E-novice

Modrijanova knjigarna

Razvrsti po: datumu objave abecedi

08.03.2016

Zapiramo Modrijanovo knjigarno v Ljubljani; vabljeni še naprej v Modrijanovo knjigarno v Škofji Loki »

Založba Modrijan bo sredi pomladi 2016, po skoraj sedmih letih delovanja, zaprla Modrijanovo knjigarno na Trubarjevi cesti 27 v Ljubljani. Razlogi za zaprtje knjigarne se ne razlikujejo bistveno od razlogov, iz katerih je svoja vrata zaprla katerakoli druga slovenska knjigarna.

Modrijanova knjigarna v Ljubljani je začela delovati jeseni 2009. Takrat je bila to edina knjigarna na Trubarjevi cesti, a tudi po širitvi knjigarniške dejavnosti v tem koncu prestolnice je ostala druga največja v središču Ljubljane. Prostornost in markantnost njene notranjščine sta omogočali prirejanje najrazličnejših književnih prireditev, ena največjih pa je bil Knjigokup vsako jesen. Rdeča nit številnih dogodkov v knjigarni, ki jih je organizirala založba Modrijan, je bila založniško-knjigotrška problematika – teme »problemskih omizij« so se osredotočale prav na vprašanja, ki so ključna za obstoj in razvoj knjižnega trga: ali bi bilo mogoče prodati več knjig, »ko bi mačke brale« ...

objavljeno v rubriki: Modrijanova knjigarna

03.09.2015

Šest let Modrijanove knjigarne v Ljubljani in šesti Knjigokup – od 21. septembra do 17. oktobra 2015 »

Založba Modrijan je svojo prvo knjigarno odprla septembra 2009 na Trubarjevi cesti v Ljubljani. Takrat je bila to edina knjigarna na tem koncu mesta. Po šestih letih Modrijanova knjigarna še vedno stoji, še vedno je v najlepši hiši v najlepši ljubljanski ulici ... Le da ta ulica – Trubarjeva cesta – danes slovi kot edina knjigarniška ulica v Ljubljani: po levi od »prešerca« proti križišču z Resljevo lahko vstopite v kar tri knjigarne.
Toda – Modrijanova knjigarna je: 1. največja; 2. najbolje založena; 3. kupcem nudi tudi učbeniško literaturo. In četrtič: samo v Modrijanovi knjigarni poteka KNJIGOKUP.

Prvi KNJIGOKUP je bil leta 2010, ob prvi obletnici knjigarne. Imeli smo celo torto! Svečk v naslednjih letih nismo več upihnili, zato pa smo po prvem KNJIGOKUPU sklenili, da ga priredimo vsako leto na pragu koledarske jeseni. Še več, raztegnili smo ga na ves mesec. Letos bo šesti, ne bomo ga (še) imenovali »tradicionalni«, to bi bilo prevzetno.

objavljeno v rubriki: Modrijanova knjigarna

15.03.2015

Kupujem knjige – torej sem: od 13. do 25. aprila 2015 »Dnevi Modrijanove knjige« – drugič »

April že dolgo velja za mesec knjige, pred dvema desetletjema je knjiga dobila svoj svetovni dan, 23. april, lani prvič v Sloveniji pa še svojo noč. Aprila, zlasti okoli dneva knjige in avtorskih pravic, se bo o knjigah spet veliko razmišljalo, pisalo in govorilo, in marsikdo bo opozoril na poročilo o raziskavi »Bralna kultura in nakupovanje knjig v Republiki Sloveniji«, ki je bilo javnosti predstavljeno novembra 2014. 45 odstotkov vprašanih je priznalo, da v zadnjem letu ni kupilo niti ene same knjige, in med njimi jih je na vprašanje, zakaj ne, večina odgovorila: »Ker me knjige ne zanimajo.« Da je »nezanimanje za knjige« najpomembnejši razlog bralne (in nakupovalne) abstinence, je zelo zaskrbljujoče, drugi najpogostejši razlog, »ker so predrage«, pa je, priznajmo, vedno priročen, a nemalokrat iz trte zvit izgovor.

objavljeno v rubriki: Modrijanova knjigarna

14.09.2014

Druženje v Modrijanovi knjigarni – spodbuda k branju in nakupu na Knjigokupu  »

Kaj je najboljša spodbuda k nakupu knjige? Oglas v časopisu? Telefonski klic iz založbe? Elektronsko sporočilo? Akviziter na hišnem pragu? Mnogi bi odgovorili, da nič od tega. Najbolj zaleže, če nam knjigo priporoči prijatelj, sorodnik, učitelj ali pač kdo drug, čigar mnenje cenimo. In če se s kom izmed njih družimo v bogato založeni knjigarni, je pot do knjige še lažja, še posebej če je v njej »knjigokup«.
Tudi peti Knjigokup v Modrijanovi knjigarni poleg kupov knjig za ugodnejši nakup nudi veliko priložnosti za druženje – ob zanimivih pogovorih, branjih, predstavitvah, srečavanjih z avtorji, prevajalci, uredniki, kritiki in bralci.

Knjigokup 2014 se bo začel v ponedeljek, 22. septembra, in bo trajal do sobote, 18. oktobra, a najboljši čas za obisk bodo dnevi, ko bodo v Modrijanovi knjigarni »srečavanja«. Prvo bo že v torek, 23. septembra, ko bomo s pogovorom o književnosti držav nekdanje Jugoslavije »simbolno« sklenili »Poletno branje 2014 v Modrijanovi knjigarni« ter predstavili dva nova prevoda: romana Rezervno življenje Lidije Dimkovske in Božji otročički Tatjane Gromače. Pogovor z Lidijo Dimkovsko, Majo Novak in Alešem Debeljakom bo vodil Goran Vojnović.

objavljeno v rubriki: Modrijanova knjigarna

03.09.2014

Še malo, pa bo spet Knjigokup! – Pripravite se na kupovanje, branje in obdarovanje »

25. septembra 2014 bo Modrijanova knjigarna na Trubarjevi 27 v Ljubljani zaokrožila peto leto delovanja. To pomeni, da bo spet »Knjigokup«, že peti zapovrstjo. Začel se bo v ponedeljek, 22. septembra, in zaključil v soboto, 18. oktobra, v tem mesecu pa se bo v knjigarni zvrstilo tudi nekaj izjemno zanimivih dogodkov.
V ospredju bo seveda nakupovanje knjig, zato se bomo v tem času najskrbneje posvečali kupcem. Glavno sporočilo Knjigokupa je, da bralna kultura ni le branje, temveč tudi kupovanje knjig. Le z njim omogočamo, da lahko naši literati in drugi avtorji pišejo, prevajalci prevajajo, oblikovalci oblikujejo čudovite knjižne platnice in založbe izdajajo knjige, ki nas razveseljujejo, osrečujejo, kratkočasijo, poučujejo, bogatijo ... In to sporočilo postaja po letih upadanja prodaje zlasti najkakovostnejših knjig vse nujnejše.

objavljeno v rubriki: Modrijanova knjigarna

14.04.2014

Spoznajte knjige založbe Modrijan na enem mestu – obiščite Modrijanovo knjigarno na Trubarjevi 27 »

Septembra bo Modrijanova knjigarna dopolnila pet let in v petem letu delovanja je vendarle napočil čas, da posveti nekaj več časa in prostora Modrijanovim knjigam. Ne nazadnje smo jo odprli prav zaradi njih!
Če je »rojstni dan« Modrijanove knjigarne dober razlog za Knjigokup – letošnji bo že peti zapovrstjo – naj bodo dnevi okoli 23. aprila, svetovnega dneva knjige in avtorskih pravic, Dnevi Modrijanove knjige. Letos bodo prvi; ali bodo tudi zadnji, pa boste izvedeli prihodnje leto.

Založba Modrijan, ki bo kmalu dopolnila 20 let in je bila prvih nekaj let prepoznavna predvsem po kakovostni učbeniški literaturi, je danes ena največjih »srednjih« slovenskih založb. Na leto objavi okoli 50 novih knjižnih naslovov – število niha glede na obseg in zahtevnost knjig – in do 10 novih učbenikov oziroma delovnih zvezkov. Založba si kljub vse agresivnejši komercializaciji (in banalizaciji) našega knjižnega trga prizadeva predvsem za kakovostno knjigo, naj gre za izvirno ali domače delo, in skuša zadovoljiti tiste kupce in bralce, ki cenijo svoj čas in denar ter kupujejo preudarno. Takih je med obiskovalci Modrijanove knjigarne veliko in prav njim so namenjeni »Dnevi Modrijanove knjige«.

objavljeno v rubriki: Modrijanova knjigarna

06.04.2014

Kupujem knjige – torej sem: »Dnevi Modrijanove knjige« od 14. do 26. aprila 2014 v Modrijanovi knjigarni  »

Svetovni dan poezije, svetovni dan mladinske književnosti, svetovni dan pripovedništva, svetovni dan jezikov ... In še marsikaterega lahko povežemo s knjigo. Vendar ima knjiga svoj »glavni« svetovni dan 23. aprila. Ta dan so za »svetovni dan knjige in avtorskih pravic« pred dvajsetimi leti določili pri Unescu, v čast več pisateljev, ki so se tega dne rodili ali pa umrli, najbolj znan med njimi pa je seveda veliki angleški dramatik William Shakespeare, ki je umrl 23. aprila 1616.

Temeljno poslanstvo tega praznika sta spodbujanje branja (dobre) literature ter spoštovanje avtorjev in avtorskih pravic, zadnjih nekaj let pa knjigarji in založniki na Slovenskem vse bolj postavljamo v ospredje pomen kupovanja knjig. Slovenci smo namreč dobri bralci, tako rekoč obsedeni pisci – po številu izdanih leposlovnih knjig na milijon prebivalcev tako rekoč v svetovnem vrhu! – vendar strahotno slabi kupci. In ker je en sam dan za čaščenje knjige premalo, se ji pri nas posvečamo najmanj en teden, in če k temu prištejemo še priprave, se praznovanje knjige rado razvleče na štirinajst dni ali celo ves april.

objavljeno v rubriki: Modrijanova knjigarna

02.04.2014

Če knjige kupujete v Ljubljani, jih kupujte »modro« – v Modrijanovi knjigarni  »

Če ste resnični ljubitelj knjig in bralec v pravem pomenu te besede, si vseh knjig, ki jih želite prebrati, seveda ne izposodite v knjižnici, še posebno ne knjižnih novosti! Kajti če bo bralcev, ki po novo knjigo tečejo v knjižnico, čeprav jo je mogoče kupiti v knjigarni, vse več, bodo založniki drug za drugim zaprli svoja vrata. In knjigarne prav tako. In naposled tudi knjižnice.

Modrijanova knjigarna na Trubarjevi 27 v Ljubljani je naša edina knjigarna, a kljub temu ena največjih tako v prestolnici kakor v Sloveniji. Od mnogih drugih slovenskih knjigarn se razlikuje po tem, da vabi predvsem in najprej k nakupu knjig. Knjige tako rekoč vseh slovenskih založb pa tudi številnih samozaložnikov zasedajo vse kotičke knjigarne; tudi v ogromnih izložbenih prostorih so razstavljene knjige, vse drugo, kar je naprodaj – pisala, beležke, igrače in druge drobnjarije ... – je zgolj »za zraven«. Knjigarna vse leto nudi kupcem tudi učbenike in drugo šolsko literaturo, izjemno privlačna notranjščina pa pogosto gosti kulturne dogodke in srečanja.

Kupovanje knjig v Modrijanovi knjigarni je lahko zelo prijetno doživetje, še posebej če se v njej zadržite dlje kot pet minut.

objavljeno v rubriki: Modrijanova knjigarna

18.09.2013

Nakupovanje knjig vas lahko utrudi – po nakupu na Knjigokupu prisluhnite zanimivemu pogovoru  »

Modrijanova knjigarna na Trubarjevi 27 v Ljubljani je ena tistih knjigarn, v katerih lahko poleg kupovanja knjig – to je seveda najpomembnejše – počnete še marsikaj kaj drugega. Lahko si, na primer, odpočijete na naših modrih zofah, medtem posrebate kavo ali čaj ali pa se odžejate z vodo in zraven prelistate časopis ali knjigo (in jo potem morda kupite); lahko se srečate s prijatelji, sodelavci, poslovnimi partnerji, ljubimci – prijetneje je čakati v knjigarni kot pa na ulici ali v trgovini s čevlji (medtem lahko kupite kakšno knjigo); k nam se lahko zatečete pred dežjem in vetrom (in si spotoma privoščite knjigo); k nam lahko pridete iskat novo Buklo, Narobe ali pa kupit kakšno drugo revijo (in si medtem izberete še knjigo) ... Če se boste v Modrijanovo knjigarno odpravili v mesecu od 23. septembra do 19. oktobra, pa boste prišli tudi na KNJIGOKUP. In ker vas bo nakupovanje knjig utrudilo, lahko po nakupu na Knjigokupu prisluhnete zanimivemu pogovoru.

KNJIGOKUP je namenjen predvsem kupovanju knjig, zato smo bili pri organiziranju dogodkov, ki spremljajo ta praznik Modrijanove knjigarne, razumni – boljše manj prireditev in na teh večji obisk. Srečavanja na KNJIGOKUPU pa bodo v duhu razmer, ki tarejo slovensko založništvo, »problemska«.

objavljeno v rubriki: Modrijanova knjigarna

12.09.2013

Kmalu četrti KNJIGOKUP v Modrijanovi knjigarni – od 23. septembra do 19. oktobra najdaljši knjižni sejem v Ljubljani  »

V petek, 25. septembra 2009, je bilo jutro na ljubljanski Trubarjevi drugačno od vseh juter prej: v najlepši lokal najlepše stavbe v tej ulici je na stežaj odprla vrata Modrijanova knjigarna. Odtlej se na tej simpatični ljubljanski ulici – poleg čevljev in copat, oblačil vseh vrst in znamk, posod, čistil in mil, kruha, peciva, bureka in falafla ... – dobijo tudi knjige. Morda vas zanima: prvi kupec je iz Modrijanove knjigarne odkorakal s knjigo Zapleši z menoj perzijskega pesnika Hafisa.
V sredo, 25. septembra 2013, bo torej Modrijanova knjigarna na Trubarjevi cesti 27 v Ljubljani zaokrožila četrto leto delovanja.
V teh štirih letih se je marsikaj spremenilo. Knjig je v knjigarni vedno več, vse bogatejši je spremljevalni prodajni program, ulica je še bolj živa in v naši neposredni bližini deluje še ena knjigarna.

objavljeno v rubriki: Modrijanova knjigarna