Knjiga

Manj

Andrew Sean Greer»

prevod: Breda Biščak

naslovnica: Vesna Vidmar

format: 130 × 200

strani: 296

vezava: mehka, zavihi

izid: 6. 7. 2019

ISBN: 978-961-287-117-8

redna cena: 19,90 €

modra cena: 8,00 €

vaš prihranek: 11,90 €

na zalogi

Izredno berljiv in navidez lahkoten, komičen roman je naslovljen po osrednjem junaku Arturju Manju. Strukturiran je delno kot razvojni, delno kot potopisni, delno kot metafikcijski: Manj, homoseksualni pisatelj srednjih let, se odpravi na pot okoli sveta, da bi prebolel poroko dolgoletnega ljubimca in bližajočo se petdesetletnico, obenem pa izboljšal svoj zadnji roman, katerega objavo je založba zavrnila. Delo obravnava večne teme ljubezni, smrti in smisla življenja, nastavlja ogledalo nečimrnemu literarnemu svetu, vključno z beatniško generacijo, in z blago samoironijo prikazuje homoseksualna razmerja, s čimer odpira možnost, da vsaj malo prevetri konservativno ozračje v družbah, kjer je istospolna ljubezen še vedno stigmatizirana. Za ganljivo in zabavno pripovedjo se skriva premišljena zgradba ter dobro poznavanje književnosti in umetnosti.

Izdajo je finančno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Preberite odlomek

na vrh strani

Od tu, kjer sedim, se zgodba Arturja Manja niti ne sliši tako slabo.
Le poglejte ga: ves poštirkan sedi na luksuzni okrogli sedežni garnituri v hotelski veži, v modri obleki in beli srajci, s prekrižanimi nogami, z ene mu visi zloščen mokasin. Drža – mladostna. Njegova vitka silhueta pravzaprav še vedno pripada njegovi mlajši različici, on pa pri bližajočih se petdesetih spominja na bronaste kipe v mestnih parkih, ki kljub kolenu, zdrsanemu od otroških rok, ki se ga dotikajo za srečo, tako lepo izgubljajo barvo, da se naposled ujemajo z barvo dreves.
/.../
»Če ti pravim, da nama je ratalo. Dvajset let sreče in podpore in prijateljstva, to je zgodba o uspehu. Dvajset let kakršnegakoli odnosa z drugo osebo je zgodba o uspehu. Če glasbena skupina ostane skupaj dvajset let, je to čudež. Če dva komika skupaj nastopata dvajset let, sta zmagala. Je kaj narobe s to nočjo, ker je bo čez eno uro konec? Je s soncem kaj narobe, ker čez milijardo let ne bo več svetilo? Ne, o klinčevem soncu govorimo. Zakaj naj to ne bi veljajo tudi za zakon? Mar ni v nas, v nas ljudeh, ta potreba, da si z nekom do konca življenja? Siamski dvojčki, če to ni tragedija.«

© Modrijan založba, d. o. o., 2019