E-novice

Nagrade

Razvrsti po: datumu objave abecedi

02.12.2012

Decembrski seznam literarnih nagrad bo skromnejši – nagrade Finlandia, Kiklop in ruska Bookerjeva »

Po novembrski poplavi književnih nagrad – čisto nazadnje sta bili na vrsti Cervantesova nagrada in nagrada Doris Giller – prihaja skromnejši december.
4. decembra bo za najboljši roman nagrajen eden od šestih romanopiscev, ki so bili sredi novembra nominirani za nagrado Finlandia. Gre za same znane finske avtorje, štiri pisateljice in dva pisatelja, eden od njih je nominiran že četrtič, dva tretjič. Zmagovalca bo izbrala nekdanja finska predsednica Tarja Halonen. Nagrada je vredna 30.000 evrov, zmagovalcu pa se obeta tudi odlična prodaja – ne nazadnje smo tik pred božičem. Finske romane v slovenskem prevodu lahko, če izvzamemo popularnega avtorja Paasilinno, preštejemo na prste. Izmed romanov na seznamu te pomembne finske nagrade lahko v prevodu preberemo komaj kakšnega, čeprav podeljujejo nagrado že od leta 1984. Pri založbi Modrijan smo v veliki zbirki Euroman izdali roman leta 2000 nagrajene Johanne Sinisalo.

objavljeno v rubriki: Nagrade

20.11.2012

Vladimir Makanin osmi prejemnik evropske književne nagrade (ACEL); Asan že v slovenščini, v francoščini drugo leto »

O evropski književni nagradi, ki jo od leta 2005 za literarni opus podeljuje Association Capitale Européenne des Littératures (ACEL – »Glavna evropska zveza za književnost«) v Strasbourgu, so lani, ko je bil za prejemnika izbran Drago Jančar, poročali tudi slovenski mediji. Ponovno so se nanjo spomnili še marca letos, ob izročitvi nagrade na sedmih Evropskih literarnih srečanjih v Strasbourgu. O letošnji razglasitvi pa nič.

Ime prejemnika evropske književne nagrade za leto 2012 je bilo objavljeno v soboto, 10. novembra 2012, osmi lavreat ACEL pa je postal ruski pisatelj Vladimir Makanin (1937). Ob podelitvi nagrade pisatelju prihodnje leto na Evropskih literarnih srečanjih v Strasbourgu bodo Francozi predstavili prevod Makaninovega zadnjega romana Asan (2008), ki ga bo založba Éditions Gallimard izdala v prevodu Christine Zeytounian-Beloüs, prejemnice letošnje prevajalske nagrade ACEL.
Makaninov roman Asan pa je pravkar izšel v slovenskem prevodu!

objavljeno v rubriki: Nagrade

31.10.2012

Novembra skoraj vsak dan kakšna literarna nagrada – glavna francoska – Goncourtova – že 7. novembra »

Že lani smo bralce naših spletnih novic opozorili, da je november posebej radodaren z nagradami predvsem za francoske pisatelje, zlasti za romanopisce. Da si najvidnejše nagrade v prvi polovici novembra sledijo tako rekoč nepretrgoma, tako da poročevalci komajda utegnejo vmes zajeti zrak – kaj šele prebrati kakšno knjigo – najbrž ni naključje. Napetost in s tem zanimanje bralcev (= kupcev) tako ne pojenjata, upoštevajoč tudi to, da se od nagrade do nagrade, od izbora do izbora nekatera imena in naslovi tudi ponavljajo. Dobitnik velike nagrade Francoske akademije za roman, denimo – podelili so jo 25. oktobra –, je v finalu še za nekaj drugih nagrad, sicer pa francoski literarni žirantje poskrbijo, da se nagrade lepo porazdelijo med več avtorjev. Tako je bilo tudi lani.
5. novembra Francozi razglasijo dobitnike nagrad Femina za roman, tuji roman in esejistiko. Med finalisti za nagrado za tuji roman je Irec Sebastian Barry (avtor Skritega sporočila) z zadnjim romanom On Canaan's Side (francosko Du côté de Canaan).

objavljeno v rubriki: Nagrade

03.10.2012

Literarne nagrade oktobra – vrhunci bodo Planeta, Bookerjeva, Nobelova in Nemška književna nagrada »

