Knjiga

V koži drugega

Neil Jordan»

prevod: Maja Kraigher

naslovnica: Vesna Vidmar

format: 130 × 200

strani: 376

vezava: mehka, zavihi

izid: 2014

ISBN: 978-961-241-837-3

Roman V koži drugega je prvoosebna pripoved Kevina Thunderja, Dublinčana iz skromnejšega severnega dela mesta, ki se mu v najstniških letih začne dogajati, da ga imajo ljudje za nekoga drugega. Izkaže se, da ima dvojnika z imenom Gerald Spain, ki živi v socialno uglednejšem in premožnejšem okolju južnega konca. Fanta začneta podobnost izkoriščati; igra zamenjanih identitet postaja vedno resnejša in usodnejša in nazadnje pripelje do neslutenih, tragičnih posledic. Zgodba njunih prepletajočih se življenj, ki jo Kevin po Geraldovi smrti pripoveduje njegovi hčerki Emily, je polna namigov, sumov in skrivnosti, ki počasi privedejo do razkritij o zamolčanih dogodkih in razmerjih iz preteklosti. Hkrati pa avtor tankočutno in psihološko pronicljivo sledi odnosu med protagonistoma, njunim spreminjajočim se občutkom, pa tudi (predvsem Kevinovim) odnosom z drugimi osebami v zgodbi in seveda z Emily, ki ji je pripoved namenjena.
In nazadnje je tu še Dublin, mračen blodnjak norosti in melanholije, kjer se junaka srečujeta in ki ju hkrati ločuje. Dublin šestdesetih let prejšnjega stoletja je v romanu veliko več kot zgolj prizorišče dogajanja: naslovi poglavij so imena njegovih ulic, trgov, parkov, nabrežij pa posebnih kotičkov – kavarn, klubov, knjigarn … Natančni opisi tamkajšnjih dogajanj in navad mladine tistega časa ga spreminjajo v neverjetno živ in – predvsem za domačine – prepoznaven organizem.
Napeta, tu in tam srhljiva zgodba, polna živahnih in duhovitih dialogov, poetičnih opisov ter mučnega (samo)spraševanja, razkriva nadarjenega, pronicljivega pisatelja, pri katerem je vsaka beseda na svojem mestu in užitek v branju zagotovljen.

Slovensko izdajo je finančno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Preberite odlomek

na vrh strani

Bil sem njegova izgubljena duša, njegov drugi jaz in nazadnje njegov duh. Dejstvo, da sva si bila podobna, ni bilo tako zelo pomembno, saj sta podobi, ki ju kažemo svetu pri štirinajstih in recimo pri štiridesetih, tako različni, da bi bil vsakdo izmed nas lahko dve različni osebi. In pri štirinajstih, ko sem se odpravil na ples v južno predmestje Dun Laoghaire in me je, ko so volile dame (to je bila čudaška domislica tistega časa, majhno priznanje dejstva, da dame imajo možnost izbire, pa čeprav samo v ljubezni), poiskalo neko dekle in se z mladim telesom takoj stisnilo k meni ter me vprašalo, kako sem kaj, sem ji rekel, da v redu, čeprav je nisem še nikoli videl. Sprejel sem bližino njenih drobnih prsi, ljubeznivi pritisk bokov v odgovor na moje prste na njenem križu, ki so bili pričakovani, čeprav sem pozneje spoznal, da so bili pričakovani njegovi.
»Gerald,« je zašepetala, in jaz, modro ali ne, je nisem popravil in ji povedal, da mi je ime Kevin. Če je hotela, da sem Gerald, sem bil pač Gerald, vsaj za tisti večer, ki se je končal na skalah za pomolom, kjer sem ji odpel modrček, ona pa mi je šepnila v uho: »Le zakaj nisi tega storil že kdaj prej?«
In morda bi tema tistega večera, mežikajoča svetlobna krogla nad plesiščem in nizke natrijeve luči na pomolu lahko pojasnile, zakaj me je zamenjala z njim, vendar sem z leti doumel, da tudi to pojasnilo ni zadovoljivo. Ni šlo samo za videz – najine temne obrvi in moje, kot si jih poimenovala, puhaste ustnice. In prav nič nisem bil podoben truplu, ki so ga tistega poznozimskega dne v Deansgrangeu spuščali v grob. Ne. Mislim, da je bilo bistvo v tistem, kar je zaznal pes, ko je vohljal in se slinil po moji roki: da sva bila polovici iste duše, ali če povem bolj prozaično, da sva imela enak vonj.
Vonj, duh, zadah, smrad, kakorkoli že imenujete vohalno plat stvari, je veliko močnejši, veliko zgovornejši kot sam vid, in tisti prebliski prepoznave, ki so osrečevali ali zapletali moje življenje, so bili dostikrat stvar nosu, in ne oči. Kajti tudi kadar je imel slab zadah, je ta smrdel enako kot moj. Vonjave sobe ali ulice, oster duh znoja, kakršenkoli že šampon, ki sem ga uporabljal kot štirinajstletnik, usnjast pridih tistega semiš telovnika, na katerega sem bil kot otrok tako ponosen, pa gabardenastega površnika, ki ga je nosil on kot študent, sestavljen vonj, v katerega se je vse to prepletlo, nama je bil skupen.
In na to se je odzval pes, ko sem odmaknil roko s tvojega komolca, da bi se lahko zjokala ob dokončnosti pogleda na očetovo krsto, ko se je dotaknila dna blatnega groba. Tvoja mama je bila ob njenem vzglavju, tvoj brat ob njej in spominjam se, da sem se vprašal, kako da ti nisi v njunem najožjem žalnem krogu. Na eni strani je stal majhen bager; niti malo se ga niso potrudili skriti pred vrstami žalovalcev. Na nenaravno živo zeleni zviti preprogi iz umetne trave so bili tu in tam rjavi madeži blata z grobarskih čevljev. Grobarja sta držala dolga usnjena jermena, s katerima sta spuščala krsto in jo nazadnje grobo treščila na preprogo iz umetnega zelenila. Duhovnik je v vedno manjših lokih pozibaval kadečo se srebrno kroglo in potresal srebrni otroški ropotuljici podobno napravo, iz katere so škropile kapljice na krsto spodaj. Monotono je popeval obredne besede o večni luči, ki sveti, a jaz sem jih slišal le kot mrmranje, nekakšno zvočno ozadje, ki je delovalo kakor postelja za pridušeno ihtenje. Potem je prišel čas, kot pri teh dogodkih pač pride, ko je mala drama skrivnostno minila in so se drug za drugim vsi odluščili in se odpravili po blatnih sledeh nazaj skozi tisov drevored.

© Modrijan založba, d. o. o., 2014

Poglejte tudi

na vrh strani

Utopljeni detektiv »

Neil Jordan »

Če je bil roman V koži drugega verodostojen portret Dublina v času pisateljeve mladosti, se tu znajdemo v propadajočem, vročem in vlažnem izmišljenem mestu z nenehnimi izgredi in policijo na ulicah; navdih za njegovo podobo je Jordan dobil v Budimpešti, ko je med snemanjem nadaljevanke o Borgijcih naletel na oborožene policiste in lajajoče policijske pse, ki so nadzorovali parado ponosa.

več »