E-novice

Knjiga

Lepi izleti vabijo

Lep dan kliče – 15 let

Željko Kozinc»

naslovnica: Branka Smodiš

fotografije: Željko Kozinc»

format: 185 × 265

strani: 440

vezava: trda

izid: 2014

ISBN: 978-961-241-799-4

redna cena: 39,80 €

modra cena: 19,00 €

vaš prihranek: 20,80 €

na zalogi

Knjiga Lepi izleti vabijo je že sedma v nizu priljubljenih Kozinčevih vodnikov po Sloveniji in zamejstvu, ki smo jih izdali v zadnjih 15 letih. Lep dan kliče, prvi Kozinčev vodnik, ki je izšel leta 1999 in bil kar šestkrat ponatisnjen, je v slovensko popotniško literaturo prinesel svež veter. Ta še danes navdušuje bralce in izletnike, dokaz pa je tudi izbor najlepših izletov Moje najljubše poti, ki je izšel ob desetletnici izida prve knjige Lep dan kliče. Oba natisa sta zelo hitro pošla.
Minilo je pet let in prišel je čas za novo izdajo. Željko Kozinc je po izidu Mojih najljubših poti prehodil mnogo lepih kotičkov, nekatere na novo, druge že kdo ve kolikič, in nastala je knjiga Lepi izleti vabijo.
Lepi izleti so zbirka 104 izletov – 81 jih je Kozinc opisal že v prejšnjih knjigah in jih je zdaj prehodil na novo ter njihove opise osvežil, 23 izletov pa je čisto novih. Tudi to knjigo spremljajo Kozinčeve fotografije – te »govorijo« tako kot besedilo in mnogim daje največji mik prav detajl, ki bi vas na fotografiji na kaki »lepi« turistični razglednici zmotil.
Kozinčevo delo nudi bralcu mnogo več kot »klasični« vodniki, katerih avtorji se predvsem trudijo, da bi kar najnatančneje opisali pot, zato pa radi spregledajo tisto, kar je pri njej najlepše. Ali pa spregledajo najlepše kotičke nasploh, samo zato, ker pot do njih ne vodi mimo nobene gostilne.
Kozinc se je turistično »razvpitim« krajem namenoma ognil in za nas poiskal skrite in že skoraj pozabljene naravne in kulturne zaklade naše države in zamejstva. Opisal jih je tako, kot jih zna opisati samo pisatelj, zraven pa je razmišljal tudi o manj znanih, včasih povsem obrobnih zgodovinskih dogodkih in človeških usodah.

Knjigi je priložena avtokarta Slovenije z označenimi izleti, ki smo jo pripravili v sodelovanju z AMZS.

PRED IZLETOM NA SPLET

na vrh strani

 

GORENJSKA
BEGUNJŠČICA
BLEGOŠ
ČRNA PRST IN LISEC
DOLINA TRIGLAVSKIH JEZER
DOVŽANOVA SOTESKA IN ŠTÉGOVNIK
ERMANOVEC
IZVIR NADIŽE IN ZELENCI
MIŠELJ VRH
PEČ IN VOŠCA
PREDNJE PRISANKOVO OKNO
PRŠIVEC IN FUŽINSKE PLANINE
SV. PETER NAD BEGUNJAMI
TRI CERKVICE POD STORŽIČEM
VELIKA BABA
ZEJČARJEV KOSTANJ
 
SEVERNA PRIMORSKA
BANJŠICE
KRN
NEMČLJA
POREZEN
PRESTRELJENIK IN VISOKI KANIN
ŠENTVIŠKA PLANOTA IN ZAKOJCA
ŠKOLJ SV. PAVLA IN ČAVEN
TOLMINSKA KORITA IN ČADRG
ZADNJICA IN ZADNJIŠKI OZEBNIK
 
KRAS IN ISTRA
ABITANTI IN VELI VIR
DEBELI RTIČ
DRAGONJA IN SLAP STRANICE
JAKOBOVA POT
KRKAVČE
PODGRAJSKO PODOLJE IN JAMA DIMNICE
OCISKA BREZNA
OSTRIČ IN PLEŠEVICA
ŠKOCJANSKE JAME
VREMŠČICA
VROČEK
 
NOTRANJSKA, DOLENJSKA IN BELA KRAJINA
BABNO POLJE
CVINGER
GOTENIŠKI SNEŽNIK
HRUŠICA
JAVORNIKI
JURČIČEVA POT
KLEVEVŽ
KOBILJI CUREK IN LEHNJAK
KRIŽNA JAMA IN KRIŽNA GORA
KUM
MIRNSKA DOLINA
MITREJ V ROŽANCU
OGENJCA
PRELESJE IN KOT PRI DAMLJU
SNEŽNIK
ŠILENTABOR IN KALEC
TRI FARE, VINOMERSKI STELJNIKI IN BOŽAKOVO
VINICA IN BOJANCI
 
OKOLICA LJUBLJANE
KAMNIŠKI VRH IN KOROŠAŠKI SLAPOVI
KONJŠICA IN OSTREŽ
KORENO
KOSCA
KRANJSKA REBER, LEPENATKA IN ROGATEC
MALI PLAC PRI BEVKAH
MOKREC
RADENSKO POLJE IN KOPANJ
ŠTEFANJA GORA
VRH SV. MIKLAVŽA
ZASAVSKA SVETA GORA
ZGORNJE STRANJE
 
ŠTAJERSKA, PREKMURJE IN KOROŠKA
AŠKERČEVA POT IN KOPITNIK
ATILOV GRAD
BISTRIŠKI VINTGAR
BRESTANICA IN BOHOR
GRAD PRI GRADU
HALOZE
JAMA PEKEL
KAVČNIKOVA DIMNICA
KOPRIVNA IN TOPICA
LIBELIČE
OTOK LJUBEZNI
RAČKI RIBNIKI
RADUHA
RAZKRIŠKI KOT
RIBNIŠKI VRH
ROBANOV KOT IN DLESKOVŠKA PLANOTA
ROGAŠKI PARK
STARA GORA IN BLAGUŠKO JEZERO
SV. JERNEJ NAD MUTO
SV. KRIŽ NAD BELIMI VODAMI
ŠENTJANŽ NAD DRAVČAMI
VORANČEVA POT
VURBERK
 
ZAMEJSTVO
BLATENSKI KOSTEL
DOBERDOB IN IZVIR TIMAVE
DOBRAČ
DVE ŠPICI
IZVIR KOLPE
JEREBIČJE
JUNSKA GORA IN GLOBASNICA
MAJROBNIK IN JEDVOVCA
MANGARTSKI JEZERI
PRISTAN PRI ČUPAH
PSINSKI VRH IN JAZERCE
REZIJA
SELE
STARA GORA IN ČRNE MARIJE
SVEČE
VOGRČE IN DJEKŠE

 

Izleti iz knjige MOJE NAJLJUBŠE POTI
 

Preberite odlomek

na vrh strani

© Modrijan založba, d. o. o., 2014

Poglejte tudi

na vrh strani

Lep dan kliče »

150 izletov po Sloveniji

Željko Kozinc »

Knjiga, ki le na prvi pogled spominja na klasičen turistični vodnik, je v resnici veliko več, je avtorsko delo, kakršnega o Sloveniji do njenega izida še nismo imeli. Avtor je v njem združil svoja globoka doživetja in iskriva razmišljanja s 150 skrbno izbranih izletov po Sloveniji. Namerno se je izognil turistično razvpitim krajem in nas marsikdaj rajši popeljal v svet skritih in že skoraj pozabljenih naravnih in kulturnih zakladov naše države. Knjiga je izbor nadvse priljubljenih člankov, ki jih je avtor vsak teden objavljal v Delovem Vikend magazinu.

več »

Dotik sveta »

Zgodba arhitekta Janeza Hacina

Željko Kozinc »

Zgodba arhitekta Janeza Hacina (1931) je pripoved o nadarjenem, vztrajnem in iznajdljivem Slovencu, ki se je v Ženevi uspešno uveljavil v zahtevnem okolju projektiranja javnih in zasebnih zgradb, gradnje in nepremičninskega trga.

več »

Moje najljubše poti »

Lep dan kliče – 10 let

Željko Kozinc »

Poti iz serije štirih knjig Lep dan kliče po desetih letih na poseben način zaokrožuje knjiga Moje najljubše poti. Na poseben zato, ker je v njej izbor avtorjevih najlepših in najljubših izletov, pa tudi zato, ker je v njej kar četrtina povsem novih poti. Kdo bi si mislil, da se po več kot petstotih izletih, ki so bili že opisani, najde še toliko presunljivih, skritih slovenskih kotičkov!
104 izlete v tej knjigi spremlja preko 500 (večinoma avtorjevih) fotografij, vsak izlet pa je opredeljen tudi glede na naravno lepoto in kulturno znamenitost.

več »

Lep dan kliče 3 »

150 izletov po Sloveniji

Željko Kozinc »

Knjiga je tretja v vrsti iz priljubljene serije Kozinčevih popotniških vodnikov po Sloveniji in zamejstvu. Tako kot preostali dve jo z veseljem berejo prav vsi, stari in mladi, preprosti ljudje in intelektualci, saj je napisana preprosto, jasno in razumljivo. Avtor nam v svojem neponovljivem stilu oz. prvinskem jeziku pričara tudi zgodovino opisanih krajev in tamkajšnje ljudi. Morda je prav to tisti skrivnostni čar, ki tako privlači bralce.

več »

Lep dan kliče 2 »

100 izletov po Sloveniji

Željko Kozinc »

Avtor v svojem značilnem in obenem neponovljivem stilu nadaljuje globoka doživetja in iskriva razmišljanja s 100 nadaljnjih skrbno izbranih izletov po Sloveniji, med katere pa je tokrat vključil tudi nekaj točk iz zamejstva. Nadaljuje z vsem tistim, kar je očitno tako zelo pritegnilo bralce. Namerno se je izognil turistično razvpitim krajem in nas rajši popeljal v svet skritih in že skoraj pozabljenih naravnih in kulturnih zakladov naše države in tudi zamejstva.

več »

Lep dan kliče 4 »

100 izletov po Sloveniji

Željko Kozinc »

Knjiga Lep dan kliče 4 je že četrta iz istoimenske zbirke, ki si je dodobra utrla pot med slovenske bralce. Čeprav je sprva kazalo, da pri nas skoraj ni več tistih nekoliko odmaknjenih in manj znanih kotičkov, ki jih avtor v svojem neponovljivem stilu razkriva širši javnosti, se je brez problema našlo še obilo gradiva tudi za četrto knjigo. V njej avtor nadaljuje svoja globoka doživetja in iskriva razmišljanja s 100 nadaljnjih skrbno izbranih izletov po Sloveniji, med katere je ponovno vključil tudi nekaj točk iz zamejstva.

več »

Votel kamen »

Željko Kozinc »

Votel kamen, po svojem temeljnem žanru ljubezenski roman, je dramatična zgodba zakoncev v zgodnjih srednjih letih, arhitekta in umetnostne zgodovinarke, ki pristaneta v novinarstvu. Njemu razpuščeni etični principi v delu slovenskega tiska omogočijo, da objavi psihiatrične izvide vidnega politika.

več »

Z menoj na izlet »

Skrivnosti, razgledi, zatišja

Željko Kozinc »

Pred skoraj dvema desetletjema je novinar in pisatelj Željko Kozinc (1939) objavil svoj prvi popotniški vodnik po Sloveniji – Lep dan kliče. Njegovi izleti, doživeti z dušo in telesom ter popisani v bogatem literarnem jeziku, so pozneje dobili še več nadaljevanj in jih ima danes v svojih knjižnicah, avtomobilskih predalih in popotnih torbah na tisoče Slovencev. Postali so tako rekoč blagovna znamka, »Lep dan kliče!« pa izviren in za vselej prepoznaven podpis neutrudnega popotnika in raziskovalca najlepših izletniških kotičkov po Sloveniji in zamejstvu.

Z menoj na izlet – Skrivnosti, razgledi, zatišja je tretja »velika« izletniška knjiga Željka Kozinca.

več »

Srečni konci »

Željko Kozinc »

Željko Kozinc v svojih proznih delih pogosto izhaja iz kriminalnega romana, a se zgodba prej ali slej iztrga iz žanrskih okovov, se osamosvoji in zaživi povsem nepričakovano življenje. Že začetek novega dela priča o podobni strukturi: na zabavi oglaševalskega mogotca se med ostanki pečene kozličevine znajde človeško uho. Takšen začetek pa priča še o nečem – roman je začinjen z neprikrito ironijo, ki ne prizanaša ne tistim na vrhu ne njihovim žrtvam. In ki je, kot bi lahko sklepali, le hrbtna stran patetike in sentimentalnosti, s katerima avtor barva druge robove pripovedi.

več »

Okrog Ljubljane »

61 izletov

Željko Kozinc »

Knjiga Okrog Ljubljane je izletniški vodnik po 61 točkah v bližnji okolici slovenske prestolnice in je tako prvi Kozinčev vodnik, ki se je omejil le na en del Slovenije. Ljubljana ima pred večino drugih evropskih prestolnic enkratno prednost: že na pragu njenih predmestij se začno širiti vabljiva naravna okolja in razgibana, lepo oblikovana kulturna pokrajina.

več »

Loške poti »

50 izletov po Selškem, Poljanskem in Žirovskem

Željko Kozinc »

Tisti, ki jim je knjiga dobra prijateljica, pogosto pravijo, da jo radi vzamejo s sabo, kamor koli že gredo. Knjiga Loške poti je v tej luči prav posebna prijateljica, saj je ne boste vzeli le vi s sabo, temveč bo vzela s sabo tudi ona vas: popeljala vas bo – bodisi samo v duhu bodisi čisto zares, v športnih čevljih, z nahrbtnikom in fotoaparatom in sploh vsem, kar spada na take prelepe poti – v loško pogorje, v tiste čarobne kraje, ki jih je tako privlačno, a hkrati prepričljivo stvarno opisal »domačin« Ivan Tavčar.
Tudi v tej knjigi – gre za že osmi izletniški vodnik Željka Kozinca, ki se je na vodniškem področju proslavil predvsem s serijo vodnikov Lep dan kliče – hodimo z avtorjem po hribih in dolinah, kmetijah in zaselkih, večjih in manjših krajih, pri čemer nas večkrat popelje tudi med ljudi in njihove usode v različnih časih. Skozi Kozinčevo unikatno lečo, opremljeno s tipali, ki najdejo posebno v (navidezno) vsakdanjem in dragoceno v (pogosto) pozabljenem, je bralcu (in izletniku) dan dragocen vpogled v skrite in manj skrite kotičke naše dežele – ter seveda prelep razgled po njenih pokrajinah.

več »

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.