Novica

Kristian Novak, Kruno Lokotar in Đurđa Strsoglavec – 23. maja v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani

17.05.2016

Črna mati zemla, roman hrvaškega pisatelja in jezikoslovca Kristiana Novaka, velja na Hrvaškem za pravo senzacijo, saj je na tamkajšnji literarni zemljevid vpisal novo področje: Medžimurje. Gre za literarno krajino, ki slovenskemu bralcu ni neznana, saj ga Novak v kombinaciji napete srhljivke, krimiča in psihološkega romana popelje med panonske meglice, k mistični Muri, in murskim deklicam, ki vabijo v svojo fatalno družbo. Novak se pri tem oddalji od »doma prevladujočega ravničarskega patosa«, kot je v Mladini zapisal Matej Bogataj, saj se bolj kot romantiziranju krotke skupnosti posveti njenim temnim platem, pri čemer je še »duhovit in posmehljiv«.
Črna mati zemla v glavno vlogo postavi otroškega junaka, ki se sooča s travmo očetove smrti, svoje dojemanje stvarnosti pa tesno poveže z medžimurskimi legendami. Ko se v vasi odvije veriga nepojasnjenih samomorov, se pokaže, da tudi odrasli najdejo zatočišče v nadnaravnem, lastno vest pa radi lajšajo z iskanjem grešnega kozla. Celotno pripoved zaokroži zavedanje o krhkem in varljivem spominu, ki si dogodke vedno prilagaja po svoje.

Novak je za roman Črna mati zemla leta 2014 prejel nagrado za roman spletnega medija tportal.hr, leto prej je bil nominiran za kiklopa. Že lani je bila napovedana ekranizacija, pred kratkim pa objavljena vest, da je režijo filma prevzel slovenski režiser Rok Biček, avtor večkrat nagrajenega filma Razredni sovražnik.
Roman Črna mati zemla je v slovenskem prevodu izšel septembra lani pri založbi Modrijan. Prevajalka Đurđa Strsoglavec je roman vrhunsko prestavila iz hrvaščine v slovenščino in iz medžimurščine v prekmurščino, in nobenega dvoma ni, da gre za enega najboljših slovenskih književnih prevodov leta 2015.

Zdaj pa prihaja med slovenske bralce še romanopisec – Kristian Novak. V družbi s svojim urednikom Krunom Lokotarjem (ki že pripravlja na izid Novakov novi roman) in prevajalko dr. Đurđo Strsoglavec se bo predstavil na literarnem večeru, ki bo v ponedeljek, 23. maja, ob 18. uri v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani. Pogovor bo vodila literarna kritičarka Iva Kosmos. Pogovarjali se bomo o literarni in kulturni krajini Medžimurja, pri čemer se ne bomo mogli izogniti primerjavam z bratskim Prekmurjem. V središču bosta vprašanji travme in stigmatizacije, tako kot poskusih odraslih in mladih, da si na različne načine pojasnijo realnost in nedoumljive stvari, ki jih obkrožajo.

Lepo vabljeni!

V koprodukciji s Cankarjevim domom in Veleposlaništvom Republike Hrvaške v Ljubljani.
Vstopnina: 3 eur; študentje: 2 eur.
Vstopnico lahko unovčite ob nakupu knjige v CD.
Dr. Đurđa Strsoglavec, predavateljica na Oddelku za slavistiko Filozofske fakultete UL, študijska smer Južnoslovanski študiji, bo pisatelja Kristiana Novaka in urednika Kruna Lokotarja dan kasneje, v torek, 24. maja, predstavila svojim študentom in študentkam. Srečanje bo ob 13. uri v predavalnici 5.
objavljeno v rubriki: Nagrade

Sorodne novice

na vrh strani

15.10.2010

Pač mulca za ameriško državno nagrado za književnost »

»Avtobiografije slavnih ljudi, še zlasti glasbenikov, so navadno zanimive predvsem za največje oboževalce, ker pač bolj ali manj spretno nizajo osnovna dejstva, ki jih vešča roka »ghost writerja« primerno olepša in (če je tega sposoben) vsaj malenkost literarizira, toda večinoma gre za branje, ki hitro postane dolgočasno in utrujajoče. Zadnja leta pa smo dobili vsaj dve, ki takšno raven močno presegata. Prvo je napisal Bob Dylan (Zapiski, 2005), drugo je, morda pod vplivom prve, kar seveda sploh ni presenetljivo, napisala Patti Smith.

objavljeno v rubriki: Nagrade

13.10.2010

In Bookerjev nagrajenec je ... »

»Zdaj bo lažje – samo še šest romanov za Bookerjevo nagrado,« smo zapisali v novici 7. septembra, ko smo vas povabili k ponovnemu ugibanju letošnjega Bookerjevega nagrajenca. Pa ni bilo. Večina sodelujočih se je odločila za roman pisateljice Emme Donoghue Room, nihče pa ni glasoval za roman Howarda Jacobsona The Finkler Question (na založbi smo potihem upali, da bo bookerja odnesel Peter Carey, čigar starejši, a najznamenitejši roman Oscar in Lucinda pripravljamo na izid v prihodnjem letu).

objavljeno v rubriki: Nagrade

24.09.2010

Naučiti se moliti v dobi tehnike za nagradi Médicis in Femina »

Septembra so Francozi objavili sezname nominirancev za več literarnih nagrad, med katerimi pa posebej omenimo le nagradi Médicis in Femina, kajti za obe, v kategoriji tuji roman, se poteguje tudi portugalski pisatelj Gonçalo M. Tavares (na sliki) z romanom Naučiti se moliti v dobi tehnike. Roman, ki ga v francoščini berejo kot Apprendre à prier à l’ère technique, objavljen pa je bil šele pred kratkim, smo pri Modrijanu izdali že lani, v prevodu Barbare Juršič.

objavljeno v rubriki: Nagrade

14.09.2010

Med štirimi nominiranci za Rožančevo nagrado tudi Drago Jančar »

Med štirimi nominiranci za Rožančevo nagrado za najboljšo esejistično zbirko, ki jih je danes objavil Sklad Marjana Rožanca, je tudi Drago Jančar s knjigo Jakobova lestev, ki je izšla lani pri naši založbi v zbirki Kolumne.

objavljeno v rubriki: Nagrade

07.09.2010

Zdaj bo lažje – samo še šest romanov za Bookerjevo nagrado »

Ob razglasitvi 13 nominirancev za letošnjo nagrado Man Booker oziroma Bookerjevo nagrado 27. julija smo vas povabili k sodelovanju v nagradni igri »Komu Bookerjeva nagrada 2010?« Danes je žirija izločila sedem romanov in na seznamu je ostala šesterica:
1 Peter Carey: Parrot and Olivier in America (Faber and Faber)
2 Emma Donoghue: Room (Picador - Pan Macmillan)
3 Damon Galgut: In a Strange Room (Atlantic Books - Grove Atlantic)
4 Howard Jacobson: The Finkler Question (Bloomsbury)
5 Andrea Levy: The Long Song (Headline Review - Headline Publishing Group)
6 Tom McCarthy: C (Jonathan Cape - Random House)

Ime letošnjega Bookerjevega nagrajenca bomo izvedeli 12. oktobra, Modrijanova nagradna igra pa se nadaljuje.

objavljeno v rubriki: Nagrade