E-novice

Novica

Roman Draga Jančarja To noč sem jo videl nominiran za francosko literarno nagrado Femina

21.09.2014

September je čas, ko začnejo Francozi objavljati nominacije za svoje najstarejše in najprestižnejše literarne nagrade za roman: Goncourtovo (1903), Renaudotovo (1926), veliko nagrado Francoske akademije za roman (1918), nagrado Femina (1904) in nagrado Médicis (1958). Prve tri (v oklepajih smo pripisali leto prve podelitve) še danes prejmejo samo francoski književniki, zadnji dve pa so pozneje začeli dobivati tudi avtorji tujih romanov, prevedenih v francoščino. Femino so za tuji roman prvič podelili leta 1985 – dobil jo je južnoafriški pisatelj J. M. Coetzee, pozneje tudi nobelovec (2003), nagrado Médicis pa je prvi dobil Italijan Luigi Malerba leta 1970.
Nagrado Femina bodo letos za tuji roman podelili tridesetič. Prvi izbor (najpomembnejše francoske nagrade imajo do podelitve dva ali tri izbore) je bil objavljen v petek, 19. septembra, v štirinajsterici izbranih avtorjev, katerih romani so v zadnjem letu izšli v Franciji, pa je tudi slovenski pisatelj Drago Jančar z romanom To noč sem jo videl (Cette nuit, je l'ai vue), ki ga je za pariško založbo Phébus prevedla Andrée Lück-Gaye. Izšel je 9. januarja 2014, odzivi francoske literarne kritike in bralcev pa so bili izjemni, tako da je bil roman že po štirih mesecih ponatisnjen.
Jančar bo do naslednjega izbora, ki bo 9. oktobra, v družbi z Ircema Johnom Banvillom in Sebastianom Barryjem, Avstralko nemškega rodu Lily Brett, ameriško-mehiško pisateljico Jennifer Clement, Američani Charlesom Frazierjem, Claire Messud, Philippom Meyerjem in Jamesom Salterjem, Britancem Nellom Leyshonom, Kubancem Leonardom Paduro, Britanko nigerijsko-ganskega porekla Taiye Selasi, Izraelko Zeruyo Shalev in Kolumbijcem Juanom Gabrielom Vasquezom. Tretji, finalni izbor bo 23. oktobra, nagrajenec pa bo znan 3. novembra.

Za spremljanje francoskih književnih nagrad priporočamo spletno stran livreshebdo.fr.

Tik pred izidom je Jančarjev roman Maj, november.

objavljeno v rubriki: Nagrade

Sorodne novice

na vrh strani

23.11.2010

Zoisova nagrada za življenjsko delo akademiku dr. Kajetanu Gantarju »

Danes, 23. novembra, na obletnico rojstva barona Žige Zoisa, so v Linhartovi dvorani v Cankarjevem domu v Ljubljani podelili Zoisove nagrade in priznanja za izjemne dosežke v znanosti in raziskovanju. Najpomembnejšo, Zoisovo nagrado za življenjsko delo je prejel klasični filolog, akademik dr. Kajetan Gantar, ki je pred kratkim praznoval osemdeset let.
»Lavreat je svoje izsledke objavljal v uglednih mednarodnih glasilih, s čimer se je uveljavil v strokovnih krogih, poleg tega pa je vztrajno prenašal svoja dognanja v slovenski kulturni prostor. S številnimi estetsko izbrušenimi prevodi antičnih klasikov in tehtnimi spremnimi interpretacijami je nadaljeval tradicijo slovenskih antičnih študij, jih dvignil na doslej redko doseženo mednarodno primerljivo raven in presadil v slovensko kulturo vrsto temeljnih del grško-rimske antike.

objavljeno v rubriki: Nagrade

18.11.2010

Patti Smith dobila ameriško državno nagrado za književnost »

Včeraj, 17. novembra, je bila v New Yorku podelitev državnih nagrad za književnost. To priznanje, brez dvoma eno pomembnejših v ZDA, v več kategorijah že od leta 1950 podeljuje Narodna knjižna fundacija. Največjo pozornost vsekakor pritegne nagrada za roman ali kratko prozo – spomnimo, da je bil pred dvema letoma finalist Aleksandar Hemon z romanom Projekt Lazar, lani pa smo objavili roman Ladijske novice Annie Proulx, ki je bila nagrajena leta 1993 –, a bo letošnja podelitev gotovo najodmevnejša zaradi Patti Smith, ki je bila s svojo avtobiografijo Just Kids nominirana v kategoriji stvarne literature. In nagrado je tudi dobila!

objavljeno v rubriki: Nagrade

15.11.2010

Na seznamu nominirancev za IMPAC 2011 tudi Julia Franck »

V Dublinu na Irskem, ki ga je UNESCO letos razglasil za »mesto literature«, so danes, 15. novembra, objavili seznam 162 romanov, ki se bodo potegovali za nagrado IMPAC 2011. Nominacije so prišle iz knjižnic v 126 mestih iz 43 držav sveta, »neangleških« je 42 romanov (v angleščino so prevedeni iz 14 jezikov), kar 35 romanov pa je prvencev (kliknite za celoten seznam). Ožji seznam za IMPAC bodo objavili 12. aprila 2011, zmagovalec pa bo znan 15. junija. Lani je slavil Nizozemec Gerbrand Bakker za roman Boven is het stil/The Twin.

objavljeno v rubriki: Nagrade

28.10.2010

Novembra tudi Goncourtova in Renaudotova nagrada »

Mesec november bo z obilico literarnih nagrad obdaril zlasti Francoze. Ti po pravkaršnji razglasitvi dobitnika Velike nagrade Francoske akademije za roman že težko pričakujejo Goncourtovega in Renaudotovega nagrajenca. Znana bosta 8. novembra.
Goncourtova nagrada je najstarejša (1903) in tudi najbolj zaželena francoska literarna nagrada. Podeljuje jo Goncourtova akademija, literarna družba, ki jo je leta 1900 ustanovil francoski pisatelj in založnik Edmond de Goncourt (1822–1896), in sicer za roman, prvi roman, kratko zgodbo, poezijo in biografijo. Spomnimo, da je bila lani Goncourtova nagrajenka za roman Marie NDiaye (na sliki), avtorica v slovenščino že prevedenega in s femino nagrajenega romana Rosie Carpe.

objavljeno v rubriki: Nagrade

25.10.2010

Antonín Bajaja prejel češko državno nagrado za književnost »

Češko državno nagrado za književnost je Ministrstvo za kulturo Češke republike letos namenilo pisatelju Antonínu Bajaji za lani objavljeni roman Na krásné modré Dřevnici (»Na lepi modri Drevnici«). Roman je tudi v ožjem izboru za literarno nagrado Josefa Škvoreckega, bil pa je tudi med finalisti za nagrado Magnesia Litera.
Češki pisatelj Antonín Bajaja (1942) je avtor romana Po volčje, ki ga pri Modrijanu, v prevodu in s spremno besedo Nives Vidrih, te dni pričakujemo iz tiskarne.

objavljeno v rubriki: Nagrade