Knjiga

Po cipresah diši

Roman Rozina»

naslovnica: Vesna Vidmar

format: 130 × 200

strani: 152

vezava: mehka, zavihi

izid: 6. 7. 2019

ISBN: 978-961-287-118-5

redna cena: 14,90 €

modra cena: 8,00 €

vaš prihranek: 6,90 €

na zalogi

Ta zbirka kratkih zgodb Diši po cipresah – preveva jo torej duh, ki ga pogosto povežemo z bližino zadnje točke človekovega življenja ali nemara kar z njegovim zadnjim bivališčem. Vendar to ni »knjiga o smrti«, temveč se z njo skorajda koketno spogleduje, jo pri tem detabuizira, ji pogleda v oči in drobovje, se iz nje za hip celo malce ponorčuje, obenem pa ponuja vprašanja, odgovore in nova vprašanja o naših začetkih, koncih in vsem, kar je vmes.
V pisani galeriji zgodbenih usod srečamo profesorico zgodovine, ki pozablja končne letnice, upokojenega poštarja, ki na jesen življenja dočaka pisateljsko slavo, zlatega maturanta, ki opravlja prekarna dela, v zastave zaljubljenega konservativca … vse tja do nesrečnika, ob čigar smrti na plano udari neporabljena sreča in pogreb spremeni v zabaven dogodek.
Pripovedni slog začinja mestoma trpek, ironičen in včasih celo grotesken humor, ki prikriva ali pa neusmiljeno razgalja banalnost, ničevost in plehkost človeškega bivanja, po drugi strani pa nas včasih prekipevajoč, drugič mirno polzeč pripovedni tok opomni tudi na dragocenosti, ki jih reka življenja odlaga na naše bregove in ki jih včasih opazimo, drugič spet ne.
Eden lajtmotivov je tudi izguba oz. izgubljanje. Pa ne izguba svojca ob smrti, temveč zgodbe pred nas postavljajo različne temačnejše ulice človeških hotenj in hlepenj, beganj in stanj, v katerih smo včasih tako izgubljeni, da se tega niti ne zavedamo.
So c/Ciprese torej živa meja med vidnim in nevidnim? Ali simbolična meja med živim in mrtvim? Morda le slutnja tega, kar nas čaka na koncu naših smešno majhnih, a za nas tako velikih usod? Na ta in podobna vprašanja si bo bralec med branjem ali po njem odgovoril sam – glede na to pač, kako mu bodo zgodbe zadišale.

Izdajo je finančno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Preberite odlomek

na vrh strani

Zaprl je oči in nekajkrat globoko vdihnil. Razgledal se je naokrog, iz notranjega žepa odpetega suknjiča obešenca potegnil denarnico, v kateri je našel le kopico plačilnih kartic in dokumente. Rešiti ga mora, ga je spreletelo, bogato mu bodo plačali za njegovo življenje; Uroš Tolar – ime je prebral na dokumentih in karticah – se kopa v denarju.
Z desnico je objel truplo in ga nekoliko pridvignil, vendar z drugo roko ni dosegel zaponke. Privlekel je krajši kos debla, stopil nanj in ponovno poskusil, a je bil še vedno prenizek in prešibek. Z mrzlično naglico je privlekel še več klad in sestavil nekakšen podstavek. Vzpel se je nanj, mukoma mu je uspelo odpeti pas, v objemu s truplom je zgrmel po tleh.
Pobral je telefon, ki je padel iz obešenčevega žepa, odtipkal dve enici in se za hip ustavil. Ničesar noče imeti s policijo, mu je šlo skozi možgane, pogojno je zunaj. A saj ne počne nič prepovedanega, rešuje življenje, je odtipkal še dvojko. Našel je obešenca, pri jezeru, oživlja ga, naj hitro pridejo. Odložil je telefon, ni poslušal, kaj mu govori operater. Saj se spomni, si je govoril, masaža srca, glava nazaj, vpihovanje. Rešil ga bo, plačali ga bodo s suhim zlatom, tip smrdi po denarju.
Z rokami se mu je naslonil na prsni koš in začel pritiskati. Pozabil je šteti, ampak zagotovo je že več kot dvajsetkrat zarinil dlani v njegove prsi. Stisnil mu je nosnice, gnusilo se mu ga je poljubiti, zaprl je oči in se nagnil k njegovemu obrazu. Na ustnicah je začutil trde ščetine, želodec se mu je obračal, ko je pihnil prvič, drugič. V enakomernih sunkih se je upiral na roke, tokrat ni pozabil šteti, od napora mu je postajalo vroče, znova je napihnil njegova pljuča, znova tlačil, tlačil, tlačil. Ne bo mu ušel, je sopel, potrebuje ga živega, potrebuje njegov denar, življenje ni poceni.

