E-novice

Novica

Hrvaška pisateljica Ivana Sajko je za Ljubezenski roman prejela mednarodno književno nagrado Hiše svetovnih kultur

13.06.2018

Hiša svetovnih kultur – Haus der Kulturen der Welt (HKW) – je umetnostna galerija, muzej sodobne umetnosti in kulturna institucija, ki domuje v leta 1957 zgrajeni markantni zgradbi ob reki Spreji v Berlinu, na John-Foster-Dulles-Allee. Od leta 2009 ustanova podeljuje mednarodno književno nagrado za najboljši tuji roman, preveden v nemščino. Prvi nagrajenec je bil Američan Daniel Alarcón, sledili so Marie NDiaye (Francija), Mihail Šiškin (Rusija), Mircea Cărtărescu (Romunija), Teju Cole (Nigerija/ZDA), Dany Laferrière (Haiti, Kanada), Amos Oz (Izrael), Shumona Sinha (Francija) in Fiston Mwanza Mujila (Demokratična republika Kongo). HKW in sklad Elementarteilchen nagradita tako avtorja/avtorico kakor prevajalca/prevajalko.

Deseto mednarodno književno nagrado Hiše svetovnih kultur, za leto 2018, pa je prejela hrvaška pisateljica Ivana Sajko za Liebesroman (Ljubavni roman, 2015), ki je v prevodu Alide Bremer izšel lani pri dresdenski založbi Voland & Quist – dobro leto po izidu prevoda Polone Glavan pri založbi Modrijan. Pisateljica prejme 20.000 € nagrade, prevajalka pa 15.000 €.

Ljubezenski roman je eno izmed štirih del s to nagrado, ki so že prevedena v slovenščino; peto se jim bo pridružilo konec leta – roman lanskega nagrajenca Fistona Mwanze Mujile Tram 83 (v prevodu Katje Zakrajšek). Pri Modrijanu je leta 2011 izšel tudi roman Tri močne ženske Marie NDiaye (prevedla Suzana Koncut).

Slovesna podelitev 10. nagrade Hiše svetovnih kultur s predstavitvijo nagrajenk ter finalistov in finalistk bo 28. junija.

O romanu:

Gabriela Babnik, Delo

Matej Bogataj, Mladina

Jasna Lasja, Radio ARS

Maja Šučur, Dnevnik

Damjan Zorc, Peripetije

objavljeno v rubriki: Nagrade

Sorodne novice

na vrh strani

15.10.2010

Pač mulca za ameriško državno nagrado za književnost »

»Avtobiografije slavnih ljudi, še zlasti glasbenikov, so navadno zanimive predvsem za največje oboževalce, ker pač bolj ali manj spretno nizajo osnovna dejstva, ki jih vešča roka »ghost writerja« primerno olepša in (če je tega sposoben) vsaj malenkost literarizira, toda večinoma gre za branje, ki hitro postane dolgočasno in utrujajoče. Zadnja leta pa smo dobili vsaj dve, ki takšno raven močno presegata. Prvo je napisal Bob Dylan (Zapiski, 2005), drugo je, morda pod vplivom prve, kar seveda sploh ni presenetljivo, napisala Patti Smith.

objavljeno v rubriki: Nagrade

13.10.2010

In Bookerjev nagrajenec je ... »

»Zdaj bo lažje – samo še šest romanov za Bookerjevo nagrado,« smo zapisali v novici 7. septembra, ko smo vas povabili k ponovnemu ugibanju letošnjega Bookerjevega nagrajenca. Pa ni bilo. Večina sodelujočih se je odločila za roman pisateljice Emme Donoghue Room, nihče pa ni glasoval za roman Howarda Jacobsona The Finkler Question (na založbi smo potihem upali, da bo bookerja odnesel Peter Carey, čigar starejši, a najznamenitejši roman Oscar in Lucinda pripravljamo na izid v prihodnjem letu).

objavljeno v rubriki: Nagrade

24.09.2010

Naučiti se moliti v dobi tehnike za nagradi Médicis in Femina »

Septembra so Francozi objavili sezname nominirancev za več literarnih nagrad, med katerimi pa posebej omenimo le nagradi Médicis in Femina, kajti za obe, v kategoriji tuji roman, se poteguje tudi portugalski pisatelj Gonçalo M. Tavares (na sliki) z romanom Naučiti se moliti v dobi tehnike. Roman, ki ga v francoščini berejo kot Apprendre à prier à l’ère technique, objavljen pa je bil šele pred kratkim, smo pri Modrijanu izdali že lani, v prevodu Barbare Juršič.

objavljeno v rubriki: Nagrade

14.09.2010

Med štirimi nominiranci za Rožančevo nagrado tudi Drago Jančar »

Med štirimi nominiranci za Rožančevo nagrado za najboljšo esejistično zbirko, ki jih je danes objavil Sklad Marjana Rožanca, je tudi Drago Jančar s knjigo Jakobova lestev, ki je izšla lani pri naši založbi v zbirki Kolumne.

objavljeno v rubriki: Nagrade

07.09.2010

Zdaj bo lažje – samo še šest romanov za Bookerjevo nagrado »

Ob razglasitvi 13 nominirancev za letošnjo nagrado Man Booker oziroma Bookerjevo nagrado 27. julija smo vas povabili k sodelovanju v nagradni igri »Komu Bookerjeva nagrada 2010?« Danes je žirija izločila sedem romanov in na seznamu je ostala šesterica:
1 Peter Carey: Parrot and Olivier in America (Faber and Faber)
2 Emma Donoghue: Room (Picador - Pan Macmillan)
3 Damon Galgut: In a Strange Room (Atlantic Books - Grove Atlantic)
4 Howard Jacobson: The Finkler Question (Bloomsbury)
5 Andrea Levy: The Long Song (Headline Review - Headline Publishing Group)
6 Tom McCarthy: C (Jonathan Cape - Random House)

Ime letošnjega Bookerjevega nagrajenca bomo izvedeli 12. oktobra, Modrijanova nagradna igra pa se nadaljuje.

objavljeno v rubriki: Nagrade

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.