Knjiga

Motiv

Javier Cercas»

prevod: Ferdinand Miklavc

naslovnica: Vesna Vidmar

format: 125 × 176

strani: 88

vezava: mehka

izid: 12. 6. 2017

ISBN: 978-961-241-995-0

redna cena: 10,90 €

modra cena: 4,00 €

vaš prihranek: 6,90 €

na zalogi

Glavni lik novele Motiv (El móvil, 1987) je Álvaro, po poklicu pravnik, ki o popoldnevih opravlja nepomembno uradniško službo, ves preostali čas pa se docela predaja literaturi. Napisati želi roman, in to popoln, tak, ki naj bi snov zajemal iz resničnosti, iz najbližje okolice in življenja resničnih oseb. Tako napravi načrt: za protagoniste svojega romana izbere sosede, sam pa jih napeljuje k dejanjem, ki naj postanejo njegovo gibalo. Metoda učinkuje v obe smeri, iz resničnosti ljudje prehajajo v roman, se v njem preoblikujejo in se nato vrnejo v življenje izpolnit načrte, kakor jih je zasnoval Álvaro; sam to opazuje, v realistični maniri zapisuje in ob tem briše mejo med realnostjo in fikcijo ...
Novela Motiv je prvič izšla pri avtorjevih petindvajsetih v zbirki petih zgodb, leta 2003 pa je bila objavljena kot samostojna knjižica z uvodno besedo filologa in pisatelja Francisca Rica.

Preberite odlomek

na vrh strani

Ko je okvirni načrt za delo oblikovan, Álvaro napiše prve osnutke. Namerava sestaviti mehaniko kot pri popolni uri; nič ne sme biti odvisno od naključja. Za vsako svojo osebo izdela arhiv, v katerega skrbno zapisuje razvoj kolebanj, hrepenenj, razmišljanj, omahovanj, ravnanj, želja, zmot. Kmalu zazna, da je bistveno – čeprav hkrati najbolj težavno – pričarati to osmotsko značilnost, zaradi katere pisanje romana, v katerem se znajde protagonist, na skrivnosten način spremeni življenje sosedov tako, da nekako postane odgovoren za zločin, ki ga zagrešita. Hote ali nehote, zapeljan od svojega ustvarjalnega navdušenja ali zgolj zaradi nezavedanja, je avtor kriv, da ne dojame pravočasno, da se ni mogel ali želel izogniti tej smrti.
Álvaro se zatopi v delo. Njegove osebe ga spremljajo vsepovsod: delajo z njim, se sprehajajo, spijo, odtakajo, pijejo, sanjajo, sedijo pred televizorjem, dihajo z njim. Na stotine strani zapolni z opažanji, opombami, epizodami, popravki, opisi svojih oseb in okolja, v katerem se gibljejo. Beležke so vedno obsežnejše. Ko meni, da ima dovolj gradiva, se loti prvega zapisa romana.

© Modrijan založba, d. o. o., 2017