E-novice

Nagrade

Razvrsti po: datumu objave abecedi

14.04.2012

Nova finska slovnica nominirana za nagrado časnika Independent »

Pri britanskem časniku Independent, ki izhaja v Londonu od leta 1986 in spada med najmlajše britanske dnevnike, so pred dnevi objavili imena šestih avtorjev, ki se bodo potegovali za literarno nagrado časnika, namenjeno najboljšemu sodobnemu tujemu romanu, prevedenemu v angleščino. Finaliste so izbrali s seznama petnajstih romanov, ki je bil objavljen 8. marca.
Nagrado časnika Independent za tuji roman podeljujejo od leta 1990 (v letih 1996–2001 je niso podelili), njena finančna vrednost pa je 10.000 funtov, ki si jih pravično razdelita avtor in prevajalec. Prvi pisatelj, ki je dobil nagrado, je bil Turek Orhan Pamuk, sledili so Čeh Milan Kundera, Belgijec Simon Leys, Portugalec José Saramago, Vietnamec Bao Ninh, Nemec Gert Hofmann ... Lani jo je dobil Peruanec Santiago Roncagliolo.
Šestnajst pisateljev – na seznamu dosedanjih lavreatov ni niti ene pisateljice.

objavljeno v rubriki: Nagrade

23.03.2012

Lanskima Pulitzerjevima nagrajencema se pri nas obeta več kot ugodno leto »

Najpomembnejše španske literarne nagrade po finančni vrednosti zaostajajo le za Nobelovo nagrado, nad finančno platjo zmage se nimajo razloga pritoževati niti dobitniki nagrade IMPAC, Bookerjeve nagrade in še marsikatere tuje ali mednarodne književne nagrade. A število ničel v znesku, ki pristane na računu lavreata, še ne pove, kako ugledna je književna nagrada. Francoskim pisateljem je menda najbolj pri srcu Goncourtova nagrada, ki prinese le simboličnih 10 evrov, zato pa ima med francoskimi nagradami daleč najspodbudnejši vpliv na prodajo knjig.
Pulitzerjeva nagrada, med ameriškimi književnimi nagradami verjetno najuglednejša, je »vredna« mnogo več kot Goncourtova, a je 10.000 ameriških dolarjev še vedno skromen izkupiček.

objavljeno v rubriki: Nagrade

01.02.2012

Književne nagrade februarja in marca – od Primavere do nagrade Astrid Lindgren »

Francozi so z nagrado Deux Magots pravkar počastili še enega francoskega romanopisca, in to je tudi zadnja nagrada, ki smo jo napovedali januarja. Februar bo skromnejši, saj razen španskih nagrad Primavera in Planeta-Casa de America v svetu nismo zabeležili drugih pomembnejših podelitev. Je pa res, da sta obe omenjeni nagradi, kot tudi nekaj drugih za špansko pišoče avtorje, zelo visoki – prva prinaša zmagovalcu 200.000 evrov, druga pa 200.000 ameriških dolarjev. Spomnimo, da je nagrado Planeta-Casa de America lani dobil čilski pisatelj Antonio Skármeta, čigar roman Pesnikova svatba je konec leta 2011 izšel v zbirki Bralec.

objavljeno v rubriki: Nagrade

28.12.2011

Začenja se nov ciklus literarnih nagrad – prva bo španska »

Ste spremljali književne nagrade v letu 2011? Ste prebrali katero od nagrajenih knjig? Pohitite, kajti začenja se nov ciklus literarnih nagrad.
Najbolj že po tradiciji pohitijo Španci, ki svoje najstarejše literarno priznanje, nagrado Nadal – od leta 1944 jo podeljuje založba Ediciones Destino, del skupine Planeta – izročijo 6. januarja vsako leto avtorju ali avtorici najboljšega še neobjavljenega romana. Od leta 2010 je dobitnik en sam – nagrada je vredna 18.000 € –, pred tem so nagradili tudi drugega najboljšega. Zanimivo pa je, da ta sicer ugledna španska nagrada ne spodbuja k prevajanju romanov v slovenščino – če naši podatki držijo, je mogoče v prevodu prebrati le prvega od nagrajenih – Praznino Carmen Laforet.

objavljeno v rubriki: Nagrade

14.12.2011

Ste letos že nagradili katerega izmed literarnih zmagovalcev? »

Leto književnih nagrad 2011 se preveša h koncu, in pri Modrijanu smo zgledno skrbeli, da ste bili o njih vseskozi obveščeni. Razširil se je tudi naš seznam literarnih nagrad – danes obsega kar 116 nagrad, nazadnje pa smo vpisali Ondaatjevo nagrado. Preglejmo na kratko nagrajence in nominirance leta 2011, katerih knjige so ali šele bodo izšle pri Modrijanu.
Marca so v ZDA razglasili dobitnike nagrade kritikov. Za stvarno knjigo je bila nominirana tudi Patti Smith; za avtobiografijo Pač mulca, ki je izšla pred kratkim v zbirki Poteze, je že leta 2010 prejela ameriško državno nagrado, letos pa je bila nominirana tudi za nagrado Lambda. Kritiška nagrada za roman je pripadla Jennifer Egan za A Visit From The Goon Squad (»Tatovi na obisku«); ta pisateljica je za isti roman aprila dobila še Pulitzerjevo nagrado, kar je eden izjemnejših dosežkov letos in vsekakor kliče k prevodu v slovenščino – pričakujte ga drugo leto pri Modrijanu.

