Novica

Nikoli sami. – Poletno branje založbe Modrijan in Modrijanove knjigarne

14.06.2017

Poletje je tu (ste ga komaj čakali?), čas težko pričakovanih počitnic in dopustniških dni, dolgi dnevi in poletna senca pa nudijo še več priložnosti za branje. Če pa vas je poletja malo strah, ker se prijatelji, kolegi in sošolci porazgubijo vsak na svoje branje, vam bo dobra knjiga v pravo uteho. Kdor bere, ni nikoli sam, kaj šele osamljen. Zato klobuček na glavo in v senco v družbi s knjigo!

Založba Modrijan in Modrijanova knjigarna vas vabita med svoje knjige s posebej privlačno ponudbo poletnega branja za bralce vseh starosti. Ne pa kakršnihkoli bralnih navad! Kajti če nasedate ponudbam lahkotnega branja, ste prišli na napačen naslov, pri Modrijanu svojih kupcev ne podcenjujemo.
Oglejte si seznam naših knjig, ki vam jih priporočamo za to poletje, in se posebej skrbno ustavite pri prvih dvanajstih – njihove cene smo oklestili za polovico. Če vam bo zanje zmanjkalo poletja, pa si jih lahko prihranite za jesen.

Obiskovalci Modrijanove knjigarne v Škofji Loki (Cankarjev trg 17) lahko izbirate med več kot 100 Modrijanovimi knjigami po ugodnejših, poletno slečenih cenah. Na vas čakajo do 16. septembra.

Vroče vabljeni!

objavljeno v rubriki: Novice

Sorodne novice

na vrh strani

08.04.2015

Dnevi Modrijanove knjige 2015: Kako dolga je lahko zgodba, da je še kratka »

Kratka proza naj bi bila literarna forma sodobnega časa. Beleži hipne izseke in ne hrepeni po celovitosti, pušča odprte konce, nenaklonjena je moraliziranju. Kot takšna naj bi popolnoma ustrezala duhu sveta: spreminjajočem se, fragmentarnem, fluidnem. Kratko prozo naj bi poleg tega prebrali hitro, v času enega »sedenja«, kot je trdil mojster Allan Poe. Sploh obstaja idealnejša zvrst za večno zaposlenega sodobnega posameznika?
Kljub navedenim argumentom pa na domačih in tujih lestvicah uspešnosti kraljuje Veliki in Dolgi Roman. Le zakaj? Ali naj razloge poiščemo pri Zeitgeistu ali kod drugod? Kaj sploh potrebujemo za uspešno gojenje kratke proze?
Poleg navdihnjenega pisatelja je nujno potrebna literarna infrastruktura: založnik, ki bo zgodbe objavil, kritik, ki jih bo prepoznal in priporočil, bralec, ki ima navado kupovati (v slovenskem primeru izposojati si) tovrstna dela, ter institucija nagrade, ki bo spodbudila pišoče in popularizirala žanr. Kot najmočnejši kratkozgodbarji danes veljajo Američani pa tudi Kanadčani – Alice Munro, nobelovka za književnost 2013, piše samo kratke zgodbe –, a tudi njihovega vzpona si ni mogoče zamisliti brez primerne infrastrukture – kratka proza se je razmahnila, ko se je razmahnilo časopisje, z njim pa prostor za objave, dostop do širokega bralstva in dostojnih honorarjev.
Našim časopisom kratka proza žal ne diši, objavljajo jo strokovne revije, ki dosežejo le ožje bralstvo, pa tudi na založbah zbirke kratkih zgodb ne dobijo mesta, ki bi si ga zaslužile.

objavljeno v rubriki: Novice

05.04.2015

Dva tekača. Dva pisca. En roman in en dnevniški zapis o teku. – Rugelj in Žiberna tudi v Škofji Loki »

Po zelo uspešnem in odlično obiskanem pogovornem večeru konec marca v ljubljanski Modrijanovi knjigarni se bosta Marjan Žiberna, avtor romana Norma, ki je februarja izšel v Modrijanovi zbirki Bralec, in dr. Samo Rugelj, avtor večkrat ponatisnjene in pred kratkim prenovljene uspešnice Delaj, teci, živi (UMco), srečala še v Modrijanovi knjigarni v Škofji Loki. Pogovarjala se bosta o motivaciji in pripravah na tekaške preizkušnje, tudi na maraton, o lovljenju in doseganju norme, o majhnih in velikih osebnih zmagah nad samim seboj, o radostih in bolečini, o telesu in čustvih, o odnosih, strasti in ljubezni pa tudi o knjigah. Ljubitelji knjige in teka, pritecite v Modrijanovo knjigarno Škofja Loka v ponedeljek, 13. aprila, malo pred 18. uro!

objavljeno v rubriki: Novice

04.04.2015

Dnevi Modrijanove knjige 2015 – književni dogodki, pogovori in »noč knjige« z nagrado Kresnik »

Tisti, ki se s knjigami ne družijo (le) zato, da bi preganjali (dolg)čas, temveč v njih iščejo tudi razodetje (»kot bi odkrival telo lepe neznanke, ginjen in presunjen znova odkrivam to, kar že poznam in česar ne bom nikoli do konca spoznal,« kakor je v knjigi Pridni sinko prelepo zapisal Pascal Bruckner), o knjigah razmišljajo, se pogovarjajo in tudi pišejo. Toda kje najti pravega sogovornika?
V knjigarni. V Modrijanovi knjigarni!

Od ponedeljka, 13. aprila, do sobote, 25. aprila, bodo v Modrijanovih knjigarnah v Ljubljani in Škofji Loki potekali »Dnevi Modrijanove knjige«. Za ogled in nakup bodo na voljo vse knjige iz Modrijanovega knjižnega programa, mnoge bodo imele še posebej ugodne cene. V tem času založba Modrijan organizira tudi več zanimivih književnih dogodkov.

objavljeno v rubriki: Novice

20.03.2015

Dva tekača. Dva pisca. En roman in en dnevniški zapis o teku. – Samo Rugelj in Marjan Žiberna  »

Tekaška sezona se bo uradno začela to nedeljo, 22. marca, ko bo v Sežani potekal že 15. mali kraški maraton. Na štartu bo stal marsikateri tekač in tekačica, ki ima letos namen preteči maraton. V Berlinu, na Dunaju, v Radencih, v Ljubljani ali v katerem drugem večjem mestu. Če ste eden izmed njih in vam sežanska preizkušnja na 8 ali 21 km vliva zaupanje, da je odločitev za 42 km prava, lepo vabljeni na dodatno spodbudo v Modrijanovo knjigarno v Ljubljani. Gostili bomo namreč dva dolgoletna rekreativna tekača, urednika in pisca, Marjana Žiberno in dr. Sama Ruglja. Marjana Žiberno verjetno poznate po številnih poljudnih in poljudno-strokovnih člankih o teku in vzdržljivostnem športu, objavljenih v Vrhunskih dosežkih, Atletiki, Poletu, Športu ..., dr. Sama Ruglja pa kot publicista, odgovornega urednika Bukle, soavtorja knjižne uspešnice Ultrablues, avtorja odmevne esejistične knjige Izgubljeni bralec ...

objavljeno v rubriki: Novice

12.03.2015

Med pacifizmom in patriotizmom – Matevž Košir o prostozidarjih v času velike vojne »

Pri založbi Modrijan izide spomladi monografija Zgodovina prostozidarstva na Slovenskem, ki jo je napisal zgodovinar dr. Matevž Košir. V knjigi je obravnavano prostozidarstvo na Slovenskem v obdobju od 18. stoletja do danes, zajet pa je tudi širši, mednarodni prostor.
V sodelovanju z Zgodovinskim društvom Ljubljana prirejamo v Modrijanovi knjigarni v Ljubljani predavanje Matevža Koširja »Med pacifizmom in patriotizmom – prostozidarji v času velike vojne (1914–18)«. Zgodovinar bo predstavil vlogo in delovanje prostozidarstva v obdobju prve svetovne vojne. Uvodoma bo obravnaval številčnost, članstvo in delovanje lož leta 1914 ter odnose med nekaterimi velikimi ložami tistega časa (Anglije, Nemčije, Ogrske, Srbije, Veliki francoski orient, Veliki italijanski orient).

objavljeno v rubriki: Novice