Knjiga

Mladi bogataš

F. Scott Fitzgerald»

prevod: Maja Novak

naslovnica: Vesna Vidmar

format: 125 × 176

strani: 88

vezava: mehka

izid: 12. 6. 2017

ISBN: 978-961-287-004-1

redna cena: 10,90 €

modra cena: 4,00 €

vaš prihranek: 6,90 €

na zalogi

»Naj vam povem o neznansko bogatih ljudeh: drugačni so od vas in mene.« Ta stavek, v angleško govorečem svetu eden najpogosteje navajanih citatov, nas popelje v Fitzgeraldovo zgodbo o mladem bogatašu, ki je bil morda drugačen, zagotovo pa ni bil srečnejši. Anson Hunter, ki ga vse od mladosti spremlja prepričanje, da je vreden več kakor drugi in da si v življenju zasluži kaj boljšega, po vrsti neuspešnih ljubezenskih zvez nekega petka popoldne sredi mondenega New Yorka spozna, da je ostal popolnoma sam; njegovi prijatelji, ki so drugače kot on že postali družinski očetje, so se porazgubili po svojih domovih, on pa nima nikogar, ki bi mu krajšal čas ob požirku viskija z limono.
Pred nami je ganljiva zgodba, mojstrsko pripeljana do vrhunca, ob katerem si ne more­mo kaj, da se nam njen protagonist, pa četudi pripadnik osovraženega razreda premožnih, ne bi zasmilil.
Zgodba Mladi bogataš (The Rich Boy) je bila prvič objavljena leta 1926 v ameriški ženski reviji Redbook in pozneje istega leta v zbirki All the Sad Young Men (»Vsi ti žalostni mladi možje«).

 

Preberite odlomek

na vrh strani

Nobenih tipov ni, nobenih množin. Pred nami je mlad bogataš in to je njegova zgodba, ne zgodba njegovih bratov. Vse življenje sem preživel v družbi njegovih bratov, on pa je bil moj prijatelj. Sploh pa, ko bi pisal o njegovih bratih, bi moral že spočetka ugovarjati lažem, ki jih siromaki pripovedujejo o bogataših in bogataši o samih sebi – tako nepopisno zapleteno mrežo laži so oboji stkali okrog bogatašev, da smo danes, kadar v roko vzamemo knjigo o njih, nagonsko pripravljeni na izmišljotine. Celo inteligentni, nepristranski zapisovalci življenja so iz dežele bogatašev naredili nekaj tako neresničnega, kot je dežela pravljic.
Naj vam povem o neznansko bogatih ljudeh: drugačni so od vas in mene. Že zgodaj so imeli premoženje in uživali v njem, to pa jih je nekako zaznamovalo, mehki so postali tam, kjer smo mi trdi, cinični, kjer smo mi zaupljivi, in če se sami niste rodili bogati, je kaj takega sila težko razumeti. Globoko v svoji duši so prepričani, da so boljši od nas, ker smo morali sami na lastni koži spoznati plačila in utehe življenja. Celo ko globoko zabredejo v naš svet ali se pogreznejo pod nas, so še vedno prepričani, da so boljši. Drugačni so. Edini način, na katerega lahko opišem Ansona Hunterja, je, da o njem pripovedujem, kot da je tujec, in se trdovratno oklepam svojega zornega kota. Ko bi samo za trenutek sprejel njegovega, bi bil izgubljen – ničesar razen lastne predrznosti ne bi mogel pokazati.

© Modrijan založba, d. o. o., 2017