Knjiga

Moški možgani

Louann Brizendine»

prevod: Lili Potpara

naslovnica: Vesna Vidmar

ilustracije: Samira Kentrić (na naslovnici)

format: 160 × 235

strani: 248

vezava: mehka, zavihi

izid: 2010

ISBN: 978-961-241-444-3

razprodano

»Ljudje smo predvsem družbena bitja in imamo možgane, ki se zelo hitro učijo delovati na družbeno sprejemljive načine. Do odraslosti se večina moških in žensk nauči vesti svojemu spolu primerno. Toda koliko tega spolno pogojenega vedenja je prirojenega, koliko pa priučenega? So nesporazumi med moškimi in ženskami biološko pogojeni? Ta knjiga poskuša odgovoriti na ta vprašanja. In odgovori vas utegnejo presenetiti.«

Moški možgani so popolnoma logično nadaljevanje knjige Ženski možgani, ki jo je avtorica objavila štiri leta prej. V knjigi obravnava moške možgane – in seveda moške same – na podoben način, kot je obravnavala ženske. Najprej predstavi vpliv hormonov na moške možgane, nato pa jih spremlja od ranega otroštva do zrelosti: možgane majhnih dečkov, vzkipljivih najstnikov, moških na lovu za ženskami, očetov in dedkov. Bralca vodi skozi življenjske faze moških možganov z željo, da bi moški bolje razumeli svoje najgloblje težnje in da bi ženske vsaj za hip uzrle svet skozi »moške« oči.

Poglejte tudi

na vrh strani

Ženski možgani »

Louann Brizendine »

Zakaj ženske dnevno uporabljajo več oblik sporazumevanja kot moški? Zakaj si ženska zapomni prepir, o katerem moški trdi, da ga nikoli ni bilo? Zakaj so najstnice tako obsedene s svojim videzom in pogovarjanjem po telefonu? In zakaj ženske veliko redkeje pomislijo na spolnost kot moški? Žensko vedenje se tako močno razlikuje od moškega zaradi hormonov. Na začetku so namreč vsi možgani ženski, šele osmi teden po spočetju pa se nekateri spremenijo v moške: presežni testosteron skrči središče za komunikacijo, zmanjša del skorje, odgovoren za sluh, in dvakratno poveča predel za obdelavo spolnosti.

več »