E-novice

Knjiga

Dosje sladkor

Gary Taubes»

prevod: Maja Novak

naslovnica: Branka Smodiš

format: 160 x 235

strani: 320

vezava: mehka

izid: 25. 5. 2019

ISBN: 978-961-287-109-3

redna cena: 29,90 €

modra cena: 29,90 €

na zalogi

Avtor s številnimi primeri utemeljuje spoznanje, da je sladkor postal ›tobak našega tisočletja‹: podpirajo ga močni lobiji, ki so ga vsilili našemu življenjskemu vsakdanu, povzroča pa številne bolezni. Sladkorna bolezen je danes bolj razširjena kot kdajkoli prej; debelost dosega med prebivalstvom skoraj epidemične razsežnosti; skoraj desetina današnjih otrok ima nealkoholno zamaščenost jeter. Osnovni vzrok teh in podobnih kritičnih družbenih problemov, povezanih z zdravjem, je sladkor.

Gary Taubes v tej knjigi raziskuje zgodovino odnosa med Američani in sladkorjem: ta se uporablja celo kot konzervans in dodatek v cigaretah, eden največjih problemov pa je čezmerna uporaba koruznega sirupa z visoko vsebnostjo fruktoze. Avtor navaja vrsto raziskav, ki so pokazale našo odvisnost od sladkorja oziroma sladkarij. Jasno poudarja tudi argumente proti sladkorju ter odpravlja zmotna prepričanja o povezanosti sladkorja in uravnavanja telesne teže. Predvsem pa pojasnjuje, kakšne ozaveščene odločitve o sladkorju bi morali sprejemati tako posamezniki kot družba v celoti.

Glede na današnjo pretirano razširjeno rabo sladkorja in pritiske industrijskih lobijev je knjiga Dosje sladkor dragocen in nujen vodnik za vsakogar, ki se želi bolje znajti v blodnjaku sodobne prehrambne industrije ter učinkovito poskrbeti za zdravje in blaginjo sebe in svojih najbližjih.

Poglejte tudi

na vrh strani

Dobre kalorije, slabe kalorije »

Maščobe, ogljikovi hidrati in kontroverzni pogledi na prehrano in zdravje

Gary Taubes »

Knjiga odpravlja številne predsodke o prehrani, ki se v današnjem času rumenih medijev in družbenih omrežij širijo kot požar, pri tem pa pogosteje sledijo popularnim in komercialnim kakor strokovnim argumentom. Taka trdovratna prepričanja na primer učijo, da so maščobe nekaj slabega, ogljikovi hidrati pa dobri; ali da prehrana z nizko vsebnostjo maščob spodbuja hujšanje in zagotavlja boljše zdravje. Taubes trdi, da za debelost ni kriva količina, temveč kakovost zaužitih kalorij; ogljikovi hidrati (zlasti rafinirani, tisti v belem kruhu in testeninah) pa zvišujejo raven inzulina in spodbujajo kopičenje maščob.

več »