Knjiga

Srečni konci

Željko Kozinc»

naslovnica: Vesna Vidmar

format: 130 × 200

strani: 328

vezava: mehka, zavihi

izid: 2013

ISBN: 978-961-241-744-4

redna cena: 24,80 €

modra cena: 2,00 €

vaš prihranek: 22,80 €

na zalogi

Željko Kozinc v svojih proznih delih pogosto izhaja iz kriminalnega romana, a se zgodba prej ali slej iztrga iz žanrskih okovov, se osamosvoji in zaživi povsem nepričakovano življenje. Že začetek novega dela priča o podobni strukturi: na zabavi oglaševalskega mogotca se med ostanki pečene kozličevine znajde človeško uho. Takšen začetek pa priča še o nečem – roman je začinjen z neprikrito ironijo, ki ne prizanaša ne tistim na vrhu ne njihovim žrtvam. In ki je, kot bi lahko sklepali, le hrbtna stran patetike in sentimentalnosti, s katerima avtor barva druge robove pripovedi. Romaneskno romanje proti izhodiščnemu dejanju zgodbe, ki naj bi pojasnilo, kdo je koga spravil ob uho in zakaj se je to zgodilo, postopoma razkriva zapletene intimne odnose, ki povezujejo glavne akterje dogodka. Neva, arhitektka srednjih let, ki jo preganja neizpolnjeno materinstvo, in njen sin Daniel, ki se poskuša znajti v svetu skrhane ljubezni, sestavljata osnovni liniji zgodbe, na katero so pripeti oče, ljubimec in prijatelj, njihove vloge pa so povsem prežete in premešane, seveda ne brez razlogov in tudi ne brez zakopanih skrivnosti. Protagoniste premetava sem in tja v iskanju sidrišča, ki ni nič drugega kot želja po ljubezni in družini. Toda pot je ovinkasta, in ko se že zdi, da je cilj tik pred nosom, se izkaže, da je šlo le za optično utvaro.

Izdajo je finančno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Preberite odlomek

na vrh strani

Ugledala je lužico okoli kozarčka žgane pijače, lužico, ki jo je Petra razočarano oblikovala v nekakšen lik. Marko ji je sedel nasproti tog, z občutkom krivde. Ona pa, Neva, se je, zvijajoč hrbtenico vznak, hotela ločiti od njiju in vsega.
»Ali je možno, da si se zaljubil v tole ofucano pičko?«
»No, Petra ... ne bodi vulgarna,« je zamrmral Marko.
»Jaz, vulgarna? S človekom, ki mu je vsaka druga beseda fuk? Bom pa vprašala kot pridna deklica: a je gospa Neva tako dobra v postelji?«
»Petra, dovolj! Ne vem, kakšna je Neva v postelji.«
»Kako ne veš? Saj sta fukala.«
»Prosim, nehaj.«
»Pa to je Freud ... čisti Freud,« je škodoželjno bruhnilo iz Petre. Sunkovito je pobrisala lužico in vstala, ne da bi pogledala Nevo.
»Boš ti plačal pijačo? Najino zadnjo pijačo. Plačaj!«
S trdimi koraki je odšla iz kavarnice in se skušala držati pokonci. Vstala je tudi Neva. Ozrla se je po kavarni, da bi videla, ali so gostje pozorni na njen napadeni ponos. Pretežno mlajše upokojenke so bile zelo zaposlene s svojimi pogovori, razpadli trikotnik jih, kakor je kazalo, sploh ni zanimal. Ali pa so spretno tajile svoj gleduški užitek.
»Upam, da mi te ženske ne bo treba več srečati,« je rekla Neva in odšla.
Marko je prikimal in je svoj bes potlačil z izmikajočim pogledom v časopis, ki mu je drhtel v rokah.

