Knjiga

Kolo sreče

Ali kako lahko celo drobna knjižica spremeni življenje [trpka komedija]

Roman Rozina»

naslovnica: Vesna Vidmar

format: 125 × 176

strani: 80

vezava: mehka

izid: 13. 3. 2018

ISBN: 978-961-287-076-8

redna cena: 7,90 €

modra cena: 4,00 €

vaš prihranek: 3,90 €

na zalogi

8. marca 2016, malo po deveti zvečer, se je José odločil, da bo napisal knjigo. Ko nepriljudni José leto kasneje uresniči cilj, nehote sproži nenavaden splet okoliščin, ki poveže kopico likov, bolj ali manj običajnih smrtnikov s prepoznavnimi literarnimi imeni: Italo, Bohumila, Orhan, Umberto, Gabriela, Salman, John Maxwell … Zavrti se kolo sreče, ki odkriva tople, tragične, presenetljive, smešne, herojske epizode in jih 2. novembra 2017 pripelje na obrežje narasle podivjane reke. Na majhnem prostoru se zvrsti še zadnji mimohod likov: običajno floskula, da knjige spreminjajo življenja, se izkaže za zgodbeno resničnost.
Kolo sreče je novela z dvema razlagalnima podnaslovoma. Prvi, Kako lahko celo drobna knjižica spremeni življenje, je najkrajši opis literarne zgodbe, drugi, Trpka komedija, pa pojasnjuje avtorjev pisateljski pristop.

Izdajo je finančno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Preberite odlomek

na vrh strani

Najraje je imel zgodbe, katerih junaki so bili deležni splošnega zasmehovanja, a jim je na koncu uspelo premagati močnejše nasprotnike, osvojiti brhka dekleta, izumiti neverjetne stvari, razkriti zločinske grdobije, preživeti v nemogočih razmerah ali dokončati kakšno drugo junaštvo. Takšna je bila tudi zgodba njegove pravkar končane knjige.
Poklical je na največjo založbo in doživel šok. Tajnica uredništva ga je po dveh stavkih prekinila, da lahko pošlje rokopis, ker pa se čakanje na odgovor običajno zelo zavleče, naj medtem povpraša še pri drugih založbah. V naslednjih štirinajstih dneh je poslal rokopis na sedeminpetdeset elektronskih naslovov, ki jih je našel na spletu. Zelo hitro je prejel tri odgovore. V prvem je pisalo, da založba trenutno ne sprejema novih del, druga odgovora sta bila obsežnejša in skoraj povsem enaka. Njegovo knjigo so pripravljeni izdati, je pisalo, če pokrije stroške oblikovanja in tiska, v povračilo pa mu bo pripadel določen delež od prodanih izvodov. Največja razlika med odgovoroma je bila v višini avtorskega popusta, ki bi ga lahko uveljavil pri nakupu svoje knjige.

© Modrijan založba, d. o. o., 2018

Poglejte tudi

na vrh strani

Šumijo besede domače »

Roman Rozina »

Besede v Rozinovi zbirki kratkih zgodb šumijo, se kot gumijaste žogice odbijajo od naslovnikov ali pa se ukrivljajo v nove pomene in napačna razumevanja.
Nastopajoči se skozi zmedo sporočil, ki jih oblikujejo besede, prebijajo vsak po svoje. Pisatelj v uvodni zgodbi, postavljen v vlogo slavnostnega govornika, se po tem, ko so njegove besede že desetič zavrnjene, v tragičnem zaključku sam sooči z njimi. Tudi postarana pripovedovalka v zadnji zgodbi ugotavlja podobno – nikogar ne zanima, kar še želi povedati, in preslišano je bilo tisto, kar je že povedala; zato se odloči preseliti v svet tišine, v nemost in gluhost.

več »

Zločin in ljubezen »

Roman Rozina »

Zločin in ljubezen je roman o nastajanju romana Zločin in ljubezen.
Podjetna Petra kupi propadlo založbo, da bi knjigo z družbenega roba prestavila v središče zanimanja, ji vrnila bralce in visoke naklade, od podpor odvisno založništvo spremenila v cvetoč posel. Na prvi pogled nemogoč podvig začne uresničevati s pomočjo poslušnega pomočnika Petra, priljubljenega pisca kriminalk Aleša Seliškarja, avtorice popularnih ljubezenskih zgodb Maje Meden in upokojenega literarnega urednika. Njihovo pripovedovanje, razmišljanja in nasprotujoča si človeška izhodišča – živahen, sedanjosti zavezani hedonist Aleš, osamljena, otopela in v strahove zapredena Maja ter romantični častilec knjig, kot so bile nekdaj – počasi sestavljajo nenavadno zgodbo Zločina in ljubezni.

več »

Po cipresah diši »

Roman Rozina »

Ta zbirka kratkih zgodb Diši po cipresah – preveva jo torej duh, ki ga pogosto povežemo z bližino zadnje točke človekovega življenja ali nemara kar z njegovim zadnjim bivališčem. Vendar to ni »knjiga o smrti«, temveč se z njo skorajda koketno spogleduje, jo pri tem detabuizira, ji pogleda v oči in drobovje, se iz nje za hip celo malce ponorčuje, obenem pa ponuja vprašanja, odgovore in nova vprašanja o naših začetkih, koncih in vsem, kar je vmes.

več »

Galerija na izviru Sončne ulice »

Roman Rozina »

V neobičajni galeriji v slepi mestni ulici odmaknjeno živi ostareli galerist. Lepa Marija, ki obišče odprtje razstave, postavi enoličnost njegovega življenja na glavo. Sooči ga z neštetimi vprašanji, ki se jim je prej izmikal. Iščoč odgovore nanje sestavlja zgodbo o čudaški galeriji in njenih prebivalcih. Nepovezane drobne zgodbe, okruški spominov in njegova razmišljanja se počasi sestavljajo v skladno zgodbo, fantastično pripoved o iskanju lepega.

več »