E-novice

Nagrade

Razvrsti po: datumu objave abecedi

31.12.2012

123 slovenskih ter tujih in mednarodnih literarnih nagrad na www.modrijan.si  »

Kaj naredi knjige še boljše in še zanimivejše, kot so morda v resnici? Literarne nagrade. Le zakaj bi bilo pri knjigah drugače kot pri filmih – priznajmo si, da kak roman še rajši kupimo in preberemo, če je avtor zanj dobil bookerja, goncourta ali kresnika, kakor pač radi pogledamo film z oskarjem, palmo ali medvedom. Literarne nagrade naredijo literarna dela vabljivejša za bralca – če drugega ne, lahko polemiziramo, ali si je ta in ta avtor to in to nagrado res zaslužil in ali je ne bi morebiti moral dobiti kdo drug. Da lahko sodimo o tem, pa moramo knjigo prebrati.
Podelitve številnih literarnih nagrad že tretje leto skrbno spremljamo pri Modrijanu – na naših spletnih straneh najdete že 123 književnih nagrad, 14 jih je domačih, preostale so tuje oziroma mednarodne.

objavljeno v rubriki: Nagrade

28.01.2014

Aleksandar Hemon že drugič nominiran za nagrado Nacionalnega združenja književnih kritikov »

Da, seveda je za pisatelja čudovit občutek, če se njegova knjiga »prime« med bralci in dobi svoje mesto visoko na prodajnih lestvicah ... Toda kakšen je šele občutek, ko knjigo »sprejmejo« tudi kritiki. Takih srečnežev pa med pisatelji ni veliko: odlične ocene književnih strokovnjakov se dostikrat kaj klavrno odrazijo na lestvicah prodaje, in obratno – prodajni uspeh kake knjige je prepogosto zgolj pokazatelj nezrelosti in slabega okusa njenih bralcev. To zelo očitno razkrivajo tudi prodajne lestvice slovenskih knjigarn.
Toda Hemonu je uspelo oboje – v ZDA. Aleksandar Hemon, izjemni ameriški pisatelj, ki se je rodil v Sarajevu in v začetku devetdesetih odšel – najbrž za vedno – v ZDA, je s svojim literarnim opusom prepričal ene in druge, (ameriške) bralce in književne kritike. Zadnja knjiga, Knjiga mojih življenj, Hemonovo prvo »pravo« avtobiografsko delo, je januarja izšla v novi, razširjeni izdaji, tako rekoč v istem času pa je bila nominirana za nagrado Nacionalnega združenja književnih kritikov (National Book Critics Circle Awards).

objavljeno v rubriki: Nagrade

24.11.2011

Andrej Inkret za knjigo In stoletje bo zardelo prejel Zoisovo priznanje »

V četrtek, 24. novembra 2011, so bile podeljene državne nagrade za dosežke na področju znanstveno-raziskovalnega dela in razvojne dejavnosti, ki se po slovenskem učenjaku Žigi Zoisu imenujejo Zoisove nagrade in priznanja. Čas podelitve ni naključen – Žiga Zois se je rodil 23. novembra, od njegovega rojstva pa je v sredo minilo 264 let.
Nagrajencev je letos 11: podelili so dve Zoisovi nagradi za življenjsko delo (spomnimo: lani je Zoisovo nagrado za življenjsko delo dobil klasični filolog, akademik dr. Kajetan Gantar), dve Zoisovi nagradi za vrhunske dosežke na področju znanstveno raziskovalne in razvojne dejavnosti, pet Zoisovih priznanj za pomembne dosežke na področju znanstveno raziskovalne in razvojne dejavnosti, eno priznanje Ambasador znanosti RS in eno Puhovo priznanje za izume, razvojne dosežke in uporabo znanstvenih izsledkov pri uvajanju novosti v gospodarsko prakso.

objavljeno v rubriki: Nagrade

10.09.2008

Andrej Predin nominiran za večernico 2007 »

Andrej Predin je eden od petih nominirancev za nagrado večernica 2007, in sicer za kratki roman Na zeleno vejo, ki je lani izšel pri naši založbi.

objavljeno v rubriki: Nagrade

25.05.2010

Anne Michaels je dobila »Orange« leta 1997 »

V Veliki Britaniji bodo kmalu podelili nagrado Orange, prestižno književno nagrado za roman, ki ga je napisala ženska v angleškem jeziku in je bil objavljen v Veliki Britaniji. Pet finalistk je že izbranih, ena od njih je Hilary Mantel, ki je za Wolf Hall lani odnesla bookerja.

objavljeno v rubriki: Nagrade

09.06.2010

Anne Michaels jubilejna nagrada Orange »

