E-novice

Nagrade

Razvrsti po: datumu objave abecedi

26.09.2011

Oktobra v ospredju Nobelova in Bookerjeva nagrada ter Planeta »

Oktober je kar pravšnji mesec za literarne nagrade: poletni oddih lahko tako člani žirij kakor bralci koristno porabijo za branje nominiranih knjig, pa tudi zanimanje za nagrade je precej večje kot v poletnih mesecih, ko marsikatera po krivici ostane spregledana.
Podeljeno bo lepo število literarnih nagrad, najbrž več, kot jih je bilo vse poletje skupaj, med njimi pa so tudi najprestižnejše ali celo najpomembnejše, če ob tem pomislimo samo na Nobelovo nagrado. Datum, ko bomo izvedeli, kateri literat si bo pripel Nobelovo medaljo in odnesel več kot milijon evrov nagrade, bodo že po tradiciji sporočili nekoliko pozneje kot datume podelitev drugih nagrad. Spomnimo, da je lani slavil Peruanec Mario Vargas Llosa.
Pri Modrijanu se za zdaj ponašamo s tremi nobelovci za književnost: pred dnevi je izšel roman Kajn Portugalca Joséja Saramaga (Nobelova nagrada 1998), v zbirki Poteze smo sredi pomladi izdali avtobiografijo Ljubezen in izgnanstvo Isaaca B. Singerja (N. n. 1978), poletno sezono pa smo začeli s Poletjem, tretjim delom avtobiografije J. M. Coetzeeja (N. n. 2003).

objavljeno v rubriki: Nagrade

20.09.2011

Petra Vidali v Večeru: »So cenzorji knjigo sploh prebrali?« »

V četrtek, 22. septembra 2011, bodo na svečani podelitvi ob letošnjem srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti že petnajstič podelili nagrado Večernica. Prejme jo pisatelj Mate Dolenc. Večernico sta leta v okviru srečanja Oko besede ustanovila Podjetje za promocijo kulture FRANC-FRANC in revija Otrok in knjiga, pokroviteljstvo pa je prevzel časnik Večer, ki je od leta 2006 tudi solastnik blagovne znamke večernica. Vse do 13. oktobra si lahko v Plečnikovem hodniku Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) v Ljubljani ogledate razstavo, ki sta jo ob petnajstletnici nagrade pripravila Mariborska knjižnica in ČZP Večer. Na ogled so vse doslej nominirane knjige (75), vse utemeljitve žirij za nagrado, fotografije z nagrajenci in kratki citati iz njihovih intervjujev.

Ena od razstavljenih knjig je kratki roman Na zeleno vejo, prvenec Andreja Predina, ki smo ga leta 2007 objavili pri Modrijanu – uredila ga je Tatjana Jamnik, opremil pa Davor Grgičević.

objavljeno v rubriki: Nagrade

24.08.2011

Finale nagrade Meše Selimovića za Hotel Zagorje »

Pred nekaj dnevi je žirija regionalne književne nagrade Meše Selimovića izmed 16 romanov izbrala pet, ki se bodo potegovali za nagrado za najboljši roman, objavljen v predhodnem letu na območju Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije in Črne gore. Med njimi je tudi Hotel Zagorje hrvaške pisateljice Ivane Simić Bodrožić, ki je za svoj romaneskni prvenec dobila celo ugledno hrvaško nagrado Kiklop, in to celo v eni najbolj prestižnih kategorij – za prozno delo. Takrat smo roman pri Modrijanu že prevajali – izšel je konec februarja, pisateljica pa je aprila gostovala v Sloveniji (na sliki z Goranom Vojnovićem v Modrijanovi knjigarni).

objavljeno v rubriki: Nagrade

04.08.2011

Literarne nagrade avgusta in septembra 2011 »

Julija, potem ko smo zabeležili nagradni vrhunec s kresnikom za Draga Jančarja in roman To noč sem jo videl, pomembnejših literarnih nagrad nismo napovedali. Zato kratek pregled, preden predstavimo nagrade avgusta in septembra.
V Celovcu so podelili nagrado Ingeborg Bachmann, v mestu Lübeck pa nagrado Thomasa Manna. V Italiji so razglasili dobitnika nagrade Strega, pri nas pa dobitnico Stritarjeve nagrade. V zadnjih julijskih dneh je bil objavljen širši izbor za Bookerjevo nagrado (med 13 izbranci je tudi nov roman Sebastiana Barryja).
Avgust je nekoliko pestrejši, saj se v nedeljo, 13., pričenja eden največjih literarnih festivalov na svetu – Edinburški mednarodni knjižni festival, v okviru katerega bodo v petek, 19., razglasili prejemnika ene najstarejših literarnih nagrad, spominske nagrade James Tait Black. Nagrado so prvič podelili leta 1919. Spomnimo, da je predlani slavil Sebastian Barry za Skrito sporočilo, ki je prav pred kratkim izšel tudi v slovenskem prevodu.

objavljeno v rubriki: Nagrade

26.07.2011

Med 13 nominiranimi za Bookerjevo nagrado ponovno Sebastian Barry »

Ugibanja je konec, v torek, 26. julija, je prišlo na dan, kateri romanopisci, ki so letos objavili roman v Veliki Britaniji ali na Irskem, so si izmed 138 izbranih prislužili dovolj pozornosti stroge žirije za Bookerjevo nagrado 2011, da smejo upati na to prestižno in vplivno nagrado ali vsaj na prostor med šestimi finalisti. Naključje je hotelo, da se je prav na dan izida enega od svojih romanov v slovenskem jeziku med najboljše uvrstil irski pisatelj Sebastian Barry. Pri Modrijanu je v prevodu Jureta Potokarja pravkar izšel Barryjev roman Skrito sporočilo, o katerem se je veliko pisalo in govorilo že pred razglasitvijo Bookerjevega nagrajenca pred tremi leti. Roman je namreč veljal za nespornega favorita, a je naposled nagrada pristala v rokah Aravinda Adige, in to za prvenec Beli tiger (objavili smo ga lani pri Modrijanu).