Oktober je, ko gre za knjigo, v Evropi izjemno pomemben mesec,– v Frankfurtu je namreč oktobra največji knjižni sejem v Evropi, letos bo od 10. do 14. oktobra. Frankfurtski sejem je, kot piše na uradni spletni strani, celo največji na svetu – letos gosti več kot 7000 razstavljalcev, dogodkov pa bo več kot 3200. Eden izmed njih bo – letos četrtič – razglasitev dobitnikov nagrade Evropske unije za književnost, in to v torek, 9. oktobra. Nagrado prejme po en literat iz 12 izbranih držav: Avstrije, Hrvaške, Francije, Madžarske, Irske, Italije, Litve, Norveške, Poljske, Portugalske, Slovaške in Švedske, torej iz istih držav kot leta 2009.
V prvi polovici oktobra dobimo novega Nobelovega nagrajenca za književnost, 15. oktobra pa nagrado za španski roman Planeta. To sta tudi finančno daleč najzajetnejši književni nagradi na svetu – Planeta je vredna 601.000 €, Nobelova pa 10 milijonov švedskih kron (1,12 milijona €).

objavljeno v rubriki: Nagrade

03.09.2012

Najbolj zanimive literarne nagrade bomo spremljali tudi jeseni – prve so že podeljene »

Sezona jesenskih literarnih nagrad je že odprta. V soboto, 1. septembra, je bila v Benetkah slovesna podelitev italijanske nagrade Campiello, ki letos praznuje 50 let, 2. septembra pa je nagrade podelilo Svetovno združenje za znanstveno fantastiko (WSFS) – Hugove nagrade, in to v 17 kategorijah; najzanimivejša je seveda tista za roman.
7. septembra bodo v idiličnem italijanskem mestu Viareggio delili nagrade za najboljši italijanski roman, najboljše esejistično delo in najboljšo pesniško zbirko. Po trije finalisti so znani od 17. julija.
Od 6. do 9. septembra bodo v bosanskem mestu Tuzla 12. mednarodna književna srečanja Cum grano salis, na kateri bodo podelili nagrado Meše Selimovića, tj. nagrado za najboljši roman, objavljen v predhodnem letu na območju Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije in Črne gore.

objavljeno v rubriki: Nagrade

04.07.2012

Poletje je pravi čas za literaturo na prostem – in za literarne nagrade  »

Čeprav se včasih zdi, da se poleti ustavi čas, da literati izključijo svoje računalnike in pokrijejo svoje pisalne stroje, bralci pa jo z njihovimi »pridelki« mahnejo na morje in v hribe, objave nominacij, nagrad in literarnih prireditev v juliju in avgustu dokazujejo prav nasprotno. Literarno dogajanje je v poletnih mesecih živahno tako rekoč povsod. Tako smo junija poleg nagrad, ki smo jih že napovedali, vpisali prejemnike Carnegiejeve medalje, nagrade Thomasa Manna, obeh nagrad Mauricea Genevoixa, nagrade roman@tportal.hr in Stritarjeve nagrade, pravkar pa še Cainove nagrade, ki jo za kratko zgodbo, napisano v angleščini, dobi avtor iz Afrike. Pri nas smo te dni izvedeli še, katerih pet otroških oziroma mladinskih knjig je v konkurenci za Večernico (razglasitev zmagovalca bo 20. septembra), katerih pet pesniških zbirk pa za letošnjo Veronikino nagrado (28. avgust).

objavljeno v rubriki: Nagrade

07.06.2012

Pisatelju Philipu Rothu še literarna nagrada asturijskega princa »

Pri Modrijanu smo se lani takle čas kar zapovrstjo veselili nagrad. Seveda tistih za avtorje, katerih knjige izhajajo pri naši založbi. Sredi maja 2011 si je že tako dolg seznam literarnih nagrad še malo podaljšal Philip Roth – dobil je mednarodno Bookerjevo nagrado. V začetku junija smo objavili novico o nagradi asturijskega princa za književnost, ki jo je prejel Leonard Cohen (pri Modrijanu smo namreč izdali kar tri njegove knjige), sledila je kresna noč in z njo nagrada Kresnik za To noč sem jo videl Draga Jančarja.

