Knjiga

Pohujšanje odpade

Aleksandra Kocmut»

naslovnica: Tomaž Kotnik in Vesna Vidmar

ilustracije: Tomaž Kotnik

format: 185 × 130

strani: 48

vezava: trda

izid: 2012

ISBN: 978-961-241-676-8

razprodano

Aforizmi, zbrani v tej knjižici, so niz približno stoosemdesetih stavkov, razvrščenih pod dvaindvajset podnaslovov. Gre za domišljene, duhovite in večpovedne bodice, kakor se za aforizme tudi spodobi. Že sam naslov Pohujšanje odpade se poigrava z vsaj dvopomenskostjo hujšanja in pohujšanja. In takoj napelje bralca na to, da pomisli: kaj torej odpade?
In kaj ugotovi? Odpade poenostavljeno branje, kajti vsak posamezen aforizem ponuja bralcu možnost, da iz njega sestavi zgodbo, ki ob vsakem ponovnem branju aforizma dobi nove razsežnosti.
S spretno uporabo homonimov in metafor nas avtorica zvito napeljuje na pot širine ozkosti in popolnosti nepopolnosti, ki nas zadeneta, da dol padeš. S paleto vsem znanih rekov, ki jih poda na svež in izviren način, pa nam ponudi povsem nov vpogled v stare resnice in poštene laži.
Tematsko je zbirka tako raznolika, da lahko rečemo, da aforizmi v njej zajemajo vse, kar nam je znanega. Dotakne se ženske, moškega, žene, moža, politikov, človeških slabosti, želja, se mimogrede ponorčuje iz avtorice same, ošvrkne Slovenke pa vremenoslovce, pesnike, šefe, delavce in tudi živali. Pred avtoričinim očesom in posledično peresom ni varen nihče, vendar ni nikakršne bojazni za strah – vsak lahko v zapisanem najde smeh, četudi kdaj na svoj račun.

Nekaj aforizmov:

« Inštruktor vožnje je nekdo, ki ga plačujete, da vam med šofiranjem soli pamet.

« Če si od mraza čisto trd, se je najbolje zviti v klobčič.

« Če imamo nekoga v zobeh, ga bomo prej ali slej imeli tudi v – želodcu.

« Nemastna hrana mastno stane.

« Šele ko so mu pošteno podkurili, se je odtajal.

« Pot na Triglav je tako zavarovana, da dol padeš.

« Nekateri imajo v očeh toliko peska, da je čudno, da ne gojijo biserov.

« Dokler misliš enako kot jaz, imaš prav.

« Počasi bo laže verjeti v velikonočnega zajčka kot v praznik dela. Zajcev je namreč zaenkrat še dovolj.

« Prav nobenega smisla nima reči državi: »Teta, tu je še en devžej,« ko pa nam je že desnega izpraznila.

« Zapovedal je ženi, naj se neha ukvarjati z malenkostmi, potem pa se je čudil, ko se v postelji ni več zmenila zanj.

« Sodobna ženska nima dlake na telesu.

« Pri nas doma nosi hlače mož, ker meni niso več prav.

Poglejte tudi

na vrh strani

Andraž spozna knjižnega molja »

Aleksandra Kocmut »

Andraž je drugošolec in ga knjige ne zanimajo. S sestrico Nino si delita otroško sobo in Nino zelo jezi, ker mora zvečer, ko leže v posteljo, takoj ugasniti luč. Andraž namreč noče brati. Nekoč ga prime za roko in odpelje v knjižnico, kjer mu predstavi knjižnega molja. Ta žre knjige in Andraž se prestraši, da bo pojedel vse zanimive knjige, ki jih vidi po policah.

več »

Jedci rži »

Aleksandra Kocmut »

V samotnem zaselku Brinje ni vse tako preprosto, kot je videti na prvi pogled. Zdi pa se, da prebivalci tega pozabljenega kraja znajo živeti z njegovimi pomanjkljivostmi in si zatiskati oči pred raznovrstnimi čudaštvi in norostmi, dokler se ne zgodi nekaj, ob čemer so se prisiljeni soočiti s svojimi najhujšimi strahovi.
So skrivnosti, ki pridejo na dan. In so take, ki za vselej ostanejo skrite. Recimo v rži.

več »

Pravipis »

Zbirka pogostih pravopisnih kavljev z nekaj napotki za brskanje po e-slovarjih

Aleksandra Kocmut »

Pravipis se noče riniti med strokovna jezikoslovna gradiva, ki so nam na voljo v knjigah in nekatera tudi na spletu, učiti kakšne »nove vere« ali se delati pametnejšega, kot je. Tu je za vse tiste, ki se v praksi tako ali drugače zelo pogosto srečujejo s pravopisnimi, skladenjskimi, jezikovnimi vprašanji, pa ne utegnejo za vsakim odgovorom posebej brskati po gradivu; za tiste, ki bi radi postali lektorji (kot dopolnilno gradivo) ali pa so ravno zapluli v te vode in jih zanima, na kaj je dobro biti še posebej pozoren; za prevajalce, pisce diplomskih, magistrskih ipd. nalog, novinarje, učitelje, srednješolce, skratka za vse, ki vsaj del svojega časa posvečajo jeziku.

več »

Čisto sam na svetu »

Aleksandra Kocmut »

Prvi izvirni slovenski roman na temo alzheimerjeve bolezni prikazuje njene srhljive svetove večinoma skozi oči bolnika. Bralec skupaj z gospodom x – že ime glavnega lika kaže, da zaradi te bolezni človek sčasoma izgubi celo zavedanje, kdo sploh je – tava po neznanih prostorih in pokrajinah, med tujimi ljudmi in nedojemljivimi strahovi.

več »

Prehajalec »

Aleksandra Kocmut »

Prehajalec prehaja med fiziko in metafiziko in se sprašuje, katera stvarnost je sploh resnična: ali ta, ki jo vidimo, ali tista, ki jo občutimo. Prehajanja med stvarnostmi so nanizana v osmih zgodbah, napisanih v tekočem, na videz preprostem, izredno berljivem jeziku, kar bo nedvomno pritegnilo tudi tiste bralce, ki običajno ne posegajo po tovrstni (psihedelični) literaturi. Skozi takšno lahkotno pisateljsko govorico pa se nam razkriva vsebina, ki presega okvir razvedrilnega, kratkočasnega branja ob čaju in piškotih v dolgih zimskih večerih.

več »