Avtor

Noam Chomsky

ameriški jezikoslovec, filozof, kognitivist in politični aktivist, 1928

Avram Noam Chomsky že od leta 1955 deluje kot profesor lingvistike na Univerzi MIT v Cambridgeu (ZDA). Znan je po inovativnih pristopih k teoriji jezika, vplival je tudi na razvoj moderne (kognitivne) psihologije. Morda še bolj kot znanstvenik je v svetu prepoznaven kot neizprosen kritik ameriške politike, kakršno narekujejo najemniki Bele hiše in njihovi korporativistični sponzorji. Ima se za libertarnega socialista in anarhista, pogosto se oglaša s kritiko sodobnega kapitalizma.
Kadar ne potuje po svetu in predava na družbeno-aktualne teme, živi v zgodovinskem Lexingtonu v Massachusettsu.

Knjige

na vrh strani

Izbrani spisi »

Noam Chomsky »

V tem zborniku objavljena besedila Noama Chomskega prinašajo prerez njegovega strokovno-znanstvenega, publicističnega in aktivističnega delovanja zadnjih 50 let. Izbor je skušal zajeti čim več področij, na katerih se je Chomsky uveljavil in postal svetovna avtoriteta: v njih premišljuje o lingvističnih, psiholoških, moralno-etičnih, svetovnonazorskih, medijsko-propagandnih in gospodarsko-političnih vprašanjih.
Daleč največ ostrine je v besedilih, s katerimi Chomsky biča uzakonjene nepravilnosti v delovanju ameriške uradne politike. S srhljivo natančnostjo razgalja etično vprašljivo delovanje moderne (ameriške pa tudi svetovne) politike v 20. in 21. stoletju.

več »