Knjige, načrti in revije, kosi oblačil in perila, mleko, kruh, pomaranče in nepomite skodelice kave ... vse je vsevprek ležalo po njeni tesni garsonjeri. Red je bil edino na risalni deski. Zraven je ležal sveženj risb, povezan s trakom, na katerem je pisalo Habitat. Na prižganem računalniškem zaslonu so se drug v drugega pogrezali iskrivi trikotniki.
Ko je nekdo potrkal po njenih vratih, se je, skuštrana in krmežljava, nejevoljno odtrgala od risanja. Oblečena v domačo haljo se je še ustavila pred ogledalom in poskrila nekaj bujnega oprsja.
Marko Horvat je pred vrati nagnil glavo postrani in ji pokazal jezik.
»Si pa seksi, mature baby
»Rišem sto na uro. Ti pa si pijan.«
»Saj bi se le rad kam stisnil.«
»Ampak čez noč ne boš ostal,« je rekla odrezavo. »Tesen rok imam. Stiskala se bova, ko bom bogata. Ali pa ko boš ti bogat.«
»Ob svetem nikoli ... Ker sem ničla ... Tistega goslača sem res preslikal, iz Chagalla, prav si imela. Ampak veš, kaj je rekel Picasso. Seveda kradem, zato da bi izboljšal, kar drugi napacajo ... Tisti tvoj fantom pa je vendarle moj! … Če je kakšna zgodba sploh moja. Resnično svojo zgodbo ima le moj bivši prijatelj, ki je živ gledal, kako ga njegova mati nosi mrtvega na pokopališče. Jaz bom nekoč napisal roman o svojem prijatelju.«
»Boš, v redu. Brez kričanja, prosim.«
»Ali ti sploh poznaš kakšen materinski zanos?« se je zrinil v Nevino podstrešno stanovanjce. »Imaš ti sploh kakšno življenje? Ali pa samo jočeš za babjim ognjiščem?«
Skušala ga je odpahniti nazaj proti vratom.
»Res potrebujem mir, bodi priden, Marko ...«
»Si ti sploh še sposobna, da te človek oplodi?«
»Kaj naj zdaj rečem na takšne blodnje ...«
Srce ji je burknilo visoko, sapa ji je zastala.
»Res, le kaj naj reče, če pri njej potrka pijani donator semena? Lahko ga samo še sune v banko,« je rekla.
»Nehaj s svojimi cinizmi, nocoj nehaj … Naredila bova pravega otroka, Neva. Razen tega imam rad debele babe. In to ne samo kot modele.«
Odrinil jo je, se opotekel po stanovanju in se končno sesedel v zofo.
»Moj bog, zdaj bom moral reči še kakšno o ljubezni. Neva, ljubim te.«
Sedla je k njemu in ga površno poljubila.
»Lahko se malo cartava in potem greš. In ne spremeni se mi v pijančka.«
»A če sem hudokurčen? Nisem!« je rekel in ji renče segel pod haljo.
Otresla se ga je in si spet zapenjala haljo, vendar brez večjega haska, kajti haljo si je bila kupila v časih, ko je tehtala petnajst kilogramov manj.

© Modrijan založba, d. o. o., 2013

Poglejte tudi

na vrh strani

Lep dan kliče »

150 izletov po Sloveniji

Željko Kozinc »

Knjiga, ki le na prvi pogled spominja na klasičen turistični vodnik, je v resnici veliko več, je avtorsko delo, kakršnega o Sloveniji do njenega izida še nismo imeli. Avtor je v njem združil svoja globoka doživetja in iskriva razmišljanja s 150 skrbno izbranih izletov po Sloveniji. Namerno se je izognil turistično razvpitim krajem in nas marsikdaj rajši popeljal v svet skritih in že skoraj pozabljenih naravnih in kulturnih zakladov naše države. Knjiga je izbor nadvse priljubljenih člankov, ki jih je avtor vsak teden objavljal v Delovem Vikend magazinu.

več »

Dotik sveta »

Zgodba arhitekta Janeza Hacina

Željko Kozinc »

Zgodba arhitekta Janeza Hacina (1931) je pripoved o nadarjenem, vztrajnem in iznajdljivem Slovencu, ki se je v Ženevi uspešno uveljavil v zahtevnem okolju projektiranja javnih in zasebnih zgradb, gradnje in nepremičninskega trga.

več »

Moje najljubše poti »

Lep dan kliče – 10 let

Željko Kozinc »

