Avtor

Edna O'Brien

irska pisateljica, 1930

Edne O'Brien, irske pisateljice, pesnice, dramatičarke, scenaristke, avtorice odmevnih biografskih del itd., dobitnice dolge vrste nagrad, ki velja za literarno naslednico Jamesa Joycea in ki jo je Philip Roth štel za »najbolj nadarjeno v angleščini pišočo žensko«, se vseskozi drži pečat kontroverznosti.

Odraščala je na irskem podeželju in stroga religiozna vzgoja v družini in samostanu ji je pustila neizbrisen pečat. V Dublinu je doštudirala farmacijo, po poroki in selitvi v London pa se je povsem posvetila pisanju in njena najpogostejša tematika so portreti žensk in analiza njihovega položaja v družbi ter kritika represivne vzgoje in njenih posledic za medosebne odnose. »Nesrečni domovi so zelo dober inkubator za zgodbe,« pravi, in ker jih pripoveduje zelo neposredno in je njena kritika ostra in brezkompromisna, je od nekdaj zbujala tudi ostre in nasprotujoče si odzive. Že njen prvi roman (The Country Girls, 1960, slovenski prevod Dekleti z dežele, 1975), s katerim je pretrgala molk o ženski seksualnosti, je vzbudil navdušenje literarnih kritikov in se hkrati znašel na seznamu prepovedanih knjig – pa še marsikaj hujšega. Duhovnik v domači vasi je sežigal njene knjige na cerkvenem dvorišču, dobivala je sovražne odzive in grozilna pisma …

Knjige

na vrh strani

V gozdu »

Edna O'Brien »

Edna O'Brien že tako rekoč vse svoje odraslo življenje živi v Londonu, a je Irska kljub vsemu še vedno več kot prizorišče večine njenih zgodb: dežela, njeni prebivalci in irska družba niso nič manj njihovi protagonisti kot posamezniki, ki v njih nastopajo. Tudi z romanom V gozdu ni nič drugače. Na neki način je tudi ta knjiga kontroverzna; tudi ta je doživela literarno hvalo, pri bralcih pa dokaj neenoten sprejem. Njena zgodba je povzeta po resnični tragediji, ki se je zgodila leta 1994 v pisateljičinih krajih, in domačini so ji očitali, da si kuje zaslužek iz usode treh umorjenih in storilca, asocialnega in zmedenega mladeniča z zgodovino manjših kriminalnih dejanj. Toda sama pravi, da je v tistem gozdu preprosto začutila, da to zgodbo mora zapisati. Pisanje je bilo »peklenska« naloga, a rezultat je izjemen.

več »