E-novice

Novica

Roman Draga Jančarja To noč sem jo videl nominiran za francosko literarno nagrado Femina

21.09.2014

September je čas, ko začnejo Francozi objavljati nominacije za svoje najstarejše in najprestižnejše literarne nagrade za roman: Goncourtovo (1903), Renaudotovo (1926), veliko nagrado Francoske akademije za roman (1918), nagrado Femina (1904) in nagrado Médicis (1958). Prve tri (v oklepajih smo pripisali leto prve podelitve) še danes prejmejo samo francoski književniki, zadnji dve pa so pozneje začeli dobivati tudi avtorji tujih romanov, prevedenih v francoščino. Femino so za tuji roman prvič podelili leta 1985 – dobil jo je južnoafriški pisatelj J. M. Coetzee, pozneje tudi nobelovec (2003), nagrado Médicis pa je prvi dobil Italijan Luigi Malerba leta 1970.
Nagrado Femina bodo letos za tuji roman podelili tridesetič. Prvi izbor (najpomembnejše francoske nagrade imajo do podelitve dva ali tri izbore) je bil objavljen v petek, 19. septembra, v štirinajsterici izbranih avtorjev, katerih romani so v zadnjem letu izšli v Franciji, pa je tudi slovenski pisatelj Drago Jančar z romanom To noč sem jo videl (Cette nuit, je l'ai vue), ki ga je za pariško založbo Phébus prevedla Andrée Lück-Gaye. Izšel je 9. januarja 2014, odzivi francoske literarne kritike in bralcev pa so bili izjemni, tako da je bil roman že po štirih mesecih ponatisnjen.
Jančar bo do naslednjega izbora, ki bo 9. oktobra, v družbi z Ircema Johnom Banvillom in Sebastianom Barryjem, Avstralko nemškega rodu Lily Brett, ameriško-mehiško pisateljico Jennifer Clement, Američani Charlesom Frazierjem, Claire Messud, Philippom Meyerjem in Jamesom Salterjem, Britancem Nellom Leyshonom, Kubancem Leonardom Paduro, Britanko nigerijsko-ganskega porekla Taiye Selasi, Izraelko Zeruyo Shalev in Kolumbijcem Juanom Gabrielom Vasquezom. Tretji, finalni izbor bo 23. oktobra, nagrajenec pa bo znan 3. novembra.

Za spremljanje francoskih književnih nagrad priporočamo spletno stran livreshebdo.fr.

Tik pred izidom je Jančarjev roman Maj, november.

objavljeno v rubriki: Nagrade

Sorodne novice

na vrh strani

15.10.2010

Pač mulca za ameriško državno nagrado za književnost »

»Avtobiografije slavnih ljudi, še zlasti glasbenikov, so navadno zanimive predvsem za največje oboževalce, ker pač bolj ali manj spretno nizajo osnovna dejstva, ki jih vešča roka »ghost writerja« primerno olepša in (če je tega sposoben) vsaj malenkost literarizira, toda večinoma gre za branje, ki hitro postane dolgočasno in utrujajoče. Zadnja leta pa smo dobili vsaj dve, ki takšno raven močno presegata. Prvo je napisal Bob Dylan (Zapiski, 2005), drugo je, morda pod vplivom prve, kar seveda sploh ni presenetljivo, napisala Patti Smith.

objavljeno v rubriki: Nagrade

13.10.2010

In Bookerjev nagrajenec je ... »

»Zdaj bo lažje – samo še šest romanov za Bookerjevo nagrado,« smo zapisali v novici 7. septembra, ko smo vas povabili k ponovnemu ugibanju letošnjega Bookerjevega nagrajenca. Pa ni bilo. Večina sodelujočih se je odločila za roman pisateljice Emme Donoghue Room, nihče pa ni glasoval za roman Howarda Jacobsona The Finkler Question (na založbi smo potihem upali, da bo bookerja odnesel Peter Carey, čigar starejši, a najznamenitejši roman Oscar in Lucinda pripravljamo na izid v prihodnjem letu).

objavljeno v rubriki: Nagrade

24.09.2010

Naučiti se moliti v dobi tehnike za nagradi Médicis in Femina »

Septembra so Francozi objavili sezname nominirancev za več literarnih nagrad, med katerimi pa posebej omenimo le nagradi Médicis in Femina, kajti za obe, v kategoriji tuji roman, se poteguje tudi portugalski pisatelj Gonçalo M. Tavares (na sliki) z romanom Naučiti se moliti v dobi tehnike. Roman, ki ga v francoščini berejo kot Apprendre à prier à l’ère technique, objavljen pa je bil šele pred kratkim, smo pri Modrijanu izdali že lani, v prevodu Barbare Juršič.

objavljeno v rubriki: Nagrade

14.09.2010

Med štirimi nominiranci za Rožančevo nagrado tudi Drago Jančar »

Med štirimi nominiranci za Rožančevo nagrado za najboljšo esejistično zbirko, ki jih je danes objavil Sklad Marjana Rožanca, je tudi Drago Jančar s knjigo Jakobova lestev, ki je izšla lani pri naši založbi v zbirki Kolumne.

objavljeno v rubriki: Nagrade

07.09.2010

Zdaj bo lažje – samo še šest romanov za Bookerjevo nagrado »

Ob razglasitvi 13 nominirancev za letošnjo nagrado Man Booker oziroma Bookerjevo nagrado 27. julija smo vas povabili k sodelovanju v nagradni igri »Komu Bookerjeva nagrada 2010?« Danes je žirija izločila sedem romanov in na seznamu je ostala šesterica:
1 Peter Carey: Parrot and Olivier in America (Faber and Faber)
2 Emma Donoghue: Room (Picador - Pan Macmillan)
3 Damon Galgut: In a Strange Room (Atlantic Books - Grove Atlantic)
4 Howard Jacobson: The Finkler Question (Bloomsbury)
5 Andrea Levy: The Long Song (Headline Review - Headline Publishing Group)
6 Tom McCarthy: C (Jonathan Cape - Random House)

Ime letošnjega Bookerjevega nagrajenca bomo izvedeli 12. oktobra, Modrijanova nagradna igra pa se nadaljuje.

objavljeno v rubriki: Nagrade