Poti iz serije štirih knjig Lep dan kliče po desetih letih na poseben način zaokrožuje knjiga Moje najljubše poti. Na poseben zato, ker je v njej izbor avtorjevih najlepših in najljubših izletov, pa tudi zato, ker je v njej kar četrtina povsem novih poti. Kdo bi si mislil, da se po več kot petstotih izletih, ki so bili že opisani, najde še toliko presunljivih, skritih slovenskih kotičkov!
104 izlete v tej knjigi spremlja preko 500 (večinoma avtorjevih) fotografij, vsak izlet pa je opredeljen tudi glede na naravno lepoto in kulturno znamenitost.

več »

Lep dan kliče 3 »

150 izletov po Sloveniji

Željko Kozinc »

Knjiga je tretja v vrsti iz priljubljene serije Kozinčevih popotniških vodnikov po Sloveniji in zamejstvu. Tako kot preostali dve jo z veseljem berejo prav vsi, stari in mladi, preprosti ljudje in intelektualci, saj je napisana preprosto, jasno in razumljivo. Avtor nam v svojem neponovljivem stilu oz. prvinskem jeziku pričara tudi zgodovino opisanih krajev in tamkajšnje ljudi. Morda je prav to tisti skrivnostni čar, ki tako privlači bralce.

več »

Lep dan kliče 2 »

100 izletov po Sloveniji

Željko Kozinc »

Avtor v svojem značilnem in obenem neponovljivem stilu nadaljuje globoka doživetja in iskriva razmišljanja s 100 nadaljnjih skrbno izbranih izletov po Sloveniji, med katere pa je tokrat vključil tudi nekaj točk iz zamejstva. Nadaljuje z vsem tistim, kar je očitno tako zelo pritegnilo bralce. Namerno se je izognil turistično razvpitim krajem in nas rajši popeljal v svet skritih in že skoraj pozabljenih naravnih in kulturnih zakladov naše države in tudi zamejstva.

več »

Lep dan kliče 4 »

100 izletov po Sloveniji

Željko Kozinc »

Knjiga Lep dan kliče 4 je že četrta iz istoimenske zbirke, ki si je dodobra utrla pot med slovenske bralce. Čeprav je sprva kazalo, da pri nas skoraj ni več tistih nekoliko odmaknjenih in manj znanih kotičkov, ki jih avtor v svojem neponovljivem stilu razkriva širši javnosti, se je brez problema našlo še obilo gradiva tudi za četrto knjigo. V njej avtor nadaljuje svoja globoka doživetja in iskriva razmišljanja s 100 nadaljnjih skrbno izbranih izletov po Sloveniji, med katere je ponovno vključil tudi nekaj točk iz zamejstva.

več »

Votel kamen »

Željko Kozinc »

Votel kamen, po svojem temeljnem žanru ljubezenski roman, je dramatična zgodba zakoncev v zgodnjih srednjih letih, arhitekta in umetnostne zgodovinarke, ki pristaneta v novinarstvu. Njemu razpuščeni etični principi v delu slovenskega tiska omogočijo, da objavi psihiatrične izvide vidnega politika.

več »

Okrog Ljubljane »

61 izletov

Željko Kozinc »

Knjiga Okrog Ljubljane je izletniški vodnik po 61 točkah v bližnji okolici slovenske prestolnice in je tako prvi Kozinčev vodnik, ki se je omejil le na en del Slovenije. Ljubljana ima pred večino drugih evropskih prestolnic enkratno prednost: že na pragu njenih predmestij se začno širiti vabljiva naravna okolja in razgibana, lepo oblikovana kulturna pokrajina.

več »

Z menoj na izlet »

Skrivnosti, razgledi, zatišja

Željko Kozinc »

Pred skoraj dvema desetletjema je novinar in pisatelj Željko Kozinc (1939) objavil svoj prvi popotniški vodnik po Sloveniji – Lep dan kliče. Njegovi izleti, doživeti z dušo in telesom ter popisani v bogatem literarnem jeziku, so pozneje dobili še več nadaljevanj in jih ima danes v svojih knjižnicah, avtomobilskih predalih in popotnih torbah na tisoče Slovencev. Postali so tako rekoč blagovna znamka, »Lep dan kliče!« pa izviren in za vselej prepoznaven podpis neutrudnega popotnika in raziskovalca najlepših izletniških kotičkov po Sloveniji in zamejstvu.

