Avtor

Nina Berberova

ruska pisateljica, 1901–1993

Nina Nikolajevna Berberova je večji del svojega življenja preživela v tujini. Po otroških in mladostnih letih v domačem Petrogradu ter po vojno-revolucionarni vihri je leta 1922 skupaj z možem Vladislavom Hodasevičem emigrirala, najprej v Nemčijo, potem na Češkoslovaško in v Italijo, po letu 1925 sta živela v Parizu. Čeprav se je vmes že dvakrat ločila, je Nina Berberova ostala zvesta Parizu vse do leta 1950 in ta čas na različne načine sodelovala z ruskimi emigrantskimi skupinami ter njihovimi publikacijami.
Leta 1950 se je preselila v ZDA, kjer je živela do konca življenja. Na univerzah Yale in Princetone je predavala ruščino in rusko književnost, ves čas pa akademsko delovala tudi na drugih severovzhodnih ameriških univerzah ter bila povezana z emigrantskim literarnim ustvarjanjem. Sovjetsko zvezo je obiskala le še enkrat, malo pred svojo smrtjo. Umrla je v Philadelphii.
Literarno delo Nine Berberove je postalo bolj znano šele od konca osemdesetih let, predvsem zahvaljujoč večjemu številu prevodov v druge evropske jezike.

Knjige

na vrh strani

Knjiga o sreči »

Nina Berberova »

Knjiga o sreči je tretji roman Nine Berberove. Prvič je bil objavljen v pariški emigrantski literarni reviji Sodobni zapiski leta 1936, v poznejših izdajah je dobil tudi drugačen naslov, Brez zatona.
Ta roman je resnično brez zatona ›sreče‹, ki jo Vera premočrtno išče vse svoje življenje, čeprav nam daje kar s prvim stavkom vedeti, da je njena dejanska sreča že ›zatonila‹. Tridelna zgradba besedila ustreza postajam na poti tega iskanja. Idilični začetek nam odpre pogled v čase in kraje neskončnih možnosti, razkošno življenje v meščanski družbi na vrhuncu njenega samozavestnega kozmopolitizma v zrelih letih ruskega imperija.

več »