Leto je naokrog in spet je na vrsti Philip Roth. Literarne nagrade namreč niza kot za stavo. V sredo, 6. junija, so ga v Španiji razglasili za »avtorja, čigar dela predstavljajo pomemben prispevek k svetovni literaturi«, in mu pripeli še eno pomembno literarno nagrado – nagrado asturijskega princa. Slavnostna podelitev bo jeseni v španskem Oviedu, sprejel pa ga bo asturijski princ Felipe. Poleg priznanja, znamenja časti in kipa španskega slikarja Joana Mirója bo Roth prejel tudi denarno nagrado v višini 50.000 evrov.

objavljeno v rubriki: Nagrade

02.06.2012

Junija več pomembnih književnih nagrad – pri nas Sovretova in kresnik »

Junij se zdi nadvse pravšnji za podeljevanje literarnih priznanj – dolgi poletni dnevi so kot nalašč za branje kakovostnih romanov in drugih leposlovnih del. Če so za povrh nagrajeni, toliko boljše.
To velja tudi za slovenski roman – 23. junija dobimo 22. kresnikovca. Če bi bili radi med prvimi, ki bodo izvedeli, kdo izmed petih finalistov se bo poslej v svoji bibliografiji ponašal s to nagrado, ki je že leta najbolje promovirana nagrada na Slovenskem, pa se bo treba potruditi na ljubljanski Rožnik. Lani si je nagrado Kresnik, že tretjo v pisateljski karieri, prislužil Drago Jančar za roman To noč sem jo videl, edini med letošnjimi finalisti, ki že ima kresnika, pa je Andrej E. Skubic – leta 2000 mu ga je prinesel roman Grenki med.

objavljeno v rubriki: Nagrade

24.04.2012

V najlepšem mesecu več nagrad za lepo besedo, med njimi Orange »

Aprila o nagradah nismo posebej poročali, saj je bila bera precej skromna, med prejemniki pa tudi ni bilo kakih zvenečih imen, vsaj ne za naša ušesa. Čehi so razdelili nagrade Magnesia Litera, Američani pa Pulitzerjeve. Prvič po letu 1977 niso podelili nagrade za roman, tako da ostaja aktualna Pulitzerjeva nagrajenka »naša« Jennifer Egan z romanom Tatovi na obisku (A Visit from the Goon Squad); po nominaciji za PEN/Faulknerjevo nagrado, po Pulitzerjevi in nagradi kritikov lani pa je Jennifer Egan še kandidatka za nagrado IMPAC 2012 (razglasitev bo 13. junija). No, ravno prav, če jo bo dobila, kajti približno v istem času izide tudi prevod Maje Novak!
Maja bo podeljenih nekaj več nagrad, a opozorimo le na štiri. Nizozemci bodo 7. maja izmed šestih finalistov izbrali dobitnika 50.000 evrov vredne nagrade Libris. 14. maja londonski Independent podeli literarno nagrado za najboljši tuji roman, preveden v angleščino. Med finalisti so Izraelec, Kitajec, Islandec, Nemka in kar dva Italijana – Diego Marani za roman Nova finska slovnica, ki smo ga izdali pri Modrijanu, in Umberto Eco za svoj zadnji roman.

objavljeno v rubriki: Nagrade

14.04.2012

Nova finska slovnica nominirana za nagrado časnika Independent »

Pri britanskem časniku Independent, ki izhaja v Londonu od leta 1986 in spada med najmlajše britanske dnevnike, so pred dnevi objavili imena šestih avtorjev, ki se bodo potegovali za literarno nagrado časnika, namenjeno najboljšemu sodobnemu tujemu romanu, prevedenemu v angleščino. Finaliste so izbrali s seznama petnajstih romanov, ki je bil objavljen 8. marca.
Nagrado časnika Independent za tuji roman podeljujejo od leta 1990 (v letih 1996–2001 je niso podelili), njena finančna vrednost pa je 10.000 funtov, ki si jih pravično razdelita avtor in prevajalec. Prvi pisatelj, ki je dobil nagrado, je bil Turek Orhan Pamuk, sledili so Čeh Milan Kundera, Belgijec Simon Leys, Portugalec José Saramago, Vietnamec Bao Ninh, Nemec Gert Hofmann ... Lani jo je dobil Peruanec Santiago Roncagliolo.
Šestnajst pisateljev – na seznamu dosedanjih lavreatov ni niti ene pisateljice.

objavljeno v rubriki: Nagrade

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.