V Londonu so pred dvema dnevoma v okviru izbora 15. nagrade Orange razglasili najboljši roman, ki je doslej prejel to nagrado, in sicer po izboru komisije mladih bralcev (Youth Panel). Ta je nastala s ciljem spodbuditi mlade k branju vrhunske literature ter spoznavanju del nagrajenk v minulih letih.

objavljeno v rubriki: Nagrade

25.10.2010

Antonín Bajaja prejel češko državno nagrado za književnost »

Češko državno nagrado za književnost je Ministrstvo za kulturo Češke republike letos namenilo pisatelju Antonínu Bajaji za lani objavljeni roman Na krásné modré Dřevnici (»Na lepi modri Drevnici«). Roman je tudi v ožjem izboru za literarno nagrado Josefa Škvoreckega, bil pa je tudi med finalisti za nagrado Magnesia Litera.
Češki pisatelj Antonín Bajaja (1942) je avtor romana Po volčje, ki ga pri Modrijanu, v prevodu in s spremno besedo Nives Vidrih, te dni pričakujemo iz tiskarne.

objavljeno v rubriki: Nagrade

17.03.2011

Aprila v ZDA Pulitzerjeva nagrada, na Češkem pa Magnesia Litera »

V ZDA se skoraj najpomembnejši mesec, kar se tiče nagrad, zdi april, ko razglasijo 21 prejemnikov Pulitzerjeve nagrade. To je ena najstarejših, najpomembnejših in tudi najodmevnejših ameriških literarnih nagrad. Imenuje se po novinarju in časopisnem založniku madžarskega rodu Josephu Pulitzerju (1847–1911); prvič so jo podelili leta 1917 na Univerzi Columbia v New Yorku, kjer ima svoj domicil še danes. Večina kategorij, kar 14, je namenjena posebnim dosežkom v novinarstvu, preostale nagrade pa podelijo za književnost, dramatiko in glasbo. Med književniki seveda najbolj izstopajo romanopisci; med njimi najdemo imena, kot so Cormac McCarthy, Philip Roth, John Updike, Toni Morrison, Norman Mailer, Saul Bellow, William Styron, William Faulkner, Ernest Hemingway, Upton Sinclair, Pearl S. Buck, Sinclair Lewis, Edith Wharton, če jih naštejemo le ducat.

objavljeno v rubriki: Nagrade

18.10.2017

Bookerjevo nagrado 2017 je prejel George Saunders, avtor zbirke kratkih zgodb Deseti december »

Ameriški pisatelj George Saunders je dobitnik Bookerjeve nagrade 2017 (Man Booker Prize). Prejel jo je za svoj prvi roman Lincoln v bardu, ki je izšel februarja letos, se že v začetku marca zavihtel na vrh lestvice uspešnic New York Timesa ter vse odtlej v bralcih budil občudovanje in spoštovanje.
Letošnji nabor Bookerjevih finalistov je bil zares impresiven, konkurenca je bila huda in globok poklon si zasluži vsak od šestih romanov, ki so bili v igri vse do konca – do razglasitve letošnjega nagrajenca v razkošni palači londonske mestne uprave, nekdanjem rotovžu na Basinghall Streetu, deloma zgrajenem že v časih pred Shakespearom, leta 1411. Tem bolj smo veseli, da je to nagrado, eno najuglednejših v ›literarnem letu‹, prejel prav naš avtor George Saunders, čigar izvrstno zbirko kratke proze Deseti december smo pred dvema letoma v prevodu Andreja E. Skubica izdali kot 85. knjigo v zbirki Bralec.

Saunders si je levji delež svoje literarne slave spisal s šestimi knjigami novel oziroma zbirkami kratke proze (pa tudi drugimi družbenokritičnimi zapisi in eseji), pričujoča letošnja uspešnica je njegov prvi roman; kritika ga uvršča v zgodovinsko prozo. Lincoln v bardu (Lincoln in the Bardo) je pripoved o ameriškem ›očetu naroda‹, 16. predsedniku Abrahamu Lincolnu, ki po smrti svojega 11-letnega sina Williama Wallacea le s težavo zmaguje v boju z bolečino.

objavljeno v rubriki: Nagrade

22.04.2010

Borut Golob finalist za nagrado Kresnik 2010 »

V današnjem Delu, stran 15, je objavljeno, da se je med deseterico finalistov za nagrado Kresnik prebil tudi Borut Golob s prvencem SMREKA BUKEV LIPA KRIŽ, ki smo ga lani objavili v zbirki Bralec. Strokovna žirija je brala okoli 115 del. Imena peterice tistih, ki se bodo potegovali za letošnjo jubilejno, 20. nagrado, bomo izvedeli okoli 23. maja, lavreata pa bo žirija izbrala na kresni večer, 23. junija. Čestitamo, Borut!

objavljeno v rubriki: Nagrade