© Modrijan založba, d. o. o., 2019

Poglejte tudi

na vrh strani

Šumijo besede domače »

Roman Rozina »

Besede v Rozinovi zbirki kratkih zgodb šumijo, se kot gumijaste žogice odbijajo od naslovnikov ali pa se ukrivljajo v nove pomene in napačna razumevanja.
Nastopajoči se skozi zmedo sporočil, ki jih oblikujejo besede, prebijajo vsak po svoje. Pisatelj v uvodni zgodbi, postavljen v vlogo slavnostnega govornika, se po tem, ko so njegove besede že desetič zavrnjene, v tragičnem zaključku sam sooči z njimi. Tudi postarana pripovedovalka v zadnji zgodbi ugotavlja podobno – nikogar ne zanima, kar še želi povedati, in preslišano je bilo tisto, kar je že povedala; zato se odloči preseliti v svet tišine, v nemost in gluhost.

več »

Kolo sreče »

Ali kako lahko celo drobna knjižica spremeni življenje [trpka komedija]

Roman Rozina »

8. marca 2016, malo po deveti zvečer, se je José odločil, da bo napisal knjigo. Ko nepriljudni José leto kasneje uresniči cilj, nehote sproži nenavaden splet okoliščin, ki poveže kopico likov, bolj ali manj običajnih smrtnikov s prepoznavnimi literarnimi imeni: Italo, Bohumila, Orhan, Umberto, Gabriela, Salman, John Maxwell … Zavrti se kolo sreče, ki odkriva tople, tragične, presenetljive, smešne, herojske epizode in jih 2. novembra 2017 pripelje na obrežje narasle podivjane reke. Na majhnem prostoru se zvrsti še zadnji mimohod likov: običajno floskula, da knjige spreminjajo življenja, se izkaže za zgodbeno resničnost.

več »

Zločin in ljubezen »

Roman Rozina »

Zločin in ljubezen je roman o nastajanju romana Zločin in ljubezen.
Podjetna Petra kupi propadlo založbo, da bi knjigo z družbenega roba prestavila v središče zanimanja, ji vrnila bralce in visoke naklade, od podpor odvisno založništvo spremenila v cvetoč posel. Na prvi pogled nemogoč podvig začne uresničevati s pomočjo poslušnega pomočnika Petra, priljubljenega pisca kriminalk Aleša Seliškarja, avtorice popularnih ljubezenskih zgodb Maje Meden in upokojenega literarnega urednika. Njihovo pripovedovanje, razmišljanja in nasprotujoča si človeška izhodišča – živahen, sedanjosti zavezani hedonist Aleš, osamljena, otopela in v strahove zapredena Maja ter romantični častilec knjig, kot so bile nekdaj – počasi sestavljajo nenavadno zgodbo Zločina in ljubezni.

več »

Galerija na izviru Sončne ulice »

Roman Rozina »

V neobičajni galeriji v slepi mestni ulici odmaknjeno živi ostareli galerist. Lepa Marija, ki obišče odprtje razstave, postavi enoličnost njegovega življenja na glavo. Sooči ga z neštetimi vprašanji, ki se jim je prej izmikal. Iščoč odgovore nanje sestavlja zgodbo o čudaški galeriji in njenih prebivalcih. Nepovezane drobne zgodbe, okruški spominov in njegova razmišljanja se počasi sestavljajo v skladno zgodbo, fantastično pripoved o iskanju lepega.

več »