Knjiga

Kruh, pogače in sladice

Prlekija, Prekmurje in Porabje

Marija Fras»

naslovnica: Branka Smodiš

fotografije: Ladislav Klar

format: 210 × 240

strani: 200

vezava: mehka, zavihi

izid: 10. 10. 2015

ISBN: 978-961-241-914-1

redna cena: 24,90 €

modra cena: 15,00 €

vaš prihranek: 9,90 €

na zalogi

Tradicionalna peka severovzhodnega konca Slovenije je izjemno bogata in raznolika. Tam ne pečejo le znamenite prekmurske gibanice, ki jo danes nudijo slaščičarne, trgovine in gostilne tako rekoč po vsej Sloveniji, poznajo pa jo tudi onstran naših meja, temveč znajo pripraviti še na desetine drugih pekovskih dobrot, tako preprostejših in hitro pripravljenih, kot je različno cvrtje, kakor zahtevnejših, katerih priprava zahteva več časa, spretnosti in znanja. Prleki, Prekmurci in Porabci pečejo najrazličnejše vrste kruha, potic in kvašenih pogač, kot so krapci, kvasenice, ocvirkovke in posolanke; iz kvašenega testa naredijo krofe, flancate, miške in langaše, iz vlečenega pa retaše, štruklje, štrudlje in gibanice. Zelo priljubljene so močnate jedi: krompirjev in ajdov krapec, dvoplastna ajdova pogača in ajdov krapec s skuto in svežo repo. Cvrejo cvetje in sadje ter pripravljajo narastke; priljubljene, hitro pripravljene in poceni so jedi iz tekočega testa, kot so palačinke z različnimi nadevi, zlivanke, praženci in praženec z rozinami. Za poobedek pogosto ponudijo pite z različnimi nadevi in drobno pecivo, kot so keksi, rogljiči in medenjaki, pa kolače in rezine iz različnih vrst testa. Bolj praznične sladice so pripravljene iz biskvitnega testa: različne rezine, rulade in torte.
V knjigi Kruh, pogače in sladice, deseti kuharski knjigi Marije Fras, je zbranih okoli 200 receptov za pripravo različnih vrst kruha in drugih pekovskih dobrot, značilnih za severovzhodno Slovenijo.

 

Poglejte tudi

na vrh strani

Kruh, pogače in sladice »

Prlekija, Prekmurje in Porabje

Marija Fras »

Tradicionalna peka severovzhodnega konca Slovenije je izjemno bogata in raznolika. Tam ne pečejo le znamenite prekmurske gibanice, ki jo danes nudijo slaščičarne, trgovine in gostilne tako rekoč po vsej Sloveniji, poznajo pa jo tudi onstran naših meja, temveč znajo pripraviti še na desetine drugih pekovskih dobrot, tako preprostejših in hitro pripravljenih, kot je različno cvrtje, kakor zahtevnejših, katerih priprava zahteva več časa, spretnosti in znanja. Prleki, Prekmurci in Porabci pečejo najrazličnejše vrste kruha, potic in kvašenih pogač, kot so krapci, kvasenice, ocvirkovke in posolanke; iz kvašenega testa naredijo krofe, flancate, miške in langaše, iz vlečenega pa retaše, štruklje, štrudlje in gibanice. Zelo priljubljene so močnate jedi: krompirjev in ajdov krapec, dvoplastna ajdova pogača in ajdov krapec s skuto in svežo repo.

več »