Avtor

Fiston Mwanza Mujila

kongovski pisatelj, 1981

Kot sam pravi, živi na dveh celinah in v več jezikih: prihaja iz Demokratične republike Kongo, danes živi v Avstriji, kjer na graški univerzi poučuje književnost, in piše v francoščini. Najprej se je uveljavil kot pesnik, dramatik in novelist (zlata medalja na Igrah frankofonije 2009, nagrada za najboljše dramsko besedilo, ki jo podeljuje narodno gledališče v Mainzu, 2010). S svojo poezijo je že dvakrat gostoval tudi v Sloveniji – leta 2014 na festivalu Vilenica in leta 2016 na Dnevih poezije in vina (Za saksofon solo, prev. Aleš Berger, 2016).

S svojim prvim romanom Tramvaj 83 (2014) je zbudil veliko pozornost in prejel vrsto literarnih nagrad – tako v Kamerunu (Velika nagrada literarnih združenj 2015) in Nigeriji (nagrada Etisalat 2015) kot v Franciji (nagrada za frankofonski literarni prvenec 2016), Nemčiji (mednarodna literarna nagrada berlinske Hiše kultur sveta 2017) in Avstriji (Roseggerjeva nagrada 2018), če omenimo le najvidnejše.

Knjige

na vrh strani

Tramvaj 83 »

Fiston Mwanza Mujila »

Tramvaj 83 je ›džezovski roman‹, izrisan na ozadju hrušča vlakov, ki ropotaje po stari kolonialni železnici tovorijo robo za dobičkarje z vseh vetrov zemeljske oble. Sredi trušča in pogosto ubrisanih prigod protagonistov se izlušči refleksija o tem, kako naj literatura sploh premišljuje družbeno stvarnost, v kateri se zdi literatura odveč.

več »