istrskem knjižnem sejmu (Sa[n]jam knjige u Istri) v Pulju so v kar 13 kategorijah podelili nagrado Kiklop. Imena finalistov za to ugledno hrvaško literarno nagrado so bila objavljena novembra na zagrebškem knjižnem sejmu Interliber.
Brez dvoma je ena najzanimivejših kategorij nagrada za prozno delo leta. Dobila jo je mlada pisateljica Ivana Simić Bodrožić za roman Hotel Zagorje. In tega smo se pri založbi Modrijan nadvse razveselili!
Ivana Simić Bodrožić se je rodila leta 1982 v Vukovarju. Poleg romana Hotel Zagorje je objavila zbirko pesmi Prvi korak v temo in zanjo leta 2005 prejela nagrado Goran za mlade pesnike in nagrado Kvirin za najboljšo pesniško zbirko avtorjev do 35. leta. Za Hotel Zagorje je na sejmu Interliber dobila tudi srbsko nagrado Kočićevo pero. Ivana živi v Zagrebu, kjer študira filozofijo in kroatistiko.

objavljeno v rubriki: Nagrade

27.11.2010

Decembrski seznam literarnih nagrad je skromnejši »

Najpomembnejše literarne nagrade za leto 2010 so zdaj že podeljene in decembra bo njihova bera nekoliko skromnejša, nekaj nagrad z letnico 2010 pa bo podeljenih še v začetku prihodnjega leta.
Decembra bo znan »ruski booker«: eden od šestih nominirancev bo prejel nagrado, ki so jo Rusi, po zgledu britanske Bookerjeve nagrade, začeli podeljevati leta 1992. Danes je to ena najuglednejših ruskih literarnih nagrad.
Na istrskem knjižnem sejmu (Sa[n]jam knjige u Istri), ki bo v Pulju od 3. do 12. decembra (sejem traja kar 10 dni!), bodo podelili nagrado Kiklop v kar 13 kategorijah.

objavljeno v rubriki: Nagrade

24.11.2010

Gonçalo M. Tavares za roman Naučiti se moliti v dobi tehnike vendarle dobil francosko nagrado »

Septembra smo poročali, da se je roman Naučiti se moliti v dobi tehnike portugalskega pisatelja Gonçala M. Tavaresa, ki smo ga v slovenskem prevodu dobili že lani, v Franciji znašel med nominiranimi (v kategoriji tuji roman) tako za nagrado Médicis kakor za nagrado Femina. Tavaresu sta se obe izmuznili, zato pa je 22. novembra za ta roman, ki ga v francoščini berejo kot Apprendre à prier à l’ère technique, prejel nagrado za najboljšo tujo knjigo (Prix du meilleur livre étranger Hyatt Madeleine) v kategoriji roman.

objavljeno v rubriki: Nagrade