E-novice

Novica

Roman Draga Jančarja To noč sem jo videl nominiran za francosko literarno nagrado Femina

21.09.2014

September je čas, ko začnejo Francozi objavljati nominacije za svoje najstarejše in najprestižnejše literarne nagrade za roman: Goncourtovo (1903), Renaudotovo (1926), veliko nagrado Francoske akademije za roman (1918), nagrado Femina (1904) in nagrado Médicis (1958). Prve tri (v oklepajih smo pripisali leto prve podelitve) še danes prejmejo samo francoski književniki, zadnji dve pa so pozneje začeli dobivati tudi avtorji tujih romanov, prevedenih v francoščino. Femino so za tuji roman prvič podelili leta 1985 – dobil jo je južnoafriški pisatelj J. M. Coetzee, pozneje tudi nobelovec (2003), nagrado Médicis pa je prvi dobil Italijan Luigi Malerba leta 1970.
Nagrado Femina bodo letos za tuji roman podelili tridesetič. Prvi izbor (najpomembnejše francoske nagrade imajo do podelitve dva ali tri izbore) je bil objavljen v petek, 19. septembra, v štirinajsterici izbranih avtorjev, katerih romani so v zadnjem letu izšli v Franciji, pa je tudi slovenski pisatelj Drago Jančar z romanom To noč sem jo videl (Cette nuit, je l'ai vue), ki ga je za pariško založbo Phébus prevedla Andrée Lück-Gaye. Izšel je 9. januarja 2014, odzivi francoske literarne kritike in bralcev pa so bili izjemni, tako da je bil roman že po štirih mesecih ponatisnjen.
Jančar bo do naslednjega izbora, ki bo 9. oktobra, v družbi z Ircema Johnom Banvillom in Sebastianom Barryjem, Avstralko nemškega rodu Lily Brett, ameriško-mehiško pisateljico Jennifer Clement, Američani Charlesom Frazierjem, Claire Messud, Philippom Meyerjem in Jamesom Salterjem, Britancem Nellom Leyshonom, Kubancem Leonardom Paduro, Britanko nigerijsko-ganskega porekla Taiye Selasi, Izraelko Zeruyo Shalev in Kolumbijcem Juanom Gabrielom Vasquezom. Tretji, finalni izbor bo 23. oktobra, nagrajenec pa bo znan 3. novembra.

Za spremljanje francoskih književnih nagrad priporočamo spletno stran livreshebdo.fr.

Tik pred izidom je Jančarjev roman Maj, november.

objavljeno v rubriki: Nagrade

Sorodne novice

na vrh strani

02.09.2010

Literarne nagrade v septembru »

Čeprav je bilo nekaj literarnih nagrad podeljenih tudi poleti, večidel na poletnih literarnih festivalih, pa čas, ko bodo delili najpomembnejše in najprestižnejše nagrade za leto 2010, šele prihaja. Tako, denimo, še čakamo na imena Nobelovega, Goncourtovega, Renaudotovega, Cervantesovega nagrajenca, pa podelitev nagrad Zlati meč, Femina, Planeta ... Slavili bodo tudi domači literati, a glavne slovenske književne nagrade za leto 2010 so že razdeljene.
V soboto, 4. septembra, bodo v Benetkah izmed petih finalistov izbrali dobitnika nagrade Campiello (med njimi je tudi letošnji prejemnik nagrade Strega).

objavljeno v rubriki: Nagrade

01.09.2010

Razglasili deset finalistov nagrade portugalskega Telecoma za književnost »

Včeraj, 31. avgusta, je žirija portugalskega Telecoma izmed 54 polfinalistov izbrala deset kandidatov za nagrado portugalskega Telecoma za književnost za leto 2010. Med njimi je tudi portugalski pisatelj in nobelovec José Saramago z romanom Kajn (Caim), zadnjim, ki ga je objavil pred smrtjo – umrl je 18. junija letos v starosti 87 let. Roman bo drugo leto, v prevodu Barbare Juršič, izšel pri naši založbi.

objavljeno v rubriki: Nagrade

16.08.2010

Literarni nagradi na Škotskem in v Italiji »

Na mednarodnem knjižnem festivalu v Edinburghu bodo v petek, 20. avgusta, podelili Spominsko nagrado James Tait Black za leto 2009. To je najpomembnejša literarna nagrada na Škotskem in najstarejša v VB. Prejmeta jo avtorja najboljšega romana in biografije v angleščini, med dosedanjimi nagrajenci in nominiranci pa je veliko bleščečih imen, kot so npr. D. H. Lawrence, E. M. Forster, Graham Greene, James Kelman, Salman Rushdie, J. M. Coetzee, Cormac McCarthy.

objavljeno v rubriki: Nagrade

11.07.2010

Znan Büchnerjev nagrajenec 2010 »

V petek, 9. julija, je Nemška akademija za jezik in književnost v Darmstadtu razglasila prejemnika letošnje Büchnerjeve nagrade. Ta nagrada – dobil jo je pisatelj Reinhard Jirgl – je ena najpomembnejših nemških književnih nagrad in gotovo ena najbogatejših: vredna je namreč kar 40.000 €.

objavljeno v rubriki: Nagrade

29.06.2010

Glavinicu nagrada za prozo Kulturnega kroga nemškega gospodarstva »

Kulturni krog nemškega gospodarstva (Kulturkreis der deutschen Wirtschaft) je izbral letošnjega dobitnika nagrade za prozo, vredne 20.000 €. Dobil jo je avstrijski pisatelj Thomas Glavinic, avtor romanov To sem vendar jaz, ki je pri naši založbi izšel januarja letos, ter Delo noči, ki je v pripravi na jesenski izid. Oba je prevedla Ana Jasmina Oseban. Podelitev nagrade (doslej so jo prejeli Heinrich Böll, Günter Grass, Ingeborg Bachmann, Oskar Pastior, Daniel Kehlmann idr.) bo sredi oktobra v Chemnitzu.

objavljeno v rubriki: Nagrade