objavljeno v rubriki: Nagrade

29.11.2011

Še zadnji mesec književnih nagrad – začnimo s kiklopi »

Na področju literarnih nagrad najbrž v nobenem mesecu ni bilo tako pestrega dogajanja kot novembra. Podeljene so bile številne pomembne in bogate literarne nagrade, vse pa so prekosili Francozi – prav novembra so najradodarnejši. Posebej opozorimo na Evropsko književno nagrado ACEL, ki je za leto 2011 pripadla slovenskemu pisatelju – in to Dragu Jančarju. Pri Modrijanu pa smo zastrigli z ušesi tudi ob nagradi za Catalina Doriana Florescuja, čigar roman Slepi maser smo ravnokar izdali v zbirki Bralec, veselili smo se Renaudotove nagrade Emmanuelu Carrèru – njegov roman iz leta 2009 Drugi in jaz izide v začetku prihodnjega leta –, držali smo pesti za Sebastiana Barryja, avtorja Skritega sporočila, ki se mu je nasmihala Irska književna nagrada, in opazili, da je med 147 naslovi, nominiranimi za nagrado IMPAC 2012 (širši seznam je bil objavljen 7. novembra), tudi roman Tatovi na obisku (A Visit from the Goon Squad, 2011) Jennifer Egan.

objavljeno v rubriki: Nagrade

24.11.2011

Andrej Inkret za knjigo In stoletje bo zardelo prejel Zoisovo priznanje »

V četrtek, 24. novembra 2011, so bile podeljene državne nagrade za dosežke na področju znanstveno-raziskovalnega dela in razvojne dejavnosti, ki se po slovenskem učenjaku Žigi Zoisu imenujejo Zoisove nagrade in priznanja. Čas podelitve ni naključen – Žiga Zois se je rodil 23. novembra, od njegovega rojstva pa je v sredo minilo 264 let.
Nagrajencev je letos 11: podelili so dve Zoisovi nagradi za življenjsko delo (spomnimo: lani je Zoisovo nagrado za življenjsko delo dobil klasični filolog, akademik dr. Kajetan Gantar), dve Zoisovi nagradi za vrhunske dosežke na področju znanstveno raziskovalne in razvojne dejavnosti, pet Zoisovih priznanj za pomembne dosežke na področju znanstveno raziskovalne in razvojne dejavnosti, eno priznanje Ambasador znanosti RS in eno Puhovo priznanje za izume, razvojne dosežke in uporabo znanstvenih izsledkov pri uvajanju novosti v gospodarsko prakso.

objavljeno v rubriki: Nagrade

20.11.2011

Švicarsko književno nagrado je dobil Catalin Dorian Florescu »

Ste ob izidu romana Slepi maser, zadnjega v naši zbirki Bralec, samo odmahnili z roko, češ, spet avtor, za katerega prvič slišim? Švicarski pisatelj romunskega rodu Catalin Dorian Florescu je pravkar postal dobitnik prestižne švicarske književne nagrade v vrednosti 40.000 švicarskih frankov. Švicarska književna nagrada, ki jo od leta 2008 na baselskem literarnem festivalu (BuchBasel) podeljuje Švicarska knjigotrška in založniška zveza (Schweizer Buchhändler- und Verleger-Verband, SBVV), je po pomenu in ugledu že primerljiva z ne mnogo starejšo nemško književno nagrado (Deutscher Buchpreis).

objavljeno v rubriki: Nagrade

13.11.2011

Evropska književna nagrada ACEL književniku Dragu Jančarju »

Association Capitale Européenne des Littératures (ACEL – »Glavna evropska zveza za književnost«) v Strasbourgu je v soboto, 12. novembra 2011, v prostorih znane restavracije Chez Yvonne razglasila prejemnike literarnih nagrad mesta Strasbourg za leto 2011: evropske nagrade za frankofonsko literaturo, evropske prevajalske štipendije in evropske književne nagrade.
Evropsko književno nagrado, najprestižnejšo nagrado ACEL, za svoj literarni opus kot sedmi zaporedni nagrajenec prejme slovenski pisatelj, dramatik, esejist in urednik Drago Jančar.
Nagrade bodo lavreatom slovesno podelili marca naslednje leto med sedmimi Evropskimi literarnimi srečanji, ki bodo v sodelovanju s tamkajšnjo univerzo tako kot doslej potekala v Strasbourgu.

objavljeno v rubriki: Nagrade

02.11.2011

Renaudotova nagrada pisatelju Emmanuelu Carrèru za roman Limonov »

V Franciji so podelili Goncourtovo in Renaudotovo nagrado (v sredo) ter nagradi December in Interallié (v četrtek). V napovedi novembrskih nagrad smo omenili, da je eden izmed nominirancev za Renaudotovo nagrado pisatelj Emmanuel Carrère (na sliki), čigar roman Drugi in jaz (D'autres vies que la mienne, 2009) izide v začetku prihodnjega leta v prevodu Marjete Novak Kajzer pri naši založbi.
In prav Carrère je Renaudotov nagrajenec, in to za svoj zadnji roman Limonov, ki se je prebil tudi v prvo petnajsterico za Goncourtovo nagrado in v finale za nagrado December, možnosti pa so še odprte za nagrado Goncourt des lycéens.

objavljeno v rubriki: Nagrade