objavljeno v rubriki: Nagrade

24.06.2011

Kresni ogenj za najboljši roman leta prižgal Drago Jančar »

»Vstopila je v roman in resnična oseba je postajala nekaj drugega, vstopila je v moj svet in znašla se je med ljudmi, ki jih v življenju ni poznala in v krajih, kjer ni nikoli hodila, v nekih mojih svetovih in krajih, Vranju v južni Srbiji, kjer sem služil vojaški rok, znašla se je v Mariboru leta 1938, po katerem hodijo junaki Severnega sija, v Palmanovi, kakor da bi bila živa, nekdo oživlja spomin nanjo v Münchnu in nekdo drug na vaškem partizanskem pogrebu. In tisti, ki o njej pripovedujejo, jo tako vidijo. V noči zgodovinskega kaosa in nasilja žari njen obraz, ja, mogoče tudi idealiziran. Jaz sem jo tako videl,« je pisatelj Drago Jančar med drugim povedal za Književne liste (8. 6. 2011), kot eden petih finalistov za kresnika 2011, o junakinji svojega zadnjega romana To noč sem jo videl.

objavljeno v rubriki: Nagrade

15.06.2011

Ob nagradi Kresnik letos več priložnosti tudi za knjižne molje in bralce Dela »

Poletje je vse bliže, z njim pa kresna noč in odločitev, kateri izmed slovenskih pisateljev dobi kresnika 2011, edino slovensko literarno nagrado za roman, ki jo bo že enaindvajsetič podelil časnik Delo. Delo v sodelovanju z nominiranimi pisatelji in založbami letos namenja nagradi še več pozornosti kot prejšnja leta tako v tiskanih izdajah kakor na spletnem mestu Delo.si. Vsak od petih nominirancev je predstavljen v intervjuju, za povrh pa nam Delo omogoča vstopiti v svet literarnega ustvarjanja vsakega pisatelja posebej tudi v živo. Kako ustvarja Drago Jančar, kresnikov nominiranec za roman To noč sem jo videl, ki je izšel lani pri naši založbi, si lahko ogledate na tejle povezavi.

objavljeno v rubriki: Nagrade

01.06.2011

Leonard Cohen prejel nagrado asturijskega princa za književnost »

Končno! Leonard Cohen, kanadski pesnik, pisatelj in eden največjih popularnih glasbenikov naše dobe, je končno dobil eno izmed velikih in uglednih nagrad za književnost. Nagrada asturijskega princa, ki jo Fundacija asturijskega princa (Oviedo, Španija) podeljuje od leta 1981, nedvomno sodi med najpomembnejše mednarodne literarne nagrade, kar pričajo že imena prejšnjih nagrajencev: doslej so jo prejeli Amin Maalouf, Ismail Kadare, Margaret Atwood, Amos Oz, Claudio Magris, Arthur Miller, Doris Lessing, Günter Grass, Carmen Martín Gaite, Mario Vargas Llosa idr. Morda je to priložnost, da Slovence, ki so lani oktobra množično obiskali Cohenov koncert v Ljubljani, marsikdo pa se je odpravil poslušat Cohena tudi prek meje, obvestimo, da je njihov priljubljeni pevec tudi literat. In da so pri Modrijanu izšle kar tri njegove knjige: Knjiga milosti, intimna izpoved pesnika, ko je dopolnil petdeset let življenja, in romana Lepi zgubljenci ter Najljubša igra, tako rekoč vrhunca kanadskega romanopisja prejšnjega stoletja.

objavljeno v rubriki: Nagrade

29.05.2011

Junija v tujini v središču zanimanja nagrada IMPAC, pri nas Kresnik »

Napovedali smo že, da nas junija čaka prava poplava literarnih nagrad, med njimi je nekaj še posebno žlahtnih in vplivnih, in da jih ne boste spregledali, ponujamo kratek pregled dogajanja na področju nagrad.
Med tujimi in mednarodnimi nagradami kaže izpostaviti nagrado IMPAC, ki jo za roman v angleščini ali v angleškem prevodu podeljujejo v Dublinu na Irskem, letos že šestnajstič. Sredi aprila je bil objavljen seznam desetih romanov, ki so bili izbrani izmed 162, ki so jih predlagale javne knjižnice iz 126 mest po svetu. Vsi nominirani romani so bili napisani v angleščini, kar trije so irski. Zmagovalec, čigar ime bomo izvedeli 15. junija, bo odnesel 100.000 € nagrade.

objavljeno v rubriki: Nagrade

23.05.2011

Drago Jančar z romanom To noč sem jo videl v ožjem izboru za kresnika »

Pred mesecem dni je časnik Delo objavil imena desetih pisateljev, kandidatov za nagrado Kresnik 2011. Mednje sta se uvrstila kar dva pisatelja, ki sta svoj roman lani objavila pri Modrijanu: Drago Jančar z romanom To noč sem jo videl in Roman Rozina z romanom Galerija na izviru Sončne ulice. Na situ Delove žirije, ki jo sestavljajo Miriam Drev, Vesna Jurca Tadel, Urban Vovk in Peter Kolšek, predseduje pa ji prof. dr. Miran Hladnik, je bilo več kot sto romanov z letnico 2010.
Danes, natančno mesec pozneje, je padla odločitev, kateri romani so napredovali v finale, in morda bo ogenj na kresnem večeru (23. junija) na ljubljanskem Rožniku prižgal Drago Jančar.

objavljeno v rubriki: Nagrade

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.