Knjiga

Ive Šubic

Slikar Poljanske doline

Uredil Tomaž Krpič; umetniške reprodukcije izbrala in uredila Maja Šubic

format: 235 × 295

strani: 360

vezava: trda, ščitni ovitek

izid: 2012, 2013 (ponatis)

ISBN: 978-961-241-694-2

redna cena: 50,00 €

modra cena: 37,50 €

vaš prihranek: 12,50 €

na zalogi

Monografija je prvo poglobljeno strokovno delo o slovenskem slikarju, grafiku in ilustratorju Ivetu Šubicu (1922–1989). K sodelovanju so bili povabljeni umetnostni zgodovinarji mlajše in srednje generacije, ki so na umetnikovo delo že lahko pogledali z neko časovno distanco in svežino. Knjiga prinaša šest strokovnih razprav: uvodno besedilo dr. Nadje Zgonik, ki umešča Šubičevo delo v področje regionalizma, obširno študijo Šubičeve partizanske izkušnje in njenega vpliva na njegovo delo dr. Miklavža Komelja, analizo umetnikovega intenzivnega iskanja krhkega ravnotežja med družbeno kolektivnostjo in umetnikovo samostjo Barbare Borčić, pregled Šubičevega obširnega freskantskega opusa in drugih javnih del Saše Bučan ter osvetlitev pomena, ki ga imajo človeške roke na Šubičevih slikah dr. Tomaža Krpiča. Sledi še natančen pregled filatelističnih izdaj z motivi Šubičevih del Janka Štampfla.
Na teme, ki so si jih izbrali avtorji, je vezan tudi obširen korpus celostranskih reprodukcij v sredini knjige, ki loči strokovni del monografije od manj formalnega dela. Korpus vsebuje dela, na katera se avtorji v svojih tekstih navezujejo, in njim po tematiki sorodna dela. Marsikatero delo je na tem mestu reproducirano prvič.
Esej o slikarjevem življenju, ki ga je napisala Sonje Porle, lepo dopolnjujejo spominski zapisi štirih Šubičevih sodobnikov: Jožeta Ciuhe, Toneta Pavčka, Rudija Šelige in Alenke Gerlovič.
Knjiga, v kateri je reproduciranih okoli 260 umetnikovih del nam na koncu postreže še z izčrpnim pregledom umetnikovih razstav, javnih del, knjižnih izdaj in nagrad.
Oblikovalka Nives Lunder je knjigo dopolnila s subtilnimi skicami iz umetnikovega bogatega risarskega arhiva in pri oblikovanju upoštevala njegovo izrazito naravnanost k jasnosti in urejenosti.
Vse fotografije so delo Tomaža Lundra, ki je umetnikovo delo spremljal in dokumentiral od leta 1978 dalje. Pred tem obdobjem pa v dokumentaciji zija velika vrzel, zato je bilo zbiranje materiala za ustvarjalce knjige dolgotrajno in naporno, pa vendar zelo zanimivo delo, ki pa se z izidom te knjige še ni zaključilo.

Knjiga je izšla v sozaložništvu Muzejskega društva Škofja Loka.