E-novice

Nagrade

Razvrsti po: datumu objave abecedi

18.05.2011

Philip Roth prejel mednarodno Bookerjevo nagrado »

Pesti so pomagale. Ko smo objavili vest o nominirancih za četrto mednarodno Bookerjevo nagrado, smo odkrito priznali, da držimo pesti za Philipa Rotha, velikega ameriškega literata, čigar delo zavzema pomembno mesto tudi v našem prevodnem programu. Izdali smo namreč že štiri njegove romane, Ameriško pastoralo, »kraljico« Rothovega opusa, kratka romana Slehernik in Ogorčenje, ter, že pred leti, Človeški madež, za izid jeseni ali v začetku drugega leta pa prevajalka Miriam Drev že pripravlja prevod Rothovega predzadnjega romana Ponižanje (The Humbling, 2009).
Mednarodno Bookerjevo nagrado podeljujejo bienalno od leta 2005 pisatelju ali pisateljici za vseživljenjski prispevek svetovni književnosti, kar pomeni, da jo lahko, za razliko od običajne Bookerjeve nagrade za roman, dobi tudi Američan.

objavljeno v rubriki: Nagrade

03.05.2011

Hotel Zagorje nominiran za nagrado Meše Selimovića »

»Vesela sem, da sem jih dobila,« je hrvaška pisateljica Ivana Simić Bodrožić, ki je pred kratkim v Ljubljani predstavila slovenskim bralcem svoj roman Hotel Zagorje, odgovorila na vprašanje Boruta Petrovića Jesenovca, kaj ji pomenijo nagrade, za intervju v Delovi prilogi Ona (26. 4.). »Kot pisateljico se zdaj jemljem resneje. Po eni strani razmišljam, da bi se s pisanjem morala bolj ukvarjati, po drugi strani pa čutim večji pritisk, saj mora biti vse, kar bom napisala, vsaj izvrstno. Nagrade so obveza, da ne razočaram z naslednjo knjigo.«
Le dan po objavi tega intervjuja pa smo v hrvaških medijih prebrali, da se mladi pisateljici morda obeta še ena literarna nagrada. Roman Hotel Zagorje je namreč eden od 16 nominiranih za nagrado Meše Selimovića. To mednarodno oziroma regionalno nagrado za roman so leta 2001 ustanovili v Tuzli (Bosna in Hercegovina) in jo poimenovali po bosanskohercegovskem pisatelju Meši Selimoviću (1910–1982), ki se je rodil v Tuzli in ga najbolje poznamo po znamenitem romanu Derviš in smrt.

objavljeno v rubriki: Nagrade

23.04.2011

Maja mednarodna Bookerjeva nagrada, Lambda in Nebula »

Pulitzerjeve nagrade so razdeljene, pravkar smo izvedeli, da sta med desetimi romani v igri za slovensko nagrado Kresnik kar dva, ki sta izšla pri naši založbi, pred izbruhom literarnih nagrad, ki nas čaka junija, pa poglejmo, katere pomembnejše literarne nagrade bodo aktualne v najlepšem mesecu leta.
Od leta 2005 vsaki dve leti eden od svetovnih književnikov na svoj seznam nagrad vpiše še mednarodno Bookerjevo nagrado. Kdo bo četrti dobitnik te ugledne in tudi finančno zajetne nagrade, bomo izvedeli 18. maja, pri Modrijanu pa vsekakor navijamo za ameriškega velikana Philipa Rotha, ki je nominiran že tretjič; doslej smo namreč objavili že tri njegove romane, četrti, Ponižanje, pa je že pri prevajalki.
Nebula je nagrada za znanstvenofantastično književnost, izdano v ZDA, ki jo za več kategorij podeljuje združenje Ameriški pisatelji znanstvenofantastične in fantazijske književnosti (SWFA), in sicer za leto poprej. Nominacije za nagrade Nebula 2010 so bile objavljene že februarja, nagrajenci pa bodo znani 21. maja.

objavljeno v rubriki: Nagrade

23.04.2011

V deseterici za nagrado Kresnik 2011 tudi Jančar in Rozina »

Danes, na svetovni dan knjige in avtorskih pravic, je časnik Delo objavil imena deseterice avtorjev, ki se potegujejo za 21. nagrado Kresnik, edino slovensko literarno nagrado, ki jo podeljujejo izključno za roman. Žirija je pod predsedovanjem dr. Mirana Hladnika v deseterico uvrstila kar dva romana, ki sta bila leta 2010 objavljena pri založbi Modrijan: To noč sem jo videl Draga Jančarja in Galerija na izviru Sončne ulice Romana Rozine.
Drago Jančar je tako že petič nominiran za nagrado, dobil pa jo je dvakrat (1999 in 2001); leta 2009 je bil med petimi nominiranimi z romanom Drevo brez imena.
Roman Rozina je nominiran prvič, Galerija pa je njegov drugi roman. Letos je pri nas objavil še kratke zgodbe Šumijo besede domače.

objavljeno v rubriki: Nagrade

01.04.2011

Philip Roth tretjič nominiran za mednarodno Bookerjevo nagrado »

Mednarodno Bookerjevo nagrado bodo letos podelili že četrtič, in med finalisti, katerih imena so bila objavljena pred kratkim, je ameriški pisatelj Philip Roth edini, ki je nominiran že tretjič. Nagrada je vredna 60.000 funtov in podeli se vsako drugo leto živečemu pisatelju, ki piše v angleščini ali pa so njegova dela prevedena v ta jezik. Nagrada velja za življenjski opus in ne posamezno delo, zato so med dosedanjimi lavreati, razumljivo, starejši književniki: Kanadčanka Alice Munro (2009), Nigerijec Chinua Achebe (2007) in Albanec Ismail Kadare (2005). Zmagovalec, ki ne ustvarja v angleščini, lahko izbere svojega prevajalca v angleščino za nagrado, vredno 15.000 funtov.

objavljeno v rubriki: Nagrade

17.03.2011

Aprila v ZDA Pulitzerjeva nagrada, na Češkem pa Magnesia Litera »

V ZDA se skoraj najpomembnejši mesec, kar se tiče nagrad, zdi april, ko razglasijo 21 prejemnikov Pulitzerjeve nagrade. To je ena najstarejših, najpomembnejših in tudi najodmevnejših ameriških literarnih nagrad. Imenuje se po novinarju in časopisnem založniku madžarskega rodu Josephu Pulitzerju (1847–1911); prvič so jo podelili leta 1917 na Univerzi Columbia v New Yorku, kjer ima svoj domicil še danes. Večina kategorij, kar 14, je namenjena posebnim dosežkom v novinarstvu, preostale nagrade pa podelijo za književnost, dramatiko in glasbo. Med književniki seveda najbolj izstopajo romanopisci; med njimi najdemo imena, kot so Cormac McCarthy, Philip Roth, John Updike, Toni Morrison, Norman Mailer, Saul Bellow, William Styron, William Faulkner, Ernest Hemingway, Upton Sinclair, Pearl S. Buck, Sinclair Lewis, Edith Wharton, če jih naštejemo le ducat.

objavljeno v rubriki: Nagrade

23.01.2011

Patti Smith nominirana za ameriško kritiško nagrado »

V soboto, 22. januarja 2011, je Nacionalno združenje književnih kritikov (National Book Critics Circle, NBCC) v ZDA objavilo imena književnikov, ki se potegujejo za letošnjo kritiško nagrado.
NBCC vsako leto spomladi nagradi književnike v šestih kategorijah: za roman, biografijo, avtobiografijo, kritiko, stvarno knjigo in poezijo. Objavljeno v angleščini, seveda. Podeli še posebni nagradi za življenjsko delo ter za odličnost v književni kritiki: letos sta si ju prislužila založba Dalkey Archive Press (specializirana je za izdajanje manj znanih del in književnosti, pred kratkim pa smo pisali o antologiji evropske kratke proze, ki jo za to založbo pripravlja Aleksandar Hemon) in Parul Sehgal.

objavljeno v rubriki: Nagrade

24.12.2010

Med literarnimi nagradami januarja tudi Costa »

Z decembrom se podeljevanje literarnih nagrad za leto 2010 še ni zaključilo.
Januarja bodo nestrpni še britanski in irski pisatelji, ki so finalisti za nagrado Costa. To nagrado so prvič podelili že leta 1971, vse do leta 2005 pa smo jo poznali kot nagrado Whitbread. Nominiranci za nagrado v petih kategorijah – romaneskni prvenec, roman, biografija, poezija in otroška knjiga – so znani že od sredine novembra, 5. januarja 2011 bodo razglasili zmagovalce vsake kategorije posebej, 25. januarja pa bodo izbrali še »knjigo leta« (to nagrado so prvič podelili leta 1985).

objavljeno v rubriki: Nagrade

11.12.2010

Kiklop za prozno delo leta Ivani Simić Bodrožić »

Na istrskem knjižnem sejmu (Sa[n]jam knjige u Istri) v Pulju so v kar 13 kategorijah podelili nagrado Kiklop. Imena finalistov za to ugledno hrvaško literarno nagrado so bila objavljena novembra na zagrebškem knjižnem sejmu Interliber.
Brez dvoma je ena najzanimivejših kategorij nagrada za prozno delo leta. Dobila jo je mlada pisateljica Ivana Simić Bodrožić za roman Hotel Zagorje. In tega smo se pri založbi Modrijan nadvse razveselili!
Ivana Simić Bodrožić se je rodila leta 1982 v Vukovarju. Poleg romana Hotel Zagorje je objavila zbirko pesmi Prvi korak v temo in zanjo leta 2005 prejela nagrado Goran za mlade pesnike in nagrado Kvirin za najboljšo pesniško zbirko avtorjev do 35. leta. Za Hotel Zagorje je na sejmu Interliber dobila tudi srbsko nagrado Kočićevo pero. Ivana živi v Zagrebu, kjer študira filozofijo in kroatistiko.

objavljeno v rubriki: Nagrade

27.11.2010

Decembrski seznam literarnih nagrad je skromnejši »

Najpomembnejše literarne nagrade za leto 2010 so zdaj že podeljene in decembra bo njihova bera nekoliko skromnejša, nekaj nagrad z letnico 2010 pa bo podeljenih še v začetku prihodnjega leta.
Decembra bo znan »ruski booker«: eden od šestih nominirancev bo prejel nagrado, ki so jo Rusi, po zgledu britanske Bookerjeve nagrade, začeli podeljevati leta 1992. Danes je to ena najuglednejših ruskih literarnih nagrad.
Na istrskem knjižnem sejmu (Sa[n]jam knjige u Istri), ki bo v Pulju od 3. do 12. decembra (sejem traja kar 10 dni!), bodo podelili nagrado Kiklop v kar 13 kategorijah.

objavljeno v rubriki: Nagrade

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.