Z menoj na izlet – Skrivnosti, razgledi, zatišja je tretja »velika« izletniška knjiga Željka Kozinca.

več »

Lepi izleti vabijo »

Lep dan kliče – 15 let

Željko Kozinc »

Knjiga Lepi izleti vabijo je že sedma v nizu priljubljenih Kozinčevih vodnikov po Sloveniji in zamejstvu, ki smo jih izdali v zadnjih 15 letih. Lep dan kliče, prvi Kozinčev vodnik, ki je izšel leta 1999 in bil kar šestkrat ponatisnjen, je v slovensko popotniško literaturo prinesel svež veter. Ta še danes navdušuje bralce in izletnike, dokaz pa je tudi izbor najlepših izletov Moje najljubše poti, ki je izšel ob desetletnici izida prve knjige Lep dan kliče. Oba natisa sta zelo hitro pošla.
Minilo je pet let in prišel je čas za novo izdajo. Željko Kozinc je po izidu Mojih najljubših poti prehodil mnogo lepih kotičkov, nekatere na novo, druge že kdo ve kolikič, in nastala je knjiga Lepi izleti vabijo.
Lepi izleti so zbirka 104 izletov – 81 jih je Kozinc opisal že v prejšnjih knjigah in jih je zdaj prehodil na novo ter njihove opise osvežil, 23 izletov pa je čisto novih. Tudi to knjigo spremljajo Kozinčeve fotografije – te »govorijo« tako kot besedilo in mnogim daje največji mik prav detajl, ki bi vas na fotografiji na kaki »lepi« turistični razglednici zmotil.

več »

Z menoj na izlet in Lepi izleti vabijo »

Željko Kozinc »

Izleti v najlepše, a malo bolj skrite kotičke po Sloveniji in zamejstvu. Za pohodnike pa tudi plezalce, za samotarje pa tudi družine, za mlado in staro, za vse, ki se radi potepajo ne le odprtih oči, ampak tudi odprtega duha.

Knjigi Z menoj na izlet in Lepi izleti vabijo sta nastali ob 20. in 15. obletnici prve knjige v zbirki Lep dan kliče. Spremljali vas bosta na 208 izletih, lahko začnete pri A, pri Ajdovskem gradcu pri Sevnici ali Abitantih, ali pa Slovenijo raziščete po pokrajinah. Morda vas bo celo presenetilo, koliko prelepih kotičkov je tudi čisto blizu vašega doma: obiščite jih in preberite, kako jih je doživel in opisal Željko Kozinc.

več »

Loške poti »

50 izletov po Selškem, Poljanskem in Žirovskem

Željko Kozinc »

Tisti, ki jim je knjiga dobra prijateljica, pogosto pravijo, da jo radi vzamejo s sabo, kamor koli že gredo. Knjiga Loške poti je v tej luči prav posebna prijateljica, saj je ne boste vzeli le vi s sabo, temveč bo vzela s sabo tudi ona vas: popeljala vas bo – bodisi samo v duhu bodisi čisto zares, v športnih čevljih, z nahrbtnikom in fotoaparatom in sploh vsem, kar spada na take prelepe poti – v loško pogorje, v tiste čarobne kraje, ki jih je tako privlačno, a hkrati prepričljivo stvarno opisal »domačin« Ivan Tavčar.
Tudi v tej knjigi – gre za že osmi izletniški vodnik Željka Kozinca, ki se je na vodniškem področju proslavil predvsem s serijo vodnikov Lep dan kliče – hodimo z avtorjem po hribih in dolinah, kmetijah in zaselkih, večjih in manjših krajih, pri čemer nas večkrat popelje tudi med ljudi in njihove usode v različnih časih. Skozi Kozinčevo unikatno lečo, opremljeno s tipali, ki najdejo posebno v (navidezno) vsakdanjem in dragoceno v (pogosto) pozabljenem, je bralcu (in izletniku) dan dragocen vpogled v skrite in manj skrite kotičke naše dežele – ter seveda prelep razgled po njenih pokrajinah.

več »