Avtor

Annie Proulx

Annie Proulx

ameriška pisateljica, 1935

Annie Proulx (Norwich, Connecticut) se je preživljala kot novinarka in urednica podeželskega časopisa, pisala je priročnike in objavljala zgodbe. Z leposlovnim prvencem, zbirko kratkih zgodb Pesmi srca (1988), je navdušila kritike, za roman Razglednice (1992) pa prejela PEN/Faulknerjevo nagrado.
Ladijske novice (1993), njen drugi in najodmevnejši roman doslej, za katerega je dobila Pulitzerjevo nagrado (1994), je postavila v Novo Fundlandijo, kamor se je prvič pripeljala s kanujem. V otok se je zaljubila, si na njem kupila hišo in mu z romanom, ki je pobral kar tri pomembne literarne nagrade in doživel še filmsko adaptacijo, postavila svojevrsten spomenik. Sledile so v wyominško trilogijo povezane zbirke zgodb, med njimi Gora Brokeback, ki je zaslovela tudi zaradi istoimenskega filma, nagrajenega z oskarji. Ladijske novice so prvo delo Annie Proulx, ki je prevedeno v slovenščino.

Knjige

na vrh strani

Ladijske novice »

Annie Proulx »

Quoylu se končno nasmehne sreča, prinese mu ljubezen, službo in dve hčerki. A je le kratke sape in sledi ji hudo črn scenarij. Takrat se pojavi teta Agnis, ki življenje zasuče v povsem drugo smer: pregovori ga, da se skupaj odselijo v Novo Fundlandijo, deželo njihovih prednikov.

več »

Gora Brokeback »

Annie Proulx »

Gora Brokeback je v zavesti večine ljudi ostala po večkrat nagrajenem filmu iz leta 2005, v katerem sta kot kavboja Ennis in Jack zaigrala Heath Ledger in Jake Gyllenhaal. Manj znano pa je, da je scenarij za film nastal po kratki zgodbi ameriške pisateljice Annie Proulx iz leta 1997. Šele po filmu je tudi Gora Brokeback sprožila množičen odziv bralcev in jih navdušila še v pisani obliki.
Ljubezen, ki se na gori razvije med kavbojema na poletni paši ovc, je na ameriškem divjem zahodu sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja nekaj nedovoljenega, izprijenega in celo nevarnega. Oba se je ustrašita in jo zanikata; razideta se, nadaljujeta vsak svoje življenje, se poročita – dokler se spet ne srečata in narava ne ubere svoja pota.

več »