Novica

Kristian Novak, Kruno Lokotar in Đurđa Strsoglavec – 23. maja v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani

17.05.2016

Črna mati zemla, roman hrvaškega pisatelja in jezikoslovca Kristiana Novaka, velja na Hrvaškem za pravo senzacijo, saj je na tamkajšnji literarni zemljevid vpisal novo področje: Medžimurje. Gre za literarno krajino, ki slovenskemu bralcu ni neznana, saj ga Novak v kombinaciji napete srhljivke, krimiča in psihološkega romana popelje med panonske meglice, k mistični Muri, in murskim deklicam, ki vabijo v svojo fatalno družbo. Novak se pri tem oddalji od »doma prevladujočega ravničarskega patosa«, kot je v Mladini zapisal Matej Bogataj, saj se bolj kot romantiziranju krotke skupnosti posveti njenim temnim platem, pri čemer je še »duhovit in posmehljiv«.
Črna mati zemla v glavno vlogo postavi otroškega junaka, ki se sooča s travmo očetove smrti, svoje dojemanje stvarnosti pa tesno poveže z medžimurskimi legendami. Ko se v vasi odvije veriga nepojasnjenih samomorov, se pokaže, da tudi odrasli najdejo zatočišče v nadnaravnem, lastno vest pa radi lajšajo z iskanjem grešnega kozla. Celotno pripoved zaokroži zavedanje o krhkem in varljivem spominu, ki si dogodke vedno prilagaja po svoje.

Novak je za roman Črna mati zemla leta 2014 prejel nagrado za roman spletnega medija tportal.hr, leto prej je bil nominiran za kiklopa. Že lani je bila napovedana ekranizacija, pred kratkim pa objavljena vest, da je režijo filma prevzel slovenski režiser Rok Biček, avtor večkrat nagrajenega filma Razredni sovražnik.
Roman Črna mati zemla je v slovenskem prevodu izšel septembra lani pri založbi Modrijan. Prevajalka Đurđa Strsoglavec je roman vrhunsko prestavila iz hrvaščine v slovenščino in iz medžimurščine v prekmurščino, in nobenega dvoma ni, da gre za enega najboljših slovenskih književnih prevodov leta 2015.

Zdaj pa prihaja med slovenske bralce še romanopisec – Kristian Novak. V družbi s svojim urednikom Krunom Lokotarjem (ki že pripravlja na izid Novakov novi roman) in prevajalko dr. Đurđo Strsoglavec se bo predstavil na literarnem večeru, ki bo v ponedeljek, 23. maja, ob 18. uri v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani. Pogovor bo vodila literarna kritičarka Iva Kosmos. Pogovarjali se bomo o literarni in kulturni krajini Medžimurja, pri čemer se ne bomo mogli izogniti primerjavam z bratskim Prekmurjem. V središču bosta vprašanji travme in stigmatizacije, tako kot poskusih odraslih in mladih, da si na različne načine pojasnijo realnost in nedoumljive stvari, ki jih obkrožajo.

Lepo vabljeni!

V koprodukciji s Cankarjevim domom in Veleposlaništvom Republike Hrvaške v Ljubljani.
Vstopnina: 3 eur; študentje: 2 eur.
Vstopnico lahko unovčite ob nakupu knjige v CD.
Dr. Đurđa Strsoglavec, predavateljica na Oddelku za slavistiko Filozofske fakultete UL, študijska smer Južnoslovanski študiji, bo pisatelja Kristiana Novaka in urednika Kruna Lokotarja dan kasneje, v torek, 24. maja, predstavila svojim študentom in študentkam. Srečanje bo ob 13. uri v predavalnici 5.
objavljeno v rubriki: Nagrade

Sorodne novice

na vrh strani

02.09.2010

Literarne nagrade v septembru »

Čeprav je bilo nekaj literarnih nagrad podeljenih tudi poleti, večidel na poletnih literarnih festivalih, pa čas, ko bodo delili najpomembnejše in najprestižnejše nagrade za leto 2010, šele prihaja. Tako, denimo, še čakamo na imena Nobelovega, Goncourtovega, Renaudotovega, Cervantesovega nagrajenca, pa podelitev nagrad Zlati meč, Femina, Planeta ... Slavili bodo tudi domači literati, a glavne slovenske književne nagrade za leto 2010 so že razdeljene.
V soboto, 4. septembra, bodo v Benetkah izmed petih finalistov izbrali dobitnika nagrade Campiello (med njimi je tudi letošnji prejemnik nagrade Strega).

objavljeno v rubriki: Nagrade

01.09.2010

Razglasili deset finalistov nagrade portugalskega Telecoma za književnost »

Včeraj, 31. avgusta, je žirija portugalskega Telecoma izmed 54 polfinalistov izbrala deset kandidatov za nagrado portugalskega Telecoma za književnost za leto 2010. Med njimi je tudi portugalski pisatelj in nobelovec José Saramago z romanom Kajn (Caim), zadnjim, ki ga je objavil pred smrtjo – umrl je 18. junija letos v starosti 87 let. Roman bo drugo leto, v prevodu Barbare Juršič, izšel pri naši založbi.

objavljeno v rubriki: Nagrade

16.08.2010

Literarni nagradi na Škotskem in v Italiji »

Na mednarodnem knjižnem festivalu v Edinburghu bodo v petek, 20. avgusta, podelili Spominsko nagrado James Tait Black za leto 2009. To je najpomembnejša literarna nagrada na Škotskem in najstarejša v VB. Prejmeta jo avtorja najboljšega romana in biografije v angleščini, med dosedanjimi nagrajenci in nominiranci pa je veliko bleščečih imen, kot so npr. D. H. Lawrence, E. M. Forster, Graham Greene, James Kelman, Salman Rushdie, J. M. Coetzee, Cormac McCarthy.

objavljeno v rubriki: Nagrade

11.07.2010

Znan Büchnerjev nagrajenec 2010 »

V petek, 9. julija, je Nemška akademija za jezik in književnost v Darmstadtu razglasila prejemnika letošnje Büchnerjeve nagrade. Ta nagrada – dobil jo je pisatelj Reinhard Jirgl – je ena najpomembnejših nemških književnih nagrad in gotovo ena najbogatejših: vredna je namreč kar 40.000 €.

objavljeno v rubriki: Nagrade

29.06.2010

Glavinicu nagrada za prozo Kulturnega kroga nemškega gospodarstva »

Kulturni krog nemškega gospodarstva (Kulturkreis der deutschen Wirtschaft) je izbral letošnjega dobitnika nagrade za prozo, vredne 20.000 €. Dobil jo je avstrijski pisatelj Thomas Glavinic, avtor romanov To sem vendar jaz, ki je pri naši založbi izšel januarja letos, ter Delo noči, ki je v pripravi na jesenski izid. Oba je prevedla Ana Jasmina Oseban. Podelitev nagrade (doslej so jo prejeli Heinrich Böll, Günter Grass, Ingeborg Bachmann, Oskar Pastior, Daniel Kehlmann idr.) bo sredi oktobra v Chemnitzu.

objavljeno v rubriki: Nagrade