Novica

Kristian Novak, Kruno Lokotar in Đurđa Strsoglavec – 23. maja v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani

17.05.2016

Črna mati zemla, roman hrvaškega pisatelja in jezikoslovca Kristiana Novaka, velja na Hrvaškem za pravo senzacijo, saj je na tamkajšnji literarni zemljevid vpisal novo področje: Medžimurje. Gre za literarno krajino, ki slovenskemu bralcu ni neznana, saj ga Novak v kombinaciji napete srhljivke, krimiča in psihološkega romana popelje med panonske meglice, k mistični Muri, in murskim deklicam, ki vabijo v svojo fatalno družbo. Novak se pri tem oddalji od »doma prevladujočega ravničarskega patosa«, kot je v Mladini zapisal Matej Bogataj, saj se bolj kot romantiziranju krotke skupnosti posveti njenim temnim platem, pri čemer je še »duhovit in posmehljiv«.
Črna mati zemla v glavno vlogo postavi otroškega junaka, ki se sooča s travmo očetove smrti, svoje dojemanje stvarnosti pa tesno poveže z medžimurskimi legendami. Ko se v vasi odvije veriga nepojasnjenih samomorov, se pokaže, da tudi odrasli najdejo zatočišče v nadnaravnem, lastno vest pa radi lajšajo z iskanjem grešnega kozla. Celotno pripoved zaokroži zavedanje o krhkem in varljivem spominu, ki si dogodke vedno prilagaja po svoje.

Novak je za roman Črna mati zemla leta 2014 prejel nagrado za roman spletnega medija tportal.hr, leto prej je bil nominiran za kiklopa. Že lani je bila napovedana ekranizacija, pred kratkim pa objavljena vest, da je režijo filma prevzel slovenski režiser Rok Biček, avtor večkrat nagrajenega filma Razredni sovražnik.
Roman Črna mati zemla je v slovenskem prevodu izšel septembra lani pri založbi Modrijan. Prevajalka Đurđa Strsoglavec je roman vrhunsko prestavila iz hrvaščine v slovenščino in iz medžimurščine v prekmurščino, in nobenega dvoma ni, da gre za enega najboljših slovenskih književnih prevodov leta 2015.

Zdaj pa prihaja med slovenske bralce še romanopisec – Kristian Novak. V družbi s svojim urednikom Krunom Lokotarjem (ki že pripravlja na izid Novakov novi roman) in prevajalko dr. Đurđo Strsoglavec se bo predstavil na literarnem večeru, ki bo v ponedeljek, 23. maja, ob 18. uri v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani. Pogovor bo vodila literarna kritičarka Iva Kosmos. Pogovarjali se bomo o literarni in kulturni krajini Medžimurja, pri čemer se ne bomo mogli izogniti primerjavam z bratskim Prekmurjem. V središču bosta vprašanji travme in stigmatizacije, tako kot poskusih odraslih in mladih, da si na različne načine pojasnijo realnost in nedoumljive stvari, ki jih obkrožajo.

Lepo vabljeni!

V koprodukciji s Cankarjevim domom in Veleposlaništvom Republike Hrvaške v Ljubljani.
Vstopnina: 3 eur; študentje: 2 eur.
Vstopnico lahko unovčite ob nakupu knjige v CD.
Dr. Đurđa Strsoglavec, predavateljica na Oddelku za slavistiko Filozofske fakultete UL, študijska smer Južnoslovanski študiji, bo pisatelja Kristiana Novaka in urednika Kruna Lokotarja dan kasneje, v torek, 24. maja, predstavila svojim študentom in študentkam. Srečanje bo ob 13. uri v predavalnici 5.
objavljeno v rubriki: Nagrade

Sorodne novice

na vrh strani

23.01.2011

Patti Smith nominirana za ameriško kritiško nagrado »

V soboto, 22. januarja 2011, je Nacionalno združenje književnih kritikov (National Book Critics Circle, NBCC) v ZDA objavilo imena književnikov, ki se potegujejo za letošnjo kritiško nagrado.
NBCC vsako leto spomladi nagradi književnike v šestih kategorijah: za roman, biografijo, avtobiografijo, kritiko, stvarno knjigo in poezijo. Objavljeno v angleščini, seveda. Podeli še posebni nagradi za življenjsko delo ter za odličnost v književni kritiki: letos sta si ju prislužila založba Dalkey Archive Press (specializirana je za izdajanje manj znanih del in književnosti, pred kratkim pa smo pisali o antologiji evropske kratke proze, ki jo za to založbo pripravlja Aleksandar Hemon) in Parul Sehgal.

objavljeno v rubriki: Nagrade

24.12.2010

Med literarnimi nagradami januarja tudi Costa »

Z decembrom se podeljevanje literarnih nagrad za leto 2010 še ni zaključilo.
Januarja bodo nestrpni še britanski in irski pisatelji, ki so finalisti za nagrado Costa. To nagrado so prvič podelili že leta 1971, vse do leta 2005 pa smo jo poznali kot nagrado Whitbread. Nominiranci za nagrado v petih kategorijah – romaneskni prvenec, roman, biografija, poezija in otroška knjiga – so znani že od sredine novembra, 5. januarja 2011 bodo razglasili zmagovalce vsake kategorije posebej, 25. januarja pa bodo izbrali še »knjigo leta« (to nagrado so prvič podelili leta 1985).

objavljeno v rubriki: Nagrade

11.12.2010

Kiklop za prozno delo leta Ivani Simić Bodrožić »

Na istrskem knjižnem sejmu (Sa[n]jam knjige u Istri) v Pulju so v kar 13 kategorijah podelili nagrado Kiklop. Imena finalistov za to ugledno hrvaško literarno nagrado so bila objavljena novembra na zagrebškem knjižnem sejmu Interliber.
Brez dvoma je ena najzanimivejših kategorij nagrada za prozno delo leta. Dobila jo je mlada pisateljica Ivana Simić Bodrožić za roman Hotel Zagorje. In tega smo se pri založbi Modrijan nadvse razveselili!
Ivana Simić Bodrožić se je rodila leta 1982 v Vukovarju. Poleg romana Hotel Zagorje je objavila zbirko pesmi Prvi korak v temo in zanjo leta 2005 prejela nagrado Goran za mlade pesnike in nagrado Kvirin za najboljšo pesniško zbirko avtorjev do 35. leta. Za Hotel Zagorje je na sejmu Interliber dobila tudi srbsko nagrado Kočićevo pero. Ivana živi v Zagrebu, kjer študira filozofijo in kroatistiko.

objavljeno v rubriki: Nagrade

27.11.2010

Decembrski seznam literarnih nagrad je skromnejši »

Najpomembnejše literarne nagrade za leto 2010 so zdaj že podeljene in decembra bo njihova bera nekoliko skromnejša, nekaj nagrad z letnico 2010 pa bo podeljenih še v začetku prihodnjega leta.
Decembra bo znan »ruski booker«: eden od šestih nominirancev bo prejel nagrado, ki so jo Rusi, po zgledu britanske Bookerjeve nagrade, začeli podeljevati leta 1992. Danes je to ena najuglednejših ruskih literarnih nagrad.
Na istrskem knjižnem sejmu (Sa[n]jam knjige u Istri), ki bo v Pulju od 3. do 12. decembra (sejem traja kar 10 dni!), bodo podelili nagrado Kiklop v kar 13 kategorijah.

objavljeno v rubriki: Nagrade

24.11.2010

Gonçalo M. Tavares za roman Naučiti se moliti v dobi tehnike vendarle dobil francosko nagrado »

Septembra smo poročali, da se je roman Naučiti se moliti v dobi tehnike portugalskega pisatelja Gonçala M. Tavaresa, ki smo ga v slovenskem prevodu dobili že lani, v Franciji znašel med nominiranimi (v kategoriji tuji roman) tako za nagrado Médicis kakor za nagrado Femina. Tavaresu sta se obe izmuznili, zato pa je 22. novembra za ta roman, ki ga v francoščini berejo kot Apprendre à prier à l’ère technique, prejel nagrado za najboljšo tujo knjigo (Prix du meilleur livre étranger Hyatt Madeleine) v kategoriji roman.

objavljeno v rubriki: Nagrade