Novica

Roman Draga Jančarja To noč sem jo videl nominiran za francosko literarno nagrado Femina

21.09.2014

September je čas, ko začnejo Francozi objavljati nominacije za svoje najstarejše in najprestižnejše literarne nagrade za roman: Goncourtovo (1903), Renaudotovo (1926), veliko nagrado Francoske akademije za roman (1918), nagrado Femina (1904) in nagrado Médicis (1958). Prve tri (v oklepajih smo pripisali leto prve podelitve) še danes prejmejo samo francoski književniki, zadnji dve pa so pozneje začeli dobivati tudi avtorji tujih romanov, prevedenih v francoščino. Femino so za tuji roman prvič podelili leta 1985 – dobil jo je južnoafriški pisatelj J. M. Coetzee, pozneje tudi nobelovec (2003), nagrado Médicis pa je prvi dobil Italijan Luigi Malerba leta 1970.
Nagrado Femina bodo letos za tuji roman podelili tridesetič. Prvi izbor (najpomembnejše francoske nagrade imajo do podelitve dva ali tri izbore) je bil objavljen v petek, 19. septembra, v štirinajsterici izbranih avtorjev, katerih romani so v zadnjem letu izšli v Franciji, pa je tudi slovenski pisatelj Drago Jančar z romanom To noč sem jo videl (Cette nuit, je l'ai vue), ki ga je za pariško založbo Phébus prevedla Andrée Lück-Gaye. Izšel je 9. januarja 2014, odzivi francoske literarne kritike in bralcev pa so bili izjemni, tako da je bil roman že po štirih mesecih ponatisnjen.
Jančar bo do naslednjega izbora, ki bo 9. oktobra, v družbi z Ircema Johnom Banvillom in Sebastianom Barryjem, Avstralko nemškega rodu Lily Brett, ameriško-mehiško pisateljico Jennifer Clement, Američani Charlesom Frazierjem, Claire Messud, Philippom Meyerjem in Jamesom Salterjem, Britancem Nellom Leyshonom, Kubancem Leonardom Paduro, Britanko nigerijsko-ganskega porekla Taiye Selasi, Izraelko Zeruyo Shalev in Kolumbijcem Juanom Gabrielom Vasquezom. Tretji, finalni izbor bo 23. oktobra, nagrajenec pa bo znan 3. novembra.

Za spremljanje francoskih književnih nagrad priporočamo spletno stran livreshebdo.fr.

Tik pred izidom je Jančarjev roman Maj, november.

objavljeno v rubriki: Nagrade

Sorodne novice

na vrh strani

23.01.2011

Patti Smith nominirana za ameriško kritiško nagrado »

V soboto, 22. januarja 2011, je Nacionalno združenje književnih kritikov (National Book Critics Circle, NBCC) v ZDA objavilo imena književnikov, ki se potegujejo za letošnjo kritiško nagrado.
NBCC vsako leto spomladi nagradi književnike v šestih kategorijah: za roman, biografijo, avtobiografijo, kritiko, stvarno knjigo in poezijo. Objavljeno v angleščini, seveda. Podeli še posebni nagradi za življenjsko delo ter za odličnost v književni kritiki: letos sta si ju prislužila založba Dalkey Archive Press (specializirana je za izdajanje manj znanih del in književnosti, pred kratkim pa smo pisali o antologiji evropske kratke proze, ki jo za to založbo pripravlja Aleksandar Hemon) in Parul Sehgal.

objavljeno v rubriki: Nagrade

24.12.2010

Med literarnimi nagradami januarja tudi Costa »

Z decembrom se podeljevanje literarnih nagrad za leto 2010 še ni zaključilo.
Januarja bodo nestrpni še britanski in irski pisatelji, ki so finalisti za nagrado Costa. To nagrado so prvič podelili že leta 1971, vse do leta 2005 pa smo jo poznali kot nagrado Whitbread. Nominiranci za nagrado v petih kategorijah – romaneskni prvenec, roman, biografija, poezija in otroška knjiga – so znani že od sredine novembra, 5. januarja 2011 bodo razglasili zmagovalce vsake kategorije posebej, 25. januarja pa bodo izbrali še »knjigo leta« (to nagrado so prvič podelili leta 1985).

objavljeno v rubriki: Nagrade

11.12.2010

Kiklop za prozno delo leta Ivani Simić Bodrožić »

Na istrskem knjižnem sejmu (Sa[n]jam knjige u Istri) v Pulju so v kar 13 kategorijah podelili nagrado Kiklop. Imena finalistov za to ugledno hrvaško literarno nagrado so bila objavljena novembra na zagrebškem knjižnem sejmu Interliber.
Brez dvoma je ena najzanimivejših kategorij nagrada za prozno delo leta. Dobila jo je mlada pisateljica Ivana Simić Bodrožić za roman Hotel Zagorje. In tega smo se pri založbi Modrijan nadvse razveselili!
Ivana Simić Bodrožić se je rodila leta 1982 v Vukovarju. Poleg romana Hotel Zagorje je objavila zbirko pesmi Prvi korak v temo in zanjo leta 2005 prejela nagrado Goran za mlade pesnike in nagrado Kvirin za najboljšo pesniško zbirko avtorjev do 35. leta. Za Hotel Zagorje je na sejmu Interliber dobila tudi srbsko nagrado Kočićevo pero. Ivana živi v Zagrebu, kjer študira filozofijo in kroatistiko.

objavljeno v rubriki: Nagrade

27.11.2010

Decembrski seznam literarnih nagrad je skromnejši »

Najpomembnejše literarne nagrade za leto 2010 so zdaj že podeljene in decembra bo njihova bera nekoliko skromnejša, nekaj nagrad z letnico 2010 pa bo podeljenih še v začetku prihodnjega leta.
Decembra bo znan »ruski booker«: eden od šestih nominirancev bo prejel nagrado, ki so jo Rusi, po zgledu britanske Bookerjeve nagrade, začeli podeljevati leta 1992. Danes je to ena najuglednejših ruskih literarnih nagrad.
Na istrskem knjižnem sejmu (Sa[n]jam knjige u Istri), ki bo v Pulju od 3. do 12. decembra (sejem traja kar 10 dni!), bodo podelili nagrado Kiklop v kar 13 kategorijah.

objavljeno v rubriki: Nagrade

24.11.2010

Gonçalo M. Tavares za roman Naučiti se moliti v dobi tehnike vendarle dobil francosko nagrado »

Septembra smo poročali, da se je roman Naučiti se moliti v dobi tehnike portugalskega pisatelja Gonçala M. Tavaresa, ki smo ga v slovenskem prevodu dobili že lani, v Franciji znašel med nominiranimi (v kategoriji tuji roman) tako za nagrado Médicis kakor za nagrado Femina. Tavaresu sta se obe izmuznili, zato pa je 22. novembra za ta roman, ki ga v francoščini berejo kot Apprendre à prier à l’ère technique, prejel nagrado za najboljšo tujo knjigo (Prix du meilleur livre étranger Hyatt Madeleine) v kategoriji roman.

objavljeno v rubriki: Nagrade