Knjiga

Votel kamen

Željko Kozinc»

naslovnica: Vesna Vidmar

format: 130 × 200

strani: 216

vezava: mehka, zavihi

izid: 2009

ISBN: 978-961-241-308-8

Votel kamen, po svojem temeljnem žanru ljubezenski roman, je dramatična zgodba zakoncev v zgodnjih srednjih letih, arhitekta in umetnostne zgodovinarke, ki pristaneta v novinarstvu. Njemu razpuščeni etični principi v delu slovenskega tiska omogočijo, da objavi psihiatrične izvide vidnega politika. Odnosi med novinarskim parom, politikom, psihiatrom in njegovo družino se po tem dejanju usodno zapletejo in pripeljejo do smrti enega junakov romana. V nadaljevanju sta v ospredju odgovornost in kesanje, obenem pa se s tehniko suspenza razrešuje vprašanje krivde. Avtor je pri odslikavanju družbenega ozadja romana ironičen in kritičen, pa tudi humoren in slikovit ter aktualističen, čeprav niti v enem detajlu ne namigne na kakšno resnično osebo ali dogodek iz slovenske sedanjosti. V svoji globlji plasti je roman moraliteta o zbliževanju in oddaljevanju mladega para, ki se ne ustavlja pri opisovanju intimitet in samotnih stisk pri iskanju končnega cilja, ljubezni.

Izdajo je finančno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Preberite odlomek

na vrh strani

Ko se je Grigorij Bajc čez dobro uro vrnil, je Jelka še zmeraj sedela na istem mestu, le nekoliko bolj upadla je bila, se mu je zazdelo.
»Si govorila z Marnom?«
»Pijačo si pozabil, Grigorij,« je tiho rekla. »Saj veš, da ne pijem. Ne, nisem govorila. Njegova telefonska številka je trenutno nedosegljiva.«
Sesedel se je na staro mesto. Nekaj časa jo je opazoval z otrplim nasmeškom.
»Povej mi nekaj, Jelka. Morda veš. Ima Samo Orel prste vmes? Predvsem on? Ima Samo Orel špijona pri Igličarju?«
»Ne vem, Grigorij.«
»Slišal sem, da si je Marn od Orla skušal posoditi denar za delež pri Dnevni pošti.«
»Nič ne vem o tem.«
»Nisi nič presenečena? Tvoj mož je pravzaprav negoden tajkunček.«
»Miro je pač kmet, ki hoče napredovati do osme linije in postati figura.«
»Od kdaj se tako slikovito izražaš? Še dolgo je do volčjih noči.«
»Nekateri novinarji smo pri opisovanju stvari pač uboščki.«
Grigorij je prezirljivo pihnil.
»No, povej, kakšni so njegovi odnosi s Samom Orlom?
Ga je hotel pred volitvami s čim izsiljevati?«
»Me ne zanima, gospod Bajc.«
»Če zmaga levica, bo Orel letel, ali ne?«
»Tako pravijo.«
»Te tako nervira politika, Jelka?«
»Malo že.«
»Zakaj ne rečeš? Pa mi povej o Marnu in Orlu kaj nepolitičnega.«
»Raje ne.«
Grenko se je smehljal predse, vendar ne, kakor je začutila, zaradi besed, ki mu jih je bila izrekla.
»Miro Marn je povprečen moški s presežkom testosterona. Ki ne more živeti brez ženske. Začel je tri dni nositi iste nogavice ... O njegovih gatah ti raje ne pripovedujem. Pravzaprav je postal čisto nezanimiv moški.«
»Ti si mu pravzaprav zvesta, Jelka.«
Po krajši zadregi jo je s široko kretnjo spet povabil, naj sede bliže. Ubogala ga je krotko in togo. Krotko in široko se mu je za hip tudi zazrla v oči.
»Ženske ste bitja višjega reda,« je zamomljal prepoten.
»Moški je sposoben živeti dvojno življenje. Kaj pa ženske? Povej mi že enkrat.«
Nepričakovano je pretegnila svojo zakrčeno telo in med smehom zazehala.
»Toliko vprašanj! Pa kar vsevprek. Kako naj ti na vsa odgovorim?«
Dvignil je svojo roko in jo opazoval.
»Ali se mi trese?«
»Mislim, da ne.«
»Ni sledu več po tistem karambolu, ko si me povozila.«
»To me veseli.«
»Ženske veste več o čustvih, kot mi ... Ali mi lahko končno že kaj poveš o svojih čustvih, Jelka?«
»Nič kaj takega ne bi znala povedati, kar nisi že stokrat slišal od žensk.«
»Ne bo držalo,« je rekel kljubovalno in še naprej trmasto opazoval, ali se mu bo roka v odročenju tresla.
Nežno je segla po tej smešno štrleči roki in mu jo skušala povesiti.
»Zakaj si tako nemiren?« je blago rekla. »Roka te bo začela boleti in potem bo še huje. Nasloni se nazaj, takole lepo, scela, zato je naslanjač ... na nič ne misli ... Vesela bom, če boš sproščen.«
»Povej mi, Jelka, ali je mogoče živeti brez čustev?« je hlastaje rekel, da ga je komaj razumela. Sunkovito ji je odtegnil roko. »Ni mogoče, kajne? Kaj pa, če so čustva plitva? Če so priklenjena le na zavist, kot pes na ketno? Ali na ljubosumje?«
»Ne razumem te.«
»Morda me je Marn kompromitiral iz ljubosumja.«
»Ni.«
»Gotovo je bil ljubosumen name. Gotovo ti je to pokazal.«
»Nič mi ni pokazal. Nič. Nič. Nič.«
»Moja žena me muči z ljubosumjem,« se je skušal pokazati razočaranega. »Moja ljubica me muči z ljubosumjem. Zaradi tebe. Zalezujeta me, obe! Čez pol ure bosta že vedeli, da nisem bil pri Marnu. Ne bosta mi verjeli, da nisem imel pojma, da pri Marnu živi moja prejšnja ljubica.«
»Kaj pravzaprav muči tvojo ženo in ljubico?«
»Morda bi mi to ti znala povedati. Pol leta sem ti nosil srce na dlani. Bi bila ljubosumna, če bi bila zdajle poročena z menoj?«
Ker je umaknila pogled, je odmahnil z roko, naglo vstal in se presedel za njen računalnik.
»Grigorij, ti si mi drag, zato te prosim, pojdi se zdravit. Nekam na skrivaj,« je rekla resignirano.
Preslišal jo je. Potipkaval je po tastaturi.
»Nekaj ti moram priznati, Jelka. Tisto s Krambergerjem je blef. Nimam pojma o računalnikih. Hotel sem samo strašiti vse te Orle in Marne. Da tudi jaz obvladam špijonažo.
No, saj jo obvladam, ampak še zdaj se ne spoznam na to pošast.«
Jelka je vstala in se primaknila k njemu. Olajšano je prižgala računalnik in se približala ekranu, tako da se je z lasmi dotaknila njegovega lica.
»Prav hitro te naučim osnovnih stvari, Grigorij.«
»Me ne zanimajo,« si je v zadregi obrisal pot.
»Saj nisi toliko star, da ne bi ...«
»Ne jem strupa!«
Zdaj je slišno vzdihnila in se zravnala. Pobrala je nekaj papirjev ob računalniku in jih predela na drugo stran.
»Imam tudi knjigovodski program. Zastonj ti opravim kakšno davčno kalkulacijo ...«
»O tem se ne bova pogovarjala,« je zasopel. »A sem zato prišel?«
»Te je tako strah, da boš zaradi tiste diagnoze odžagan?«
»Mene ne bo nihče odžagal! Boš prenesla Marnu moj predlog?«
»Saj sem rekla.«
»Če mu ne boš prenesla, nimava midva kaj drugega početi med seboj. Lahko pa napišeš knjigo o meni.«
© Modrijan založba, d. o. o., 2009

Poglejte tudi

na vrh strani

Lep dan kliče »

150 izletov po Sloveniji

Željko Kozinc »

Knjiga, ki le na prvi pogled spominja na klasičen turistični vodnik, je v resnici veliko več, je avtorsko delo, kakršnega o Sloveniji do njenega izida še nismo imeli. Avtor je v njem združil svoja globoka doživetja in iskriva razmišljanja s 150 skrbno izbranih izletov po Sloveniji. Namerno se je izognil turistično razvpitim krajem in nas marsikdaj rajši popeljal v svet skritih in že skoraj pozabljenih naravnih in kulturnih zakladov naše države. Knjiga je izbor nadvse priljubljenih člankov, ki jih je avtor vsak teden objavljal v Delovem Vikend magazinu.

več »

Dotik sveta »

Zgodba arhitekta Janeza Hacina

Željko Kozinc »

Zgodba arhitekta Janeza Hacina (1931) je pripoved o nadarjenem, vztrajnem in iznajdljivem Slovencu, ki se je v Ženevi uspešno uveljavil v zahtevnem okolju projektiranja javnih in zasebnih zgradb, gradnje in nepremičninskega trga.

več »

Moje najljubše poti »

Lep dan kliče – 10 let

Željko Kozinc »

Poti iz serije štirih knjig Lep dan kliče po desetih letih na poseben način zaokrožuje knjiga Moje najljubše poti. Na poseben zato, ker je v njej izbor avtorjevih najlepših in najljubših izletov, pa tudi zato, ker je v njej kar četrtina povsem novih poti. Kdo bi si mislil, da se po več kot petstotih izletih, ki so bili že opisani, najde še toliko presunljivih, skritih slovenskih kotičkov!
104 izlete v tej knjigi spremlja preko 500 (večinoma avtorjevih) fotografij, vsak izlet pa je opredeljen tudi glede na naravno lepoto in kulturno znamenitost.

več »

Lep dan kliče 3 »

150 izletov po Sloveniji

Željko Kozinc »

Knjiga je tretja v vrsti iz priljubljene serije Kozinčevih popotniških vodnikov po Sloveniji in zamejstvu. Tako kot preostali dve jo z veseljem berejo prav vsi, stari in mladi, preprosti ljudje in intelektualci, saj je napisana preprosto, jasno in razumljivo. Avtor nam v svojem neponovljivem stilu oz. prvinskem jeziku pričara tudi zgodovino opisanih krajev in tamkajšnje ljudi. Morda je prav to tisti skrivnostni čar, ki tako privlači bralce.

več »

Lep dan kliče 2 »

100 izletov po Sloveniji

Željko Kozinc »

Avtor v svojem značilnem in obenem neponovljivem stilu nadaljuje globoka doživetja in iskriva razmišljanja s 100 nadaljnjih skrbno izbranih izletov po Sloveniji, med katere pa je tokrat vključil tudi nekaj točk iz zamejstva. Nadaljuje z vsem tistim, kar je očitno tako zelo pritegnilo bralce. Namerno se je izognil turistično razvpitim krajem in nas rajši popeljal v svet skritih in že skoraj pozabljenih naravnih in kulturnih zakladov naše države in tudi zamejstva.

več »

Lep dan kliče 4 »

100 izletov po Sloveniji

Željko Kozinc »

Knjiga Lep dan kliče 4 je že četrta iz istoimenske zbirke, ki si je dodobra utrla pot med slovenske bralce. Čeprav je sprva kazalo, da pri nas skoraj ni več tistih nekoliko odmaknjenih in manj znanih kotičkov, ki jih avtor v svojem neponovljivem stilu razkriva širši javnosti, se je brez problema našlo še obilo gradiva tudi za četrto knjigo. V njej avtor nadaljuje svoja globoka doživetja in iskriva razmišljanja s 100 nadaljnjih skrbno izbranih izletov po Sloveniji, med katere je ponovno vključil tudi nekaj točk iz zamejstva.

več »

Okrog Ljubljane »

61 izletov

Željko Kozinc »

Knjiga Okrog Ljubljane je izletniški vodnik po 61 točkah v bližnji okolici slovenske prestolnice in je tako prvi Kozinčev vodnik, ki se je omejil le na en del Slovenije. Ljubljana ima pred večino drugih evropskih prestolnic enkratno prednost: že na pragu njenih predmestij se začno širiti vabljiva naravna okolja in razgibana, lepo oblikovana kulturna pokrajina.

več »

Srečni konci »

Željko Kozinc »

Željko Kozinc v svojih proznih delih pogosto izhaja iz kriminalnega romana, a se zgodba prej ali slej iztrga iz žanrskih okovov, se osamosvoji in zaživi povsem nepričakovano življenje. Že začetek novega dela priča o podobni strukturi: na zabavi oglaševalskega mogotca se med ostanki pečene kozličevine znajde človeško uho. Takšen začetek pa priča še o nečem – roman je začinjen z neprikrito ironijo, ki ne prizanaša ne tistim na vrhu ne njihovim žrtvam. In ki je, kot bi lahko sklepali, le hrbtna stran patetike in sentimentalnosti, s katerima avtor barva druge robove pripovedi.

več »

Z menoj na izlet »

Skrivnosti, razgledi, zatišja

Željko Kozinc »

Pred skoraj dvema desetletjema je novinar in pisatelj Željko Kozinc (1939) objavil svoj prvi popotniški vodnik po Sloveniji – Lep dan kliče. Njegovi izleti, doživeti z dušo in telesom ter popisani v bogatem literarnem jeziku, so pozneje dobili še več nadaljevanj in jih ima danes v svojih knjižnicah, avtomobilskih predalih in popotnih torbah na tisoče Slovencev. Postali so tako rekoč blagovna znamka, »Lep dan kliče!« pa izviren in za vselej prepoznaven podpis neutrudnega popotnika in raziskovalca najlepših izletniških kotičkov po Sloveniji in zamejstvu.

Z menoj na izlet – Skrivnosti, razgledi, zatišja je tretja »velika« izletniška knjiga Željka Kozinca.

več »

Lepi izleti vabijo »

Lep dan kliče – 15 let

Željko Kozinc »

Knjiga Lepi izleti vabijo je že sedma v nizu priljubljenih Kozinčevih vodnikov po Sloveniji in zamejstvu, ki smo jih izdali v zadnjih 15 letih. Lep dan kliče, prvi Kozinčev vodnik, ki je izšel leta 1999 in bil kar šestkrat ponatisnjen, je v slovensko popotniško literaturo prinesel svež veter. Ta še danes navdušuje bralce in izletnike, dokaz pa je tudi izbor najlepših izletov Moje najljubše poti, ki je izšel ob desetletnici izida prve knjige Lep dan kliče. Oba natisa sta zelo hitro pošla.
Minilo je pet let in prišel je čas za novo izdajo. Željko Kozinc je po izidu Mojih najljubših poti prehodil mnogo lepih kotičkov, nekatere na novo, druge že kdo ve kolikič, in nastala je knjiga Lepi izleti vabijo.
Lepi izleti so zbirka 104 izletov – 81 jih je Kozinc opisal že v prejšnjih knjigah in jih je zdaj prehodil na novo ter njihove opise osvežil, 23 izletov pa je čisto novih. Tudi to knjigo spremljajo Kozinčeve fotografije – te »govorijo« tako kot besedilo in mnogim daje največji mik prav detajl, ki bi vas na fotografiji na kaki »lepi« turistični razglednici zmotil.

več »

Z menoj na izlet in Lepi izleti vabijo »

Željko Kozinc »

Izleti v najlepše, a malo bolj skrite kotičke po Sloveniji in zamejstvu. Za pohodnike pa tudi plezalce, za samotarje pa tudi družine, za mlado in staro, za vse, ki se radi potepajo ne le odprtih oči, ampak tudi odprtega duha.

Knjigi Z menoj na izlet in Lepi izleti vabijo sta nastali ob 20. in 15. obletnici prve knjige v zbirki Lep dan kliče. Spremljali vas bosta na 208 izletih, lahko začnete pri A, pri Ajdovskem gradcu pri Sevnici ali Abitantih, ali pa Slovenijo raziščete po pokrajinah. Morda vas bo celo presenetilo, koliko prelepih kotičkov je tudi čisto blizu vašega doma: obiščite jih in preberite, kako jih je doživel in opisal Željko Kozinc.

več »

Loške poti »

50 izletov po Selškem, Poljanskem in Žirovskem

Željko Kozinc »

Tisti, ki jim je knjiga dobra prijateljica, pogosto pravijo, da jo radi vzamejo s sabo, kamor koli že gredo. Knjiga Loške poti je v tej luči prav posebna prijateljica, saj je ne boste vzeli le vi s sabo, temveč bo vzela s sabo tudi ona vas: popeljala vas bo – bodisi samo v duhu bodisi čisto zares, v športnih čevljih, z nahrbtnikom in fotoaparatom in sploh vsem, kar spada na take prelepe poti – v loško pogorje, v tiste čarobne kraje, ki jih je tako privlačno, a hkrati prepričljivo stvarno opisal »domačin« Ivan Tavčar.
Tudi v tej knjigi – gre za že osmi izletniški vodnik Željka Kozinca, ki se je na vodniškem področju proslavil predvsem s serijo vodnikov Lep dan kliče – hodimo z avtorjem po hribih in dolinah, kmetijah in zaselkih, večjih in manjših krajih, pri čemer nas večkrat popelje tudi med ljudi in njihove usode v različnih časih. Skozi Kozinčevo unikatno lečo, opremljeno s tipali, ki najdejo posebno v (navidezno) vsakdanjem in dragoceno v (pogosto) pozabljenem, je bralcu (in izletniku) dan dragocen vpogled v skrite in manj skrite kotičke naše dežele – ter seveda prelep razgled po njenih pokrajinah.

več »