Knjiga

Trenutek v življenju drugega in Čigavo življenje?

Maurice Béjart

prevod: Marjan Poljanec

spremna beseda: dr. Henrik Neubauer (k prvi knjigi)

naslovnica: Branka Smodiš

format: 135 × 220

strani: 552

izid: 2013, 2014

ISBN: 978-961-241-697-3; 978-961-241-850-2

redna cena: 55,10 €

modra cena: 33,06 €

vaš prihranek: 22,04 €

na zalogi

Pri petdesetih je Béjart, takrat že na čelu več kot 70-članskega baletnega ansambla, začutil potrebo, da spregovori o sebi; da se zaupa. To je storil v avtobiografiji Trenutek v življenju drugega (Un instant dans la vie d’autrui. Mémoires, 1979). V teh spominih se vrača k svojemu prvemu viru: otroštvu. Popiše, kako se je porodila njegova poklicanost in kako se pri sedmih letih ni sprijaznil z materino smrtjo. Spominja se svojega provansalskega odraščanja in tega, kako težavno so se rojevali njegovi najslavnejši baleti: Posvetitev pomladi, Nižinski, božji klovn, Pesnikova ljubezen ipd. Obuja spomine na svoje prijatelje in plesalce pa na gostovanja v New Yorku, Južni Ameriki, na Japonskem. Govori o svojih uspehih in strahovih, tremi in slavi. O ljubezni. O Bogu. Knjiga je polna zaupnosti, zapisane z veliko mero humorja in nalezljivega veselja, pa tudi s popolno odkritostjo.

Pisanja knjige Čigavo življenje? se je Béjart lotil v božično-novoletnem tednu leta 1995, z zapisovanjem spominov pa končal poleti 1996. Svoje približevanje sedemdesetim je sprejel kot lepo priložnost za ›obračun‹, ›inventuro‹, iskren pogled na preživeta leta in doživljaje, ki so se nabrali ob umetniškem ustvarjanju ter srečevanju z drugimi. V tej knjigi bralca ne popelje ponovno po svojem bogatem koreografskem opusu, temveč ga povabi na sprehod skozi svojo bogato ›knjižnico‹. Med listanjem po knjigah na svojih knjižnih policah, med revijami, brošurami, pismi, ploščami in zgoščenkami nam s križpotij umetnosti in družbe predstavi nešteto velikih imen iz sveta filma, literature, glasbe, plesa – ljudi, ob katerih se je kalil, krepil, izoblikoval; ljudi, ki jih je dobro poznal, in takih, ki jih ni nikoli srečal; ljudi, ki so bili sodobniki njegovega življenja ali pa so že več stoletij del izročila … Ne manjka niti spominov na svoje otroštvo in vojna leta. Medtem ko je skozi prvo knjigo govoril še zelo aktiven plesalec in koreograf, nas tokrat ›zreli‹ Béjart nagovarja kot Intelektualec, akademik, modrijan.

V kompletu –40 % samo v naši spletni trgovini!

Maurice Béjart

Čigavo življenje?

Maurice Béjart

na vrh strani

Simfonija za samotneža, Béjartov prvi »pravi« balet. To je eden redkih posnetkov, na katerem je mogoče Béjarta videti kot plesalca. ― Duška Sifnios, ena Béjartovih najljubših balerin, vadi za Bolero. ― Bolero z Duško Sifnios. ― Koreografijo je Béjart zasnoval prav zanjo. ― Bolero s Jorgejem Donnom. Donn ga je prvič plesal januarja 1979 v Parizu. ― Maja Plisecka v Béjartovem baletu Isadora. ― Béjart ob podelitvi nagrade Kyoto leta 1999. ― Brel in Barbara. Béjartova skupina je s tem baletom nastopila tudi v ljubljanskih Križankah (4. 7. 2013). ― Piaf, Béjartov poklon veliki francoski pevki. Balet je bil premierno prikazan v Tokiu novembra 1988.