E-novice

Knjiga

Projekt Lazar

Aleksandar Hemon»

prevod: Irena Duša

naslovnica: Vesna Vidmar

format: 130 × 200

strani: 304

vezava: mehka, zavihi

izid: 2010

ISBN: 978-961-241-431-3

Knjiga med seboj povezuje dve enakovredni zgodbi. Nosilec prve je Lazar Averbuch, devetnajstletni judovski priseljenec, ki pred pogromom iz vzhodne Evrope pobegne v Ameriko in izgubi življenje v bizarnem incidentu. Dogodek policija razglasi za dokaz anarhističnega gibanja in izgovor za nasilje nad Judi, medtem ko anarhisti Lazarjevo smrt izrabijo za ustoličenje mučenika. Nosilec druge zgodbe je hemonovski bosansko-ameriški pisatelj, prostodušni, skorajda naivni lik, ki niha med eksistencialno razdvojenostjo in dokazovanjem pred svojo ameriško ženo. S prijateljem iz otroških let, balkansko ekscentričnim fotografom Roro, se poda po sledeh Lazarjevega življenja. V iskanju resnice po vzhodni Evropi se začnejo stikati podrobnosti iz življenj junakov, njihovih različnih priseljenskih usod. Izguba, nasilje, emigracija, tujost so vtkani v obe zgodbi, so univerzalna zgodba – Lazar se vedno znova obuja iz smrti. Toda žalostne in celo surove teme so tudi tokrat »uravnotežene« s humorjem: kolikor so zgodbe zabavne, toliko so tudi presunljive. In v tem je Aleksandar Hemon nesporni mojster.

V knjigi so objavljene fotografije Velimirja Božovića in Chicago Historical Society.

Prevod je finančno podprlo Veleposlaništvo ZDA.

Multimedija

na vrh strani

Poglejte tudi

na vrh strani

Nowhere Man »

Aleksandar Hemon »

Zgodba prestavlja bralca na različne življenjske postaje odraščajočega mladeniča Jozefa Proneka. Začne se v Sarajevu, kjer je Pronekova glavna skrb glasba, iskanje identitete in lov na priložnosti za izgubo devištva. Ko dogajanje prekine vojna, pobegne v Kijev, zatem pa se odseli v Ameriko, kjer se začenja kriza identitete.

več »

Knjiga mojih življenj »

Aleksandar Hemon »

Zbirka avtobiografskih esejev Knjiga mojih življenj je prva »stvarna« Hemonova knjiga, kljub odsotnosti fikcije pa ostaja prepoznavno duhovita, osebna, pretresljiva in prodorna. »Bralca bo Knjiga mojih življenj neskončno razveselila in pognala v popoln obup. ›Pa kako lahko ta človek piše o tako nemogočih rečeh?‹ se bo na koncu vprašal sredi smeha in joka. Če ob Hemonovih knjigah ne jočeš in se ne smeješ, nisi človek,« pravi Ervin Hladnik - Milharčič v spremni besedi h